Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Υπογράφηκε η σύμβαση με την ΕΤΕπ για το αεροδρόμιο Καστελίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπογράφηκε η σύμβαση με την ΕΤΕπ για το αεροδρόμιο Καστελίου

Μπήκαν οι υπογραφές για την σύμβαση της συγχρηματοδότησης από πλευράς ΕΤΕπ για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι, με το ύψος της χρηματοδότησης να φτάνει τα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι το έργο και οι διαδικασίες για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου προετοιμάστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ υποστήριζε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 ότι… δεν είχε γίνει το παραμικρό.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  Andrew McDowell, τον υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του McDowell στην Αθήνα. Στην τελετή υπογραφής παρίσταντο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της αεροπορίας στην Ελλάδα, καθώς θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού της ωραίας Κρήτης. Είμαι ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του και τη λειτουργία του και θα καλωσορίζει θερμά εκατομμύρια επισκεπτών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών,  Κώστας Καραμανλής, δήλωσε: «Σήμερα είμαστε πραγματικά χαρούμενοι γιατί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ξεκινάει. Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στην περιοχή του Καστελίου. Ένα έργο πολύ σημαντικό για ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και συνολικά για τον τουρισμό μας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί σταθερό σύμμαχο μας όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε άλλες σημαντικές περιπτώσεις: στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα, αλλά και σε ένα πρόγραμμα καίριων δράσεων για την οδική ασφάλεια. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και η συνεισφορά της πραγματικά πολύτιμη.

Ο Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει τη σημασία των νέων επενδύσεων για την αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης επιβατών, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη στήριξη της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Το δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ που χορηγεί η ΕΤΕπ θα επιτρέψει να ξεκινήσει τελικά η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου, ύστερα από χρόνια προγραμματισμού και καθυστερήσεων. Η ΕΤΕπ χαιρετίζει τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου του Ηρακλείου, από την οποία θα προκύψουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Αυτή η ανάπλαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όρων του δανείου μας».

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της σύμβασης για το αεροδρόμιο Καστελίου είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018, μεταξύ του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη με στελέχη της επενδυτικής κοινοπραξίας που έχουν συστήσει ο ελληνικός κατασκευαστικός Όμιλος ΤΕΡΝΑ και ο ινδικός κολοσσός GMR Airports Limited.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL