Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ / Η Suez θέλει να αγοράσει φθηνά την ΕΥΑΘ και να πουλήσει ακριβά το νερό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ / Η Suez θέλει να αγοράσει φθηνά την ΕΥΑΘ και να πουλήσει ακριβά το νερό

Θεσσαλονίκη

Με «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» νέες επενδύσεις 250 εκ. ευρώ και έως και 4.000 θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας εμφανίστηκε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Suez Νταϊάν Νταράς στη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας την εκστρατεία «πειθούς» για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Η κ. Νταράς επέλεξε να μιλήσει με συγκεκριμένους δημοσιογράφους, κυρίως του οικονομικού ρεπορτάζ, διότι για τη Suez (σ.σ.: κατέχει ήδη μαζί με τον Άκτωρα το 5,46% της ΕΥΑΘ) η υπόθεση του νερού είναι καθαρά «μπίζνες» και μόνο, κάτι που δεν έκρυψε στην κεκλεισμένων των θυρών συνέντευξη Τύπου, για την οποία λίγοι γνώριζαν. Φθάνοντας στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου είχε οριστεί η συνάντηση, ήρθε αντιμέτωπη με μέλη της πρωτοβουλίας «SOSτε το νερό» και εργαζόμενους της ΕΥΑΘ που κρατούσαν δύο πανό με συνθήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Η ίδια δεν έδειξε να εκπλήσσεται και αργότερα, όταν ρωτήθηκε για το κίνημα ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, φάνηκε «διαβασμένη», ενώ έγινε εμφανές ότι η χθεσινή πρώτη επαφή της γαλλικής εταιρείας με δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης αποσκοπούσε στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος για την ιδιωτικοποίηση.

Υπερτιμημένη η μετοχή της ΕΥΑΘ...

Η κ. Ντάρας, αφού εξήγησε πόσο καλή και σοβαρή εταιρεία είναι η Suez και παρουσίασε τα επιχειρηματικά της επιτεύγματα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η ΕΥΑΘ είναι μια πολύ καλή επένδυση, εάν ισχύσουν ορισμένες προϋποθέσεις που θέτει η εταιρεία της αναφορικά με τις «βαριές» υποδομές. Υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η εταιρεία της εξαγοράσει το 51% της ΕΥΑΘ, θα πρέπει να κάνει επενδύσεις της τάξης των 25 έως 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Μας ζητείται να επενδύσουμε σε μία πενταετία, σε υποδομές που στη συνέχεια θα ανήκουν στην ΕΥΑΘ Παγίων, κονδύλια που αγγίζουν περίπου την αξία της ΕΥΑΘ Α.Ε. στο χρηματιστήριο (σ.σ.: στη περιοχή των 190-200 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, θα πρέπει να καταβάλουμε και τίμημα για την απόκτηση του πακέτου του 51% των μετοχών. Στη φάση αυτή μελετούμε τα στοιχεία και περί τον Μάρτιο με Απρίλιο θα έχουμε ολοκληρώσει την πρότασή μας», είπε.

Για την τιμολογιακή πολιτική, μια μέρα νωρίτερα, σε αντίστοιχη συνάντηση με δημοσιογράφους της Αθήνας άφησε να εννοηθεί ότι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το νερό είναι ιδιαιτέρως φθηνό (και άρα σηκώνει αυξήσεις), ενώ χθες χαρακτήρισε «υπερτιμημένη» την τιμή της μετοχής της ΕΥΑΘ στο Χρηματιστήριο, λέγοντας πως η κοινοπραξία θα πρέπει να καταβάλει μία «δίκαιη τιμή- fair price» για το 51%...

Αμηχανία για το δημοψήφισμα

Ερωτηθείσα από την (απρόσκλητη) «Αυγή» για τις αντιδράσεις της κοινωνία της Θεσσαλονίκης στο ξεπούλημα του νερού, τις προειδοποιήσεις των δημάρχων ότι θα ζητήσουν να μη χρησιμοποιεί η ιδιωτική ΕΥΑΘ τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης που παραχώρησαν στο παρελθόν οι δήμοι τους στην κοινωφελή εταιρεία, αλλά και για το επικείμενο δημοψήφισμα για το νερό, η κ. Ντάρας δήλωσε ότι «η Suez ακολουθεί μία νόμιμη διαγωνιστική διαδικασία και θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, όποια κι αν είναι αυτή». Οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν φαίνεται να απασχολούν την ίδια και εταιρεία που εκπροσωπεί, αφού δήλωσε ότι «δεν έχουν σημασία για μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τους νόμους, η Suez ακολουθεί τη νομιμότητα και περιμένει από όλους να πράξουν το ίδιο». Για το δημοψήφισμα σχολίασε ότι θα ήταν μια «πολιτική» πράξη, ενώ προσπαθούσε να πείσει ότι "δεν θα πουλάμε, ούτε θα εξάγουμε το νερό, υπηρεσίες θα παρέχουμε". Δήλωσε υπέρμαχος των μεικτών σχημάτων και όχι της πλήρους ιδιωτικοποίησης των εταιρειών νερού και αποχέτευσης και έτεινε χείρα συνεργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ που κατάφεραν να περάσουν στην αίθουσα της συνέντευξης έκαναν σαφές στην εκπρόσωπο της Suez ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ξεπουληθεί η ΕΥΑΘ, ενώ η κ. Νταράς τους κάλεσε να συζητήσουν, κάτι που -βεβαίως- δεν αποδέχτηκαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αφού καυτηρίασε τη συνέντευξη Τύπου με «επιλεγμένους» δημοσιογράφους, με ανακοίνωσή του σχολίασε ότι «η εταιρεία, τρομοκρατημένη από το κίνημα εναντίον τής ιδιωτικοποίησης του νερού, που έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη, θέλει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει», ενώ επανέλαβε το πάγιο αίτημα της πόλης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νερό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL