Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
ΓΣΕΒΕΕ: Προφανής η αποτυχία των Μνημονίων στην οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΣΕΒΕΕ: Προφανής η αποτυχία των Μνημονίων στην οικονομία

Η αγορά να μετρά ήδη 250.000 "λουκέτα"...

Για προφανή αποτυχία σταθεροποίησης και επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας, μέσω των Μνημονίων, καθώς συνεχίζεται το "τσουνάμι" εισπρακτικών μέτρων και αντιφατικών ρυθμίσεων, με την αγορά να μετρά ήδη 250.000 "λουκέτα", κάνει λόγο η ΓΣΕΒΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Καββαθάς στη συνάντηση της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους κοινωνικούς εταίρους, με θέμα την αξιολόγηση δραστηριοτήτων της τρόικας, που έγινε χθες στην Αθήνα, τόνισε ότι εκτός από τον αντιοοικονομικό-αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των μέτρων, υπάρχει και ένα σοβαρό θεσμικό έλλειμμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς η νομοθετική διαδικασία και τα στάδια διαβούλευσης έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά, με ορατά αρνητικά αποτελέσματα εντός και εκτός Ελλάδος.

Ζήτησε ένα σοβαρό σχέδιο ανάκαμψης, με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η βίαιη είσοδος στη διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης που επιχειρήθηκε από το πρώτο Μνημόνιο έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την εσωτερική ζήτηση, απασχόληση, παραγωγική δομή και κοινωνική συνοχή, κι ενώ έχει αναγνωριστεί από ΔΝΤ το τεχνικό σφάλμα στην επίπτωση της δημοσιονομικής προσαρμογής (οι λεγόμενοι πολλαπλασιαστές), με μεγάλη μας λύπη παρακολουθούμε την Ε.Ε. να εθελοτυφλεί, καθιστώντας τις θυσίες των Ελλήνων πολλαπλάσιες από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και τις προοπτικές ανάκαμψης εξαιρετικά περιορισμένες. Σημείωσε την ανάγκη νέας γενναίας ρύθμισης του χρέους που όσο καθυστερεί η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο εκκρεμές με σοβαρές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και το πολιτικό σύστημα.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, κατέληξε, δεν μπορεί να στηρίζεται διαρκώς σε περικοπές μισθών-συντάξεων, αύξηση φορολογικών εσόδων και συμπίεση δημοσίων επενδύσεων και σημείωσε ότι οι αλλαγές που επικαλούνται οι διεθνείς οργανισμοί στηρίζονται πάλι σε εσφαλμένες υποθέσεις και θεωρητικές θεμελιώσεις.

ΕΣΕΕ

Στο μεταξύ, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση της οικονομίας και στον "αποπληθωρισμό" των μικρομεσαίων, σημειώνοντας ότι κύριο χαρακτηριστικό της κρίσης είναι πως από το 2010 έως σήμερα αυξάνεται συνεχώς η φορολογία, ενώ παράλληλα μειώνονται σημαντικά μισθοί-συντάξεις και καλπάζει η ανεργία. Αναφέρει ενδεικτικά ότι έχει επταπλασιαστεί ο ενιαίος φόρος εισοδήματος, είναι αυξημένος έως και εννέα φορές ο φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επταπλασιάστηκε το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για την ακίνητη περιουσία τους, ενώ στους έμμεσους φόρους ο ΦΠΑ αυξήθηκε τέσσερις φορές, τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας δύο φορές, οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL