Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Η κυβέρνηση απλώνει “χέρι” στο μαξιλάρι για τα...μάτια των τραπεζών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση απλώνει “χέρι” στο μαξιλάρι για τα...μάτια των τραπεζών

Χρήση του μαξιλαριού των 37 δις. ευρώ επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να ενισχύσει τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η κυβέρνηση αναμένει σύντομα το πράσινο φως από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) που προωθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες επεξεργάζονται τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει στα 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες δανεισμού και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, με το Δημόσιο να καλείται να συμμετάσχει με εγγυήσεις 9 δις. ευρώ.

Προαναγγελία Μπάμπη Παπαδημητρίου

Τις κινήσεις που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση τις είχε προαναγγείλει ο βουλευτής της Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στις 3 Ιουλίου 2019 (4 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών) στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου αποκάλυψε πως η ΝΔ σχεδιάζει να δώσει μέρος από το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. στις τράπεζες για «να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων».

«Ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δισ. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα» για να προσθέσει «μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Η νέα κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας και το έργο αυτό το έχει αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Το σχέδιο με την κωδική ονομασία "Hercules Project" είναι ανάλογο του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Ιταλία και στόχο έχει να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια μέσω της μεταβίβασής τους σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις.

Γιάννης Αγουρίδης

Διαβάστε επίσης:

Ο Μ. Παπαδημητρίου αποκαλύπτει το σχέδιο της Ν.Δ.: Πιστοληπτική γραμμή στήριξης και μέρος από το μαξιλάρι των 37 δις στις τράπεζες (ηχητ.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL