Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Φρούδες οι ελπίδες για ελάφρυνση κατά 20 δισ. ευρώ / Διπλή ψυχρολουσία για χρηματοδοτικό κενό από ΕΚΤ και Ελβετία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φρούδες οι ελπίδες για ελάφρυνση κατά 20 δισ. ευρώ / Διπλή ψυχρολουσία για χρηματοδοτικό κενό από ΕΚΤ και Ελβετία

Πολλαπλά -και μάλιστα "εισαγόμενα"- ραπίσματα δέχθηκε χθες η κυβέρνηση αναφορικά με τις επιδιώξεις της για κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού. Η μεν Ελβετία αρνείται να συνδράμει την Ελλάδα στη φορολόγηση του "μαύρου χρήματος" που έχει κατατεθεί στις τράπεζές της και που θα μπορούσε να αποδώσει στα κρατικά ταμεία περί τα 15 δισ. ευρώ, η δε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκλείει κατηγορηματικά -με αφορμή ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή- την ανανέωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι τα κρατικά ταμεία της χώρας "χάνουν" τα κεφάλαια με τα οποία ευελπιστούσε η κυβέρνηση να τα ενισχύσει και που θα μπορούσαν αθροιστικά να υπερβούν ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το χρηματοδοτικό κενό και καθιστώντας περιττό το νέο δάνειο που επιχειρεί να φορτώσει στην Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε.

Ειδικότερα, απαντώντας ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, απέκλεισε κατηγορηματικά την ανανέωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζει τη δέσμευση του Eurogroup προ έτους, ότι ένα από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατά το Eurogroup, είναι η ανανέωση (rollover) των ομολόγων που κατέχουν οι ΕθΚΤ», ύψους 5,6 δισ. ευρώ, και ζητάει από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να εξηγήσει γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί οι δεσμεύσεις του Εurogroup για το χρηματοδοτικό κενό και να σχολιάσει τα νομικά εμπόδια που επικαλούνται οι κεντρικές τράπεζες.

Στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποκλείει κατηγορηματικά την ανανέωση, που αποτελεί ακόμα και σήμερα, μια από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014. Όπως αναφέρει ο Μ. Ντράγκι, στην ανακοίνωσή του, "...όταν η Ευρωομάδα αξιολόγησε, τον Φεβρουάριο του 2012, τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, λειτούργησε με βάση την υπόθεση ότι θα γίνει ανανέωση (rollover) τίτλων ANFA ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Αναγνώρισε πάντως ότι η υλοποίηση αυτής της δυνατότητας ήταν αβέβαιη, καθώς προϋπέθετε αξιολόγηση και έγκριση από τις επιμέρους ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ. Κατόπιν αξιολόγησης των ανησυχιών περί νομισματικής χρηματοδότησης που προκάλεσε το ενδεχόμενο υλοποίησης της ως άνω δυνατότητας, το Ευρωσύστημα κατέληξε στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η επανεπένδυση εσόδων που προκύπτουν κατά τη λήξη τίτλων ANFA με την αγορά νέων ομολόγων στην πρωτογενή αγορά αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης)". Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει αποσταλεί και προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 25 Νοεμβρίου 2013, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμη κάποια απάντηση.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι έχει τεθεί ζήτημα και για τη μετακύλιση ομολόγων 4,4 δισ. ευρώ που λήγουν εφέτος για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από το 2009 (νόμος Αλογοσκούφη).

Χθες εξάλλου ήρθε και η άρνηση της Ελβετίας να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα να εισπραχθούν φόροι από «μαύρες» ελληνικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες. Μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με την Ελβετίδα υπουργό Οικονομικών Ε. Σλουμπφ, η τελευταία δήλωσε ότι "...μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες (σ.σ.: οι συμφωνίες της Ελβετίας με Βρετανούς και Γερμανούς) εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε". Η Ελβετίδα υπουργός περιορίστηκε να μιλήσει για ανταλλαγή πληροφοριών εφεξής για τις καταθέσεις, αλλά δεν άφησε περιθώριο επανάληψης του βρετανικού και γερμανικού μοντέλου φορολόγησης και για την Ελλάδα. με ανεπίσημες εκτιμήσεις, οι ελληνικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60 δισ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL