Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Economist: Κέρβερος η τρόικα και διαγραφή χρέους για να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός... κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Economist: Κέρβερος η τρόικα και διαγραφή χρέους για να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός... κυβέρνησης

Με τον Κέρβερο, το τρικέφαλο μυθικό τέρας που φύλαγε την πύλη του Άδη, παρομοιάζει το περιοδικό Economist την τρόικα, λέγοντας πως παγιδεύει την χώρα σε έναν οικονομικό «Κάτω Κόσμο». 

Χαρακτηριστικά ο Economist αναφέρει πως στο υπουργείο Οικονομικών, ακόμη και οι καθαρίστριες αποκαλούν «δολοφόνους» τα μέλη της τρόικας, ενώ στη Λισαβόνα, πέρα από τα υβριστικά συνθήματα, έχει δημιουργηθεί ο νεολογισμός «entroikado» που χρησιμοποιείται ως συνώνυμο για τον «οικονομικά κατεστραμμένο». 

"Ως ο φρουρός των δανειστών, η τρόικα δεν θα γινόταν ποτέ αγαπητή», γράφει το βρετανικό οικονομικό περιοδικό, σημειώνοντας ωστόσο πως ο ρόλος της αμφισβητείται ολοένα περισσότερο, καθώς τίθεται το ερώτημα «εάν το "τέρας" τρώει παραπάνω σάρκα από ό,τι πρέπει των χωρών τις οποίες υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος ελέγχει το ‘τέρας' έτσι και αλλιώς"; 

Ο Economist υπογράμμισε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αρχίσει έρευνες για την αποτελεσματικότητα του έργου της τρόικας. Οι σοσιαλιστές κατηγορούν το κλιμάκιο των ελεγκτών για ανικανότητα, ακόμα και για παραβίαση των συνθηκών της Ε.Ε. ως προς τα κοινωνικά δικαιώματα. Οι συντηρητικοί υποστηρίζουν πως η τρόικα ήταν ένα απαραίτητο εργαλείο που απέδειξε την αξία αλλά που πρέπει σιγά σιγά να αντικατασταθεί.

Ο Economist θεωρεί πως εύλογα η Ελλάδα είναι η χώρα όπου η τρόικα δέχεται την περισσότερη κριτική. Η οικονομική παραγωγή έχει συρρικνωθεί κατά 25% από την αρχή της ευρωκρίσης ενώ το 27% του πληθυσμού βρίσκεται στη λίστα ανεργίας. Η χρονική συγκυρία των προστριβών είναι άβολη, σύμφωνα με τον Economist καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει την προεδρία και η αποδυναμωμένη κυβέρνησή της κινδυνεύει να ταπεινωθεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου από αντιμνημονιακά κόμματα. Ο Αντώνης Σαμαράς αποδίδει το πρόβλημα στη διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Η Ελλάδα λέει, κινδυνεύει να συντριβεί από τους δύο ελέφαντες.

Οι επικεφαλής της τρόικας συχνά διαφωνούν, υπογραμμίζει ο Economist, παραθέτοντας ορισμένα παραδείγματα. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει πως το ΔΝΤ παρουσιάζει μια γκρίζα εικόνα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας για να κινητοποιήσει τη Γερμανία. Λέει στην τρόικα να μην πιέζει τόσο πολύ, από φόβο πως οι απαιτήσεις της δίνουν ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ο Economist αναφέρει χαρακτηριστικά πως "αν οι Ευρωπαίοι θέλουν στα αλήθεια να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ μακριά από την εξουσία, η καλύτερη απάντηση θα ήταν να διαγράψουν γρήγορα ένα μεγάλο μέρος του χρέους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL