Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Φ. Κουρμούσης: Ώριμες 3.000 αιτήσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, 16.000 σε αναμονή

Την σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα τον Ιούλιο επισκέφτηκαν 70.000 χρήστες περίπου, ξεκίνησαν να ετοιμάζουν αίτηση 16.000 περίπου και σε ώριμο βαθμό την έφτασαν περίπου 3.000 ενδιαφερόμενοι

Η απεμπλοκή από το εμπόδιο του πιστοποιητικού βαρών και της λευκής απεργίας των υποθηκοφυλακείων αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την οριστική κατάθεση των χιλιάδων αιτήσεων για προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών, όπως προκύπτει από όσα ανέφερε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Για τον μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων να ρυθμίσουν οφειλές, που πρακτικά θα επέβαλε να διεκπεραιώνονται πάνω από 1.000 αιτήσεις ημερησίως ως τις 31 Δεκεμβρίου φέτος, ο κ. Κουρμούσης είπε ότι «κατά τον νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, ως 31 Δεκεμβρίου 2019 είναι η προθεσμία υποβολής της αίτησης, όχι ολοκλήρωσης της ρύθμισης. Άρα, ακόμη και αν κάποιος υποβάλει αίτηση ακόμη και λίγο πριν το ρεβεγίον, το δάνειό του θα ρυθμιστεί, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2020, χωρίς πρόβλημα ... φυσικά, καλό είναι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τώρα και να αξιοποιήσουν την κρατική επιδότηση, που ανέρχεται ως και στο 50%, είτε για στεγαστικό είτε για καταναλωτικό είτε για επιχειρηματικό δάνειο ... γιατί πολλές φορές έβαζε το σπίτι του ο πολίτης ... και δεν μπορεί να μπει στο νόμο Κατσέλη γιατί ο δικαστής του έλεγε "είσαι έμπορος" ή "είσαι επιχειρηματίας"».

Θύμισε παράλληλα τα βασικά στοιχεία του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας:

- αντικειμενική αξία κατοικίας ως 250.000 ευρώ
- ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 36.000 ευρώ (για πενταμελή οικογένεια)
- υπόλοιπο δανείου ως 130.000 ευρώ (100.000 ευρώ για επιχειρηματικό)

Την σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα τον Ιούλιο επισκέφτηκαν 70.000 χρήστες περίπου, ξεκίνησαν να ετοιμάζουν αίτηση 16.000 περίπου και σε ώριμο βαθμό την έφτασαν περίπου 3.000 ενδιαφερόμενοι, όπως είπε. «Δεν μπορούσαν ωστόσο να λάβουν το πιστοποιητικό βαρών ... τα υποθηκοφυλακεία δεν τους το έδιναν ως αντίδραση στο νόμο Σταθάκη για το Κτηματολόγιο», όπως θύμισε. Σημειώνεται ότι χτες ανακοινώθηκε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον το συγκεκριμένο πιστοποιητικό.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις