Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Αναζητούνται τα ισοδύναμα για τα 500 εκατ. ευρώ των έντολων / Νεοφιλελεύθερες "μεταρρυθμίσεις" στην αγορά για κλείσιμο "κενού" ζητάει η Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητούνται τα ισοδύναμα για τα 500 εκατ. ευρώ των έντολων / Νεοφιλελεύθερες "μεταρρυθμίσεις" στην αγορά για κλείσιμο "κενού" ζητάει η Αθήνα

Την απόδοση των κατά βάση νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού διαρθρωτικών μέτρων που εισηγείται ο ΟΟΣΑ επιθυμεί να αντιπροτείνει η κυβέρνηση ως πηγή άντλησης 5,2 δισ. ευρώ (ποσό με το οποίο θα "ωφεληθεί", σύμφωνα με τον οργανισμό, η ελληνική οικονομία) που θα κλείσουν στο μεγαλύτερο μέρος του το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016. Η επιλογή αυτή σημαίνει ότι ουσιαστικά επιδιώκει μια περισσότερο "πολιτική" διαπραγμάτευση με τους δανειστές (εξισώνοντας δημοσιονομικό όφελος με "όφελος" καταναλωτών και οικονομίας), ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας χωρίς μέτρα για τη διετία 2014-2015 (το δημοσιονομικό αυτό κενό υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ για το 2014 και σε 3 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ αν προστεθούν οι μειώσεις εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία από την περικοπή των εργοδοτικών εισφορών που ενδέχεται να φθάσουν τα 850 εκατ. ευρώ και τα 500 εκατ. ευρώ από την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους, αυτό εξακοντίζεται στα 5,85 δισ. ευρώ).

Στο μεταξύ, η νεότερη εντολή που επέδωσε στην Αθήνα η τρόικα είναι "βρείτε ισοδύναμα μέτρα για τα 500 εκατ. ευρώ των ένστολων και εφαρμόστε κατά γράμμα τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για γάλα, ψωμί, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα" με τις εν λόγω προτάσεις να τίθενται στο επίκεντρο των συζητήσεων Αθήνας - δανειστών.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί στην αναζήτηση των ισοδύναμων μέτρων που θα καλύψουν το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μισθολογικό καθεστώς των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς πήρε το μήνυμα από τους δανειστές ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη ισοδύναμων μέτρων. Μάλιστα, υπήρξε και ένα εύγλωττο υπονοούμενο από πλευράς Βρυξελλών, καθώς αξιωματούχος του Eurogroup επεσήμανε ότι "και η Πορτογαλία, όταν υπήρξε ανάλογη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έλαβε ισοδύναμα...".

Εκτίμηση προερχόμενη από γνωρίζοντες την απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει πως βάσει αυτής επανέρχεται το μισθολογικό καθεστώς όλων των ένστολων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών κ.λπ.) στο επίπεδο του Ιουλίου 2012. Επιπλέον, το Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει τα ποσά που παρακράτησε από τους μισθούς από την 1η Αυγούστου 2012 ως σήμερα, ενώ παράλληλα "ξεπαγώνουν" και οι μισθολογικές προαγωγές. Σύμφωνα με τους ίδιους, η απόφαση του ΣτΕ έχει ισχύ και για τους συνταξιούχους. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι προκύπτει ένα πρόσθετο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος περί τα 500 εκατ. ευρώ. Δεν κρύβουν δε την αγωνία τους (η οποία θα παραταθεί ωσότου καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ) μήπως η ίδια απόφαση έχει εφαρμογή και σε άλλους κλάδους, αυξάνοντας έτσι το συνολικό κόστος στον προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης παραδέχθηκε χθες την ύπαρξη επιστολής από τους τροϊκανούς, με την οποία ζητείται η πλήρης εφαρμογή των συστάσεων που προτείνει για διάφορους κλάδους ο ΟΟΣΑ. Το περιεχόμενο της επιστολής θεωρεί την πλήρη εφαρμογή των συστάσεων αυτών εκ των ων ου άνευ για τη θετική ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους ελεγκτές των δανειστών. Οι τροϊκανοί εμφανίζονται κατηγορηματικοί στο ότι η άρση των περιορισμών στη διάθεση σειράς προϊόντων θα πρέπει να λάβει χώρα σε κάθε περίπτωση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και ότι αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί για το σύνολο των προτάσεων του ΟΟΣΑ και όχι με εξαιρέσεις με τη λίστα να προβλέπει:

* Πώληση από τα σούπερ μάρκετ μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

* Επιμήκυνση μέγιστης διάρκειας φρέσκου γάλατος ζωής άνω των 5 ημερών.

* Αλλαγή θεσμικού πλαισίου αρτοποιείων και τρόπου πώλησης ψωμιού.

* Απελευθέρωση κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων.

* Απελευθέρωση ποσοστού εκπτώσεων στα καινούργια βιβλία (10% σήμερα).

* Δυνατότητα εκπτώσεων και σε καταστήματα stock και outlets.

* Απελευθέρωση δημιουργίας νέων ξενοδοχείων.

* Άρση περιορισμών στην κρουαζιέρα.

* Κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης απορρυπαντικών από Γενικό Χημείο του Κράτους

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας (για την επάνοδο της οποίας στην Αθήνα δεν έχει ορισθεί ακόμη κάποια ακριβής ημερομηνία), το οικονομικό επιτελείο θέτει ως σημείο αναφοράς τη συνεδρίαση του Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, ενώ οικονομικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν -λόγω και της βραδυπορίας που παρατηρείται- να υπάρξει συμφωνία προόδου, προκειμένου εν συνεχεία να ληφθεί απόφαση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL