Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η Παγκόσμια Τράπεζα στην Αθήνα για "κινεζοποίηση" της οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Παγκόσμια Τράπεζα στην Αθήνα για "κινεζοποίηση" της οικονομίας

Σε "ζώνη Ασίας" εισέρχεται η ελληνική αγορά εργασίας και ήδη βρίσκεται -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- σε πενθήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) με κύριο αντικείμενο τη διαδικασία και τους τρόπους μετάλλαξης των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων σε μια πλήρως "κινεζοποιημένη" αγορά. Μάλιστα, οι τεχνοκράτες της Παγκόσμιας Τράπεζας (οι οποίοι μπαίνουν και αυτοί στο παιχνίδι της οικονομικής διακυβέρνησης της Ελλάδας μετά το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ), που έφθασαν στην χώρα την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώνουν τις επαφές τους αύριο το πρωί με την συνάντηση που θα έχουν με τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ν. Παναγιωτόπουλο, μεταφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνογνωσία στα υπουργεία, σε ΟΤΑ και σε φορείς, όπως επίσης ακόμη και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της χώρας για μια σειρά θεμάτων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, όπου θα καταλύονται οι αρχές και τα κεκτημένα του λεγόμενου "Πρώτου Κόσμου" και θα στηθούν νησίδες με εργασιακές, φορολογικές και άλλες συνθήκες "Νοτιοανατολικής Ασίας". Μεταξύ άλλων θα εξετασθούν:

"Συνταγές" φιλελευθεροποίησης

* Το σχεδιαζόμενο νομικό καθεστώς που θα διέπει τα εργασιακά με βάση κυρίως την εμπειρία από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, της Τουρκίας, αλλά και χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.

* Ηθέσπιση "μεσαιωνικού" τύπου εργασιακών νόμων παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις.

* Οι προοπτικές μελλοντικής φιλελευθεροποίησης τομέων της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και της Παιδείας, με τη σύνδεση εξειδίκευσης και ζήτησης απασχόλησης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

* Η είσοδος του ιδιωτικού τομέα και του "εθελοντισμού" σε ευαίσθητους τομείς που σήμερα καλύπτονται από το κράτος.

* Η διαχείριση των πάσης φύσεως κοινωνικών επιπτώσεων αφενός "κατασταλτικά", εξαιτίας της ασκούμενης την τελευταία τριετία μνημονιακής λιτότητας, και αφετέρου "προληπτικά", ενόψει της "κινεζοποίησης" των εργασιακών. Με βάση πληροφορίες και εκτιμήσεις,η τεχνογνωσία που σκοπεύει να μεταφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην ελληνική πλευρά έχει να κάνει μεταξύ των άλλων με τη διαχείριση των προβλημάτων της φτώχειας, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, αλλά και πολύ σοβαρών ειδικών προβλημάτων λόγω της συντελούμενης βίαιης εκπτώχευσης, όπως είναι λ.χ. τα κρούσματα "αντικοινωνικών" συμπεριφορών, του ανησυχητικά αυξημένου αριθμού αυτοκτονιών κ.λπ.

Τα "υψηλού επιπέδου" σχέδια της προώθησης, σε πρώτη φάση, αλλά και της θεσμικής παγίωσης, στη συνέχεια, του "νόμου της ζούγκλας" στην ελληνική αγορά εργασίας σε ένα πλαίσιο ραγδαίας φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, η κυβέρνηση ευελπιστεί να τα προωθήσει ευκολότερα, έχοντας πλέον ως σύμμαχο εκτός από την τρόικα και την Παγκόσμια Τράπεζα. Σημειώνεται ότι η τράπεζα αυτή (η οποία, ως γνωστόν, μαζί το "αδελφό" Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -ιδρύθηκαν ταυτόχρονα το 1944 με την Διάσκεψη του Bretton Woods- αποτελούν, με βάση την οικονομική ιστορία σχεδόν 7 δεκαετιών, όργανα καταστροφής των εθνικών οικονομιών δεκάδων χωρών με στόχο να εξυπηρετηθούν οι απώτεροι στόχοι των τραπεζιτών και των πολυεθνικών, συναπαρτίζοντας με τον ΠΟΕ τους τρεις πυλώνες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης) έχει στείλει αυτές τις ημέρες στελέχη της στην Αθήνα. Έχει δε ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον ότι η επίσκεψη αυτή λαμβάνει χώρα ελάχιστα 24ωρα προτού έλθει στην Ελλάδα η γνωστή για τις καταγγελίες της κατά του ρόλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν (περισσότερο γνωστή ως συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το Δόγμα του Σοκ») στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της Παγκόσμιας Τράπεζας συναντήθηκε ώς τώρα με κυβερνητικούς παράγοντες, από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μέχρι τον ΟΓΑ, αλλά και τον Δήμο της Αθήνας, ενώ πιθανότατα θα συναντηθούν ακόμη και με εκπροσώπους της ΕΛΣΤΑΤ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της απασχόλησης των νέων (λ.χ. Πράξις, Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας κ.λπ.) σήμερα και τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλο αύριο.

Το στίγμα των ακόμη περισσότερο νεοφιλελεύθερων προθέσεων πάντως της "νέας" πολιτικής της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν είναι "μυστικό". Το έχει δώσει εδώ και λίγους μήνες ο πρόεδρός της, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, δηλώνοντας ότι "είναι ζωτικής σημασίας η καλή συνεργασία των κυβερνήσεων με τον ιδιωτικό τομέα, που αντιπροσωπεύει το 90% όλων των θέσεων εργασίας....".

Κάτι που πρέπει αν επισημανθεί ακόμη είναι ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ασκεί σήμερα ασφυκτικό έλεγχο στις "χαμηλού εργατικού κόστους" χώρες, ακόμη και στη "γειτονιά" μας, όπως είναι λ.χ. η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Δηλαδή, δίπλα στην 1η και στη 2η σε φτώχεια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η World Bank μπαίνει πλέον και στην 2η φτωχότερη (την Ελλάδα). Είναι τόσο μάλιστα στενή η παρακολούθηση (κατ' ευφημισμόν "τεχνική βοήθεια") που ασκεί ώστε εκτείνονται όχι μόνο στα δημόσια οικονομικά, αλλά ακόμη στο ενεργειακό σύστημα κάθε χώρας, με ενδεικτικό παράδειγμα τους ελέγχους, αυτές τις μέρες, της Παγκόσμιας Τράπεζας στο ενεργειακό σύστημα της Βουλγαρίας και τις μόλις προ εβδομάδος πιέσεις του Τζιμ Γιονγκ Κιμ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, για "περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας" (σημειωτέον, σε μια χώρα με μισθούς και μεροκάματα Ασίας!) για "...την οικοδόμηση μιας περισσότερο ανταγωνιστικής οικονομίας...".

Το ""who is who" των τεχνοκρατών της Παγκόσμιας Τράπεζας

Τα μέλη του κλιμακίου των τεχνοκρατών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα είναι εξειδικευμένα σε θέματα απελευθερωμένης αγοράς εργασίας, ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων, διαχείρισης φτώχειας ως συνέπειας των πολιτικών που το ίδιο το γκρουπ της τράπεζας επιβάλλει (το γκρουπ περιλαμβάνει την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ). Μεταξύ αυτών μετέχουν και οι εξής:

Η Ramya Sundaram είναι ειδική σε θέματα όπως η Ανατολική Ευρώπη και οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ έχοντας συντάξει σχετικά το "Satisfaction with life and service delivery in Eastern Europe and former Soviet Union" για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας, της οποίας είναι στέλεχος εδώ και 8 χρόνια, ενώ είναι και σύμβουλος στην Nathan Associates, τον όμιλο που δραστηριοποιείται σε θέματα νομικών συμβουλών γύρω από διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων τα "Labor Economics". Ακόμη, είναι ειδική και σε θέματα "educational technology", με προϋπηρεσία στην εταιρεία Aplia, Inc., που έχει έδρα την Καλιφόρινια και δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της διάδοσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Ακόμη έχει συγγράψει για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας και το "Skill demand and Openness in Indonesia". Ο Γερμανός Dirk Reinemann είναι ο επικεφαλής της μονάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας στις Βρυξέλλες για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, με υπερδεκαετή εμπειρία ειδικά στις οικονομίες της Νιγηρίας, της Βοσνίας και της Νότιας Αφρικής, και θεωρείται μεταξύ άλλων και ειδικός σε θέματα δικαιωμάτων.

Η Ana Revenga, ειδική σε θέματα εργατικού δικαίου, είναι επικεφαλής ειδικής ομάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα για την αντιμετώπιση της φτώχειας έχοντας συντάξει αναφορές για θέματα ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας και με προϋπηρεσία στις εργασιακές σχέσεις στην Ανατολική Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού.

Η Margaret Grosh είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανθρώπινη ανάπτυξη σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική και ειδική σε θέματα διαχείρισης της φτώχειας και σχεδιασμού και αποτελεσματικότητας δικτύων ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL