Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Τουρκία και Αργεντινή δίνουν μάχη να κρατήσουν την κατηφόρα των νομισμάτων τους / Η κρίση επιστρέφει διά της... τεθλασμένης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία και Αργεντινή δίνουν μάχη να κρατήσουν την κατηφόρα των νομισμάτων τους / Η κρίση επιστρέφει διά της... τεθλασμένης

Για μια φορά, ακόμη, οι επιφυλακτικοί, όπως ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επαληθεύονται με την εκτίμησή τους ότι είναι «εύθραυστη» η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη κι ότι κάθε νέο πρόβλημα, εσωτερικό ή εξωτερικό, μπορεί να την πλήξει

Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή

Λίγες μέρες κράτησε το πάρτι των αγορών το νέον έτος κι άρχισε μια φάση μεγάλου ξεπουλήματος τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στις αγορές ομολόγων, υπό τον φόβο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, θα κλείσει κάπως τις στρόφιγγες της ρευστότητας και υπό την πίεση των απογοητευτικών -για τους επενδυτές- οικονομικών στοιχείων από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Το ξεπούλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο την Παρασκευή και φρέναρε κάπως χθες. Αυτό το παιχνίδι μικρή σημασία θα είχε για όσους δεν ασχολούνται με τα βραχυπρόθεσμα σκαμπανεβάσματα των μετοχών, εάν δεν έφερνε μαζί του και αναταράξεις στα ομόλογα των πιο αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Με την άνοδο των spread δυσχεραίνεται η πολυπόθητη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2014, ενώ και η Πορτογαλία, που έκανε επιτυχώς πριν από λίγες μέρες το πρώτο βήμα, αρχίζει πάλι να ανησυχεί.

Για μια φορά, ακόμη, οι επιφυλακτικοί, όπως ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επαληθεύονται με την εκτίμησή τους ότι είναι «εύθραυστη» η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη κι ότι κάθε νέο πρόβλημα, εσωτερικό ή εξωτερικό, μπορεί να την πλήξει.

Τα δύο «βαριά» προβλήματα αυτές τις μέρες στον παγκοσμιοποιημένο μας πλανήτη έρχονται από τη γειτονική μας Τουρκία και τη μακρινή μας Αργεντινή, όπου οι κεντρικές τράπεζες δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα να στηρίξουν το τοπικό νόμισμα, που έχει πάρει άγρια την κατηφόρα. Η τουρκική προσπάθεια είναι κάπως πιο εύκολη, καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει αρκετά αποθεματικά για να παρέμβει και να φρενάρει την κατρακύλα της νέας λίρας, σε αντίθεση με την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, που δεν κατάφερε να στηρίξει το πέσο. Οπότε επενέβη η κυβέρνηση του Μπουένος Άϊρες να βάλει όριο στις αγορές συναλλάγματος - υπό όρους θα μπορούν οι πολίτες να αγοράζουν έως και 2.000 δολάρια τον μήνα. Για την ώρα, η κίνηση αυτή ενέτεινε την πτωτική πορεία του πέσο έναντι του δολαρίου, αλλά η κυβέρνηση της Αργεντινής ελπίζει ότι μεσοπρόθεσμα το νόμισμα θα σταθεροποιηθεί - σε χαμηλά επίπεδα, εννοείται.

Στην Τουρκία, πάλι, η κεντρική τράπεζα έχει συγκαλέσει για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για να συγκρατήσει τη διολίσθηση της λίρας στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2002. Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι θα προχωρήσει σε κάποια «επιθετική» κίνηση στο μέτωπο των επιτοκίων και επισημαίνουν ότι ο βασικός λόγος της κατρακύλας είναι η προεξόφληση ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να κόβουν αβέρτα χρήμα, άρα οι επενδυτές θα αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν παρέχουν πλέον είτε σε επίπεδο ρυθμού ανάπτυξης -π.χ. Βραζιλία- είτε σε επίπεδο πολιτικής σταθερότητας -π.χ. Τουρκία- τους ιδανικούς όρους.

Την Τετάρτη αποφασίζει η FED

Πάντως, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφασίσει αυτή την εβδομάδα με ποιο ρυθμό θα κλείσει τις στρόφιγγες - και πόσο. Η ερμηνεία που θα δώσουν οι επενδυτές στο… χρησμό της FED -τη νύχτα της Τετάρτης- θα κρίνει κατά πόσο θα συνεχιστεί η πτώση στα χρηματιστήρια και θα στραφούν σε πιο «σίγουρα» λιμάνια, όπως τα κρατικά ομόλογα. Ο Λάρι Φινκ, αφεντικό της BlackRock -και ίσως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή αυτή τη στιγμή στις αγορές- προβλέπει ένα ταραγμένο 2014: «Οι εμπειρίες της προηγούμενης εβδομάδας είναι απλώς το προοίμιο για ολόκληρη τη χρονιά», δήλωσε.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κρίση όχι μόνο δεν φτάνει στο τέλος της στην Ευρωζώνη, αλλά ετοιμάζεται να πάρει εκ νέου παγκόσμια διάσταση, με επίκεντρο αυτή τη φορά τους ισχυρούς αναδυόμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL