Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Πως τον "άδειασε" ο σοσιαλιστής Νγκοκ / Αναδίπλωση Κάρας για Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πως τον "άδειασε" ο σοσιαλιστής Νγκοκ / Αναδίπλωση Κάρας για Τσίπρα

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και εισηγητής για την έκθεση της τρόικα για τα Μνημόνια Οτμάρ Κάρας, ανασκεύασε τα όσα είχε πει για τον Αλέξη Τσίπρα

Βήματα προς τα... πίσω έκανε χθες ο Αυστριακός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και εισηγητής για την έκθεση της τρόικας για τα Μνημόνια Ότμαρ Κάρας, ο οποίος ανασκεύασε όσα είχε πει για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ό. Κάρας είχε ισχυριστεί, σε συνέντευξή του, ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις.

Πάντως, η χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διερευνά τον ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα, μετά τις αρνητικές δηλώσεις για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Αλέξη Τσίπρα οδήγησε σε πολιτική αντιπαράθεση.

Η αναδίπλωση...

Μιλώντας στην εν λόγω συνέντευξη Τύπου ο Ό. Κάρας αρχικά πήρε αποστάσεις από τις προχθεσινές επισημάνσεις, τονίζοντας: «Δεν είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε το έργο του κ. Τσίπρα. Πάντως, συζητήσαμε για μία ώρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ήταν η πρώτη αναίρεση των όσων είχε εκστομίσει όμως πρόσθεσε: «Δεν αναιρώ τίποτα από όσα είπα χθες (σ.σ.: προχθές) για τον Αλέξη Τσίπρα» τόνισε ακόμη ο κ. Κάρας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, Λιέμ Χόανγκ Νγκοκ, ο οποίος τόνισε πως διευρυμένη ομάδα εκπροσώπων του ESM, ο Όλι Ρεν, εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ παρευρέθηκαν στην επίμαχη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας: «Ο κ. Τσίπρας ήρθε με ένα πρόγραμμα».

Χαρακτηριστικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής σήκωσε τον τόμο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ νωρίτερα με ανακοίνωσή του ο Λ.Χ. Νγκοκ φαινόταν να ξεκαθαρίζει το τοπίο, δηλώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας μας παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως».

...και το άδειασμα

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο ίδιος και ο συνεισηγητής της έκθεσης για την τρόικα, Ότμαρ Κάρας, συναντήθηκαν με τον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

«Σε αυτήν την παραγωγική συνάντηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στηρίζει την έρευνα και καλωσόρισε την εμπλοκή του Ε.Κ. στα πεπραγμένα της τρόικας. Ο κ. Τσίπρας μας παρουσίασε μια λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και πολιτικές προτάσεις, εγγράφως. Διάβασα προσεκτικά αυτό το έγγραφο, το οποίο, μαζί με άλλα στοιχεία που λάβαμε, μας βοήθησε να κατανοήσουμε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλωσορίζω τη συνεργασία μου με τον Αλέξη Τσίπρα στην έρευνα που διεξάγουμε και ανυπομονώ να παρουσιάσω μία ισορροπημένη και κατανοητή έκθεση για το ρόλο και τις δράσεις της τρόικας, με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε από την επίσκεψή μας στην Αθήνα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λιέμ Χόανγκ Νγκοκ.


Ν. Χουντής: "Να μην βγει ανακόλουθο το πόρισμα με αυτά που βιώνει ο λαός"


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος σε αυστηρό ύφος ξεκαθάρισε στους κ. Κάρας και Νγκοκ πως το κείμενο με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατατέθηκε στα αγγλικά, ενώ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πλήθος τροπολογιών σχετικά με τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης.

«Ελπίζω το πόρισμα της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην βρεθεί ανακόλουθο και αναξιόπιστο με αυτά που βιώνει εδώ και χρόνια ο ελληνικός λαός» κατέληξε σε αυστηρό ύφος ο κ. Χουντής.

Τριπλό "κούρεμα" προτείνουν οι ευρωβουλευτές

Τριπλό "κούρεμα" είναι μια εκ των λύσεων που βάζει στο τραπέζι η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ούτε λίγο ούτε πολύ συστήνουν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, «κούρεμα» των ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ εφόσον χρειαστεί.

«Η δράση της τρόικας ήταν καταστροφική σε όποια χώρα πήγε» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας, στη συνέντευξη Τύπου, προτείνοντας να δημιουργηθεί ένας νέος «ευρωπαϊκός μηχανισμός» που πρέπει να έχει «δημοκρατική νομιμοποίηση θα ασκεί περισσότερο «και έλεγχο» με «διαφάνεια». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Αυστριακό ευρωβουλευτή, «το μοντέλο της τρόικας πέθανε». «Η τρόικα ήταν μια προσωρινή λύση», μιας και «η Ε.Ε. δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση».

«Σήμερα βλέπουμε φως στο τέλος της σήραγγας» της ελληνικής κρίσης, είπε ο Ό. Κάρας και πρόσθεσε πως «άνοιξε ο δημόσιος διάλογος σε σχέση με την τρόικα». Σύμφωνα με τον κ. Κάρας «τον προσεχή Μάρτιο θα κατατεθεί η αρχική εκδοχή της εν λόγω αξιολόγησης» στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα σενάρια

«Χωρίς κούρεμα χρέους δεν γίνεται» να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υποστήριξε και ο εκ των βασικών εισηγητών της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής επιβεβαίωσε ότι το σενάριο συζητείται έντονα, αφού σήμερα (σ.σ.: χθες) μόλις η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου είχε επαφές με εκπροσώπους του ΔΝΤ, που υποστήριξαν ότι στο Ταμείο συζητούν με θέρμη ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής ανέφερε πως στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα συζήτησαν και «εναλλακτικές» μορφές αναδιάρθρωσης του χρέους (εκτός από ένα άμεσο «κούρεμα»), όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η ελάφρυνση των επιτοκίων κ.λπ.

Οι καταθέσεις και η ΕΚΤ

Με βάση πάντως όσα ανέφερε ο κ. Νγκοκ, δεν πρέπει να αποκλείεται και «κούρεμα» καταθέσεων στο μέλλον, αν χρειαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε σχέδια διάσωσης (bail-in). Αλλά κανείς δεν θέλει να θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση ο Γάλλος ευρωβουλευτής είπε ότι «πολλοί στην Ευρώπη θέλουν να αποφύγουμε το σενάριο της Κύπρου. Και όταν συνέβη στην Κύπρο συζητούσαν για κούρεμα κάτω και από τις 100.000 ευρώ παραβιάζοντας την κοινοτική οδηγία για την προστασία τους. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα παρεμβαίναμε στον Όλι Ρεν. Θέλουμε να αποφύγουμε, στον βαθμό που είναι δυνατόν, ένα "κούρεμα" καταθέσεων που θα είναι πολύ επαχθές για τους καταθέτες» τόνισε.

Κούρεμα θα μπορούσε να γίνει στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε ο ίδιος. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, μόνο η ΕΚΤ δεν υπέστη ζημίες. Αφού αγόρασε 34 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, μπορούσε να γίνει ένα κούρεμα μόνο γι' αυτήν. Και αν μας πουν ότι έτσι θίγεται η νομισματική ισοτιμία και δημιουργείται πληθωρισμό, δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί σήμερα στην Ε.Ε. έχουμε αποπληθωρισμό».

Ο Γ. Στουρνάρας...θυμήθηκε να αφήσει αιχμές για το πρώτο Μνημόνιο

Αιχμηρός... μόνο κατά του πρώτου Μνημονίου(!) εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά της τρόικας, μετά τη χθεσινή πρωινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τους κ. Κάρας και Νγκονγκ παρουσία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Πηγές από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως ο Γ. Στουρνάρας «ήταν αιχμηρός» τόσο για τα λάθη στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής με ευθύνη της τριμερούς «όσο και για τον τρόπο λειτουργίας της τρόικας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Στουρνάρας θυμήθηκε... τώρα τους λανθασμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές που χρησιμοποίησε η τρόικα, οι οποίοι τελικά οδήγησαν σε βαθιά ύφεση 6,4% του ΑΕΠ το 2012, εντελώς έξω από τις προβλέψεις των δανειστών. Παράλληλα ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε, σύμφωνα πάντα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, ότι η τρόικα είχε προβλέψει το 2012 πως η Ελλάδα θα επέστρεφε σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ εκτιμούσε ότι το χρέος θα μειωνόταν με γοργούς ρυθμούς μετά το 2013, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Και το ερώτημα που γεννάται είναι για ποιο λόγο μπορούμε να εμπιστευτούμε τώρα την τρόικα...

Βγαίνοντας από την πρωινή σύσκεψη ο Λ.Χ. Νγκονγκ σημείωσε (σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους) ότι ο ίδιος δεν θα υποστηρίξει μια έκθεση η οποία θα είναι θετική για την τρόικα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το τελικό κείμενο της έκθεσης αναμένεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL