Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ευκ. Τσακαλώτος: Οι παρεμβάσεις υπέρ του 1% φέρνουν ανάπτυξη στο 1% όχι στο 4% που έταζαν στο υπόλοιπο 99%

Eurokinissi

«Ενημερωθήκαμε ότι έπιασαν το στόχο που είχαν βάλει στον προϋπολογισμό του 2020», σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης σε σχέση με τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,9% από το 2,9% όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ

«Ήρθε η απάντηση που όλοι περιμέναμε από τα δύο υπουργεία αρμόδια για την χάραξη οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι τόσο αναλυτική όσο θα περίμενε κανείς. Πάντως ενημερωθήκαμε ότι έπιασαν το στόχο που είχαν βάλει στον προϋπολογισμό του 2020», σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε στοιχεία για την οικονομία σύμφωνα με τα οποία ο ρυθμός ανάπτυξης είναι στο 1,9% του ΑΕΠ, ενώ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ, η ανάπτυξη "έτρεχε" με ρυθμό 2,8% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν ρυθμό 4%.

«Όντως σε αυτό έχουν δίκιο. Πέτυχαν (σχεδόν) τον απαισιόδοξο στόχο που έβαλαν για το 2019», σημεώισε ο Ευ.Τσακαλώτος προσθέτοτνας ότι «ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 2,2% και το δεύτερο εξάμηνο μειώθηκε στο 1,6%».. 

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπγοραμμίσε ότι «ξέχασαν επίσης να αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων στα εργασιακά και στα φορολογικά, που θα εξαφάνιζαν της αγκυλώσεις του αντιαναπτυξιακού ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσαν σε τσουνάμι επενδύσεων που θα απογείωνε την ανάπτυξη».

«Φαίνεται όμως πλέον ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις που ωφελούν το 1% φέρνουν ανάπτυξη 1% -και όχι 4%- για το υπόλοιπο 99%. Μάλλον αυτό είχαν στο μυαλό τους όταν έγραφαν τον προϋπολογισμό, εξ’ ου και η ικανοποίησή τους τώρα».

 

Η κοινή αυτή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίαας και Ανάπτυξης έχει ως εξής:

«Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την ανάπτυξη τον οποίο είχε θέσει στον κρατικό προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά, την τελευταία πενταετία, που η πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύεται. Ένα τμήμα αυτής της ενίσχυσης κατευθύνεται στην αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και ένα τμήμα αξιοποιείται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Το 2ο εξάμηνο το 2019 πάνω από 660.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς την εφορία, πάνω από 430.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 149.000 δάνεια ρυθμίστηκαν επιτυχώς από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώνεται, η επιχειρηματικότητα άρχισε σταδιακά να χρηματοδοτείται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.

Συνεχίζουμε, παρά τους αυξημένους εξωγενείς κινδύνους, την προσπάθεια, ώστε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί, το ταχύτερο δυνατό, κατά τον καλύτερο τρόπο, στο πορτοφόλι των πολιτών».

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις