Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε δυσμενές για την Αθήνα τάιμινγκ οι επικείμενες συνομιλίες με την τρόικα

Η συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος με αριθμητική πρόοδο (από 1,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο σε 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 711 εκατ. ευρώ τον Μάιο) η επανεμφάνιση της δυσοίωνης πορείας δεικτών που οι αρχές "φτιασίδωναν" προεκλογικά...

Η συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος με αριθμητική πρόοδο (από 1,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο σε 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 711 εκατ. ευρώ τον Μάιο) η επανεμφάνιση της δυσοίωνης πορείας δεικτών που οι αρχές "φτιασίδωναν" προεκλογικά (λ.χ. της ανεργίας, που κλιμακώθηκε το α' τρίμηνο στο 27,8%, από 27,6% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), αλλά ακόμη και λεγόμενοι "έκτακτοι" παράγοντες, όπως οι πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές στους ένστολους, είναι μερικές μόνο από τις τρέχουσες εξελίξεις που αναμένεται να "χρωματίσουν" αρνητικά τις επικείμενες συνομιλίες κυβέρνησης - τρόικας.

Ο νέος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και αναμένεται να διαρκέσει περί τις 10 ημέρες, με μια αλλαγή στη σύνθεση της τρόικας: επικεφαλής ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο σε αντικατάσταση του Γερμανού Ματίας Μορς, ενώ κανονικά αναμένονται από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Πόουλ Τόμσεν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Κλάους Μαζούχ.

Οι δανειστές που εκπροσωπεί ο Ντ. Κοστέλο έδωσαν ήδη ένα πρώτο στίγμα του πνεύματος που θα μεταφέρει η τρόικα: διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι θα πρέπει να εκτελέσει αμέσως την εντολή των δανειστών είτε για μισθολογικές περικοπές στο Δημόσιο ("ατομικός μισθός") είτε για στοχευμένες απολύσεις και πάντως σε κάθε περίπτωση να μειώσει, όπως περιγράφεται στην έκθεση της Κομισιόν, το σύνολο των δαπανών για μισθοδοσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η πίεση αναμένεται εντονότερη μετά και την υποχρέωση της κυβέρνησης -με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας- να επιστρέψει στους ένστολους περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ ως «αχρεωστήτως κρατηθέντα».

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, καθίσταται επισφαλής η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης που "θυμήθηκε" η κυβέρνηση, έστω και αν τα έσοδα από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αυτό βαίνουν μειούμενα λόγω ακριβώς της περιορισμένης κατανάλωσης που επέφερε η αύξηση του ΕΦΚ: Στο διάστημα 2012-2013, το Δημόσιο είχε απώλειες εσόδων ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι και εφέτος υπήρξαν απώλειες. Μικρότερη θεωρείται από τους αρμόδιους οι αβεβαιότητα για τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, την οποία επίσης αναμένεται να θέσει ως αίτημα η κυβέρνηση.

Ο νέος γύρος συνομιλιών ακολουθεί το "καμπανάκι" που χτύπησε για το χρέος το ΔΝΤ, θεωρώντας το μη βιώσιμο και προαναγγέλλοντας έτσι νέο Μνημόνιο. Όπως προαναγγέλλουν επίσης μέτρα (την λήψη των οποίων έχει, όπως αποκάλυψε η "Αυγή", εγγράφως αποδεχθεί ο πρωθυπουργός), που για την τριετία 2015 - 2017 θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ και την τετραετία 2014-2017 τα 7,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη του αντίστοιχου δημοσιονομικού κενού. Μάλιστα, ζητεί νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, αφού, όπως επισημαίνει στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης, για να αποφευχθούν οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια δραματική βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα και ειδικά στην είσπραξη των φόρων.

Ανάμεσα στα εισπρακτικά μέτρα που προτείνει είναι και η κατάργηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ (μειωμένοι κατά 30% συντελεστές για νησιά του Αιγαίου και συντελεστής ΦΠΑ 6,5% για φάρμακα, τουρισμό, εκδόσεις περιοδικών, βιβλίων και εφημερίδων και εισιτήρια θεάτρου).

Το συνολικό άνοιγμα της οικονομίας, ήτοι δημοσιονομικό κενό (μέτρα για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεσμευθεί στους δανειστές ο πρωθυπουργός), συν χρηματοδοτικές ανάγκες (χρηματοδοτικό κενό) που διαπιστώνει το ΔΝΤ, ανέρχεται σε 20,1 δισ. ευρώ (χρηματοδοτικό κενό από τον Μάιο 2015 ύψους 12,6 δισ. ευρώ και δημοσιονομικό 2,0 δισ. ευρώ για το 2015, άλλων 3,7 δισ. ευρώ για το 2016 και 1,8 δισ. ευρώ για το 2017).

Το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο με δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως επέκταση "χαρατσιών" (λ.χ. έκτακτη εισφορά), ενώ οι εκτιμήσεις του Ταμείου για το χρέος κάνουν λόγο για ποσοστό 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και 117,2% του ΑΕΠ το 2022 (υπέρβαση περί τα 15 δισ. ευρώ από το προβλεπόμενο 110% του ΑΕΠ) "πετώντας το μπαλάκι" στους Ευρωπαίους για νέα ρύθμιση που θα το καθιστά βιώσιμο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απουσία ευθείας αναφοράς εκ μέρους του Π. Τόμσεν σε "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και η παραδοχή ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι (λ.χ. επιμήκυνση, χαμηλότερα επιτόκια κ.λπ.) να καταστεί βιώσιμο.

Στις κυριότερες επισημάνσεις - συστάσεις του, το Ταμείο ζητάει:

* Κατάργηση περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις και θέσπιση του "lock out" (εργοδοτική ανταπεργία).

* Πλήρη κατάργηση μισθολογικών ωριμάνσεων και μισθό "γυμνό" από επιδόματα με βασικό 580 μεικτά για όλους.

* Νέο "μαχαίρι" στο ασφαλιστικό.

* Κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ καθώς και κατάργηση των απαλλαγών που εξακολουθούν να ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος.

* Αλλαγές στο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων και άλλες 2.000 απολύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2015, πέραν των 11.000 του 2014.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις