Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν "όσο πρέπει" και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν "όσο πρέπει" και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία

Βρυξέλλες

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο... πρέπει, διότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους λέγοντας πως υπάρχει η νομική βάση με τη σχετική απόφαση του Eurogroup (Νοέμβριος 2012) και περιμένουμε από τους εταίρους μας να υλοποιήσουν αυτή τη δέσμευσή τους.

Ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε χθες σε πολλές ερωτήσεις βουλευτών - εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων και ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περισσότερο για την ελληνική οικονομία και λιγότερο για το οικονομικό πρόγραμμα της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας στην Κοινότητα. Επιβεβαίωσε -σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη- με έμμεσο τρόπο τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο κοινοβούλιο της χώρας του πως δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και χαρακτήρισε δύσκολη την τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας. Γι' αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει, είπε, εκφράζοντας πάντως τη βεβαιότητα πως στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία.

Στην απογευματινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής ο Γ. Στουρνάρας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για το δημόσιο χρέος λέγοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση πριν ξεκινήσουμε συζήτηση για το χρέος. Θύμισε την απόφαση του Eurogroup που θέτει τη νομική βάση για περαιτέρω μείωση του χρέους με... κατάλληλους τρόπους (χωρίς να διευκρινίσει τους «κατάλληλους» τρόπους) εφόσον πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο υπ. Οικονομικών, ως προς την προοπτική μείωσης του χρέους, έκανε την εικασία ότι αυτή θα μπορούσε να συνίσταται σε μείωση των επιτοκίων τα οποία είναι σήμερα κοντά στο 2%, νέα επιμήκυνση της αποπληρωμής του, χωρίς να μιλήσει για τη διάρκεια του χρόνου επιμήκυνσης και, τέλος, σε μεγαλύτερη εμπλοκή των διαρθρωτικών ταμείων της Κοινότητας. Για τον ίδιο, όμως, ο καλύτερος τρόπος μείωσης είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με ιδιωτικοποιήσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα καταπολεμήσουν την ανεργία.

Σε ανάλογες γενικεύσεις και αοριστολογίες κατέφυγε ο Γ. Στουρνάρας και όταν ρωτήθηκε για το ότι η Ελλάδα πήρε πολλά χρήματα από τους εταίρους της, αλλά η οικονομία της, παρά την κάποια αμυδρή βελτίωση, συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με την ανεργία να είναι στα ύψη. Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε το γνωστό ρεφρέν του, ότι έχουμε διανύσει το 80% του δρόμου, και ζήτησε την υπομονή των εταίρων για την κάλυψη του υπόλοιπου 20%. Μάλιστα υποστήριξε ότι η ανεργία έχει μειωθεί σε εννέα βιομηχανικούς κλάδους και ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα φανούν οι θετικές εξελίξεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Υπερασπιστής τής κατά Βερολίνο τραπεζικής ενοποίησης

Ως προς τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ο Γ. Στουρνάρας είπε πως θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των κρατών - μελών και του Ευρωκοινοβουλίου ως προς την τραπεζική ενοποίηση -που μόνο ενοποίηση δεν είναι, αλλά μάλλον επανεθνικοποίησή τους, όπως το θέλει η Γερμανία. Η πολυλογία του υπουργού στη σχετική απάντησή του δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να συγκαλύψει την ανάγκη που έχει η Ελλάδα, ως προεδρία, να στηρίξει τις επιλογές της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα.

Τέλος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με τον κίνδυνο να υποστούν οι ελληνικές τράπεζες διακριτική μεταχείριση, δεδομένου ότι άλλα προωθούνται σε επίπεδο ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης για την κεφαλαιακή επάρκειά τους και άλλα προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα για τις ελληνικές τράπεζες, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση στην κεφαλαιακή επάρκεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL