Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Με ανάκληση των παραχωρήσεων υποδομών στην ΕΥΑΘ προειδοποιούν οι δήμοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ανάκληση των παραχωρήσεων υποδομών στην ΕΥΑΘ προειδοποιούν οι δήμοι

Θεσσαλονίκη

Τη σαφή προειδοποίηση προς το ΤΑΙΠΕΔ και κατ' επέκταση στην κυβέρνηση ότι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ θα μπλοκάρουν με κάθε μέσο το ξεπούλημα της εταιρείας διετύπωσαν χθες αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλη της κίνησης «SOSte το νερό», σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με τη διοίκηση του Ταμείου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ενημέρωσε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για την πρόταση των δήμων να τους παραχωρηθεί η ΕΥΑΘ. Παράλληλα, τόνισε ότι πολλά χιλιόμετρα του δικτύου ύδρευσης και δεκάδες αντλιοστάσια έχουν κατασκευαστεί από περιφερειακούς δήμους και έχουν παραχωρηθεί πριν από δεκαετίες στον τότε Οργανισμό Ύδρευσης. Προειδοποίησε ότι οι δήμοι, από τη στιγμή που δεν εξυπηρετείται ο σκοπός της δωρεάν παραχώρησης υποδομών σε δημόσιο οργανισμό, θα ανακαλέσουν αυτές τις παραχωρήσεις των υποδομών και έτσι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ θα τιναχτεί στον αέρα. Στην αντιπροσωπεία των δημάρχων συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. Στάθης Λαφαζανίδης, δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, καθώς και ο αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος ως μέλος της πρωτοβουλίας «SOSτε το νερό». Τόνισαν επίσης ότι οι δήμοι θα προσφύγουν σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, δήλωσε αναρμόδια να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δήμων της Θεσσαλονίκης και τα στελέχη του Ταμείου υποστήριξαν ότι είναι εκτελεστικά όργανα και προσπαθούν απλώς να εφαρμόσουν τις πολιτικές αποφάσεις με νόμιμο και διαφανή τρόπο.

Ο πρόεδρος του Άκτορα ομολογεί ότι ο πολίτης θα ζημιωθεί από την ιδιωτικοποίηση

Την ίδια ώρα, στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες ένα βιντεάκι, στο οποίο ο πρόεδρος του Άκτορα, Δημήτρης Κούτρας, φέρεται να λέει ξεκάθαρα ότι ο απλός πολίτης «δεν θεωρώ ότι θα ωφεληθεί, αλλά θα ζημιωθεί κιόλας» από την πώληση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Στη συνέχεια, υποστηρίζει ότι για την εταιρεία του είναι «παγερά αδιάφορο» το αν θα ιδιωτικοποιηθεί ή όχι η ΕΥΑΘ, αλλά ξεκαθαρίζει ότι, εφόσον ιδιωτικοποιηθεί, ο Άκτωρ θα είναι εκεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του, αφού ήδη είναι μέτοχος. Το ηχητικό ντοκουμέντο αποτελεί απόσπασμα από ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται με τίτλο «Σταγόνες», ενώ στο απόσπασμα του ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Νίκος Παπαδάκης που λεει ότι η εταιρεία βγαίνει στο σφυρί επειδή είναι «φιλέτο» και αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι πρόκειται για καθαρά κυβερνητική απόφαση που δεν προκύπτει από καμία μνημονιακή υποχρέωση.

Ρεπορτάζ: Μαρούλα ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL