Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Μεγάλες ελαφρύνσεις σε αυτούς που... δεν θα τους έλειπαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλες ελαφρύνσεις σε αυτούς που... δεν θα τους έλειπαν

Για αυτούς που δεν τα βγάζουν πέρα κάθε ελάφρυνση είναι απολύτως αναγκαία, αντίθετα στα υψηλά βαλάντια μία ελάφρυνση 1.500 ευρώ είναι μεγάλη, αλλά δεν θα αλλάξει την καθημερινότητά τους, είπε σχολιάζοντας την επέκταση των ελαφρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ στους πλούσιους και πολύ πλούσιους ο Μ. Μαλτέζος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Το μεγαλύτερο μέρος όσων ψήφισε η νέα κυβέρνηση για την φορολογία φυσικών προσώπων είχαν ήδη ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον 4711, που ελάφρυνε κυρίως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα για τον ΕΝΦΙΑ και θεσμοθέτησε την ρύθμιση των 120 δόσεων, θύμισε ο κ. Μαλτέζος. Τώρα, υπάρχει μία πρόσθετη παροχή στις μεγάλες και πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες, άνω των 500.000 ευρώ και 1 εκατ. ευρώ αντικειμενικής αξίας αντίστοιχα, με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος.

Σχολίασε επίσης την πραγματική φύση αυτής της ελάφρυνσης, την «οριακή χρησιμότητα του χρήματος … σε αυτούς που δεν τα βγάζουν πέρα, οποιαδήποτε ελάφρυνση τους είναι απολύτως αναγκαία, ώστε να εξομαλυνθεί η καθημερινότητά τους. Αντίθετα, στα υψηλά βαλάντια μία ελάφρυνση 1.500 ευρώ μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά δεν θα τους λείψει κι όλα, δεν θα αλλάξει την καθημερινότητά τους», όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Μαλτέζος τόνισε ότι σε μία βελτιωμένη κατάσταση μπορεί να επανεξεταστεί συνολικά ο φόρος στα ακίνητα, που επιβλήθηκε αρχικά μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού το 2011 και «άφησε συντρίμμια πίσω του, καταδικάζοντας στην ενεργειακή φτώχεια χιλιάδες νοικοκυριά. Και ήρθε το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και θέσπισε τον ΕΝΦΙΑ, έναν άδικο φόρο επί δικαίων και αδίκων, επιβαρύνοντας κύρια τα χαμηλά στρώματα».

Για την νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, επίσης παρόμοια με αυτήν της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαλτέζος ανέφερε ότι το πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ διαφοροποιείται ως προς το ανώτατο όριο οφειλής που μπορεί να ρυθμιστεί, ως 2 εκατ. ευρώ, με μειωμένο επιτόκιο και περιορισμένα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης όσο τηρείται η ρύθμιση.

Αναφέρθηκε εξάλλου στα προβλήματα που δημιούργησε σε φορολογούμενους και λογιστές η μονοήμερη παράταση για τις δηλώσεις εισοδήματος.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/659439506&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL