Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Γ. Σταθάκης: / Γ. Σταθάκης: Το πιο σκληρό πλαίσιο λειτουργίας για τα funds στην Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης: / Γ. Σταθάκης: Το πιο σκληρό πλαίσιο λειτουργίας για τα funds στην Ε.Ε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Το αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των funds στην Ευρώπη αποκτά η Ελλάδα με το νομοσχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα έρθει αργότερα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια ως κατεπείγον. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εστίασαν την κριτική τους στο ότι "θα ξεπουληθούν" τα επιχειρηματικά δάνεια άνω των 100 εκατ. ευρώ σε ξένα funds.

"Ο τρόπος που έγινε η ρύθμιση είναι από τους πιο αυστηρούς στην Ευρώπη" υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημειώνοντας ότι με το νομοσχέδιο "δεν αλλάζει η παραμικρή λεπτομέρεια πάνω στα δικαιώματα που έχει ένας επιχειρηματίας. Είτε είναι στην τράπεζα είτε μεταφερθεί είτε εξυπηρετείται σε μία εταιρεία δεν αλλάζει το παραμικρό".

Αναδιάρθρωση δανείων από τις τράπεζες

Απαντώντας στην κριτική ότι δεν ρυθμίζονται τα επιχειρηματικά δάνεια κάτω των 100 εκατ. ευρώ ο υπουργός συνέστησε "υπομονή". "Στις 15 Φεβρουαρίου να μας κάνετε κριτική ότι παραβιάσαμε μία κόκκινη γραμμή ή δεν προστατεύσαμε κατηγορία που είχαμε πει ότι θα προστατεύσουμε" είπε θυμίζοντας ότι έως τότε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση και αυτών των δανείων.

Πάντως ο Γ. Σταθάκης επεσήμανε ότι "μία κερδοσκοπική αντιμετώπιση των δανείων" από τα funds "θα παίξει σημαντικό ρόλο. Μπορούν εν δυνάμει να παίξουν θετικό ρόλο, αλλά πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις". Γι' αυτό σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνεται για αναδιάρθρωση των δανείων από τις τράπεζες. "Ένα μεγάλο μέρος αναδιάρθρωσης των δανείων μπορεί και πρέπει να γίνει -εμείς το υποστηρίζουμε- από τις ίδιες τις τράπεζες. Μπορούν να κάνουν αναδιαρθρώσεις εντός του 40% των δανείων χωρίς να έχουν πρόβλημα" είπε.

Οι αριθμοί διαψεύδουν τη Ν.Δ.

Για "παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. τους τελευταίους δέκα μήνες" στο θέμα των κόκκινων δανείων έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζοντας ότι τα κόκκινα δάνεια, από 14,33% που ήταν στο τέλος του 2014, αυξήθηκαν στο 52% στο τέλος του 2015. Ο Γ. Σταθάκης διέψευσε τα στοιχεία του Κ. Χατζηδάκη αναφέροντας ότι σήμερα τα κόκκινα δάνεια αποτελούν το 43% των δανείων, ενώ υπενθύμισε ότι όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που έκαναν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν περιλάμβαναν τα κόκκινα δάνεια. Αντίθετα, συνέχισε, η κυβέρνηση "είναι αποφασισμένη να επιλύσει το πρόβλημα της απομείωσης των 90 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων παρέχοντας τον ύψιστο βαθμό κοινωνικής προστασίας".

"Πρέπει να συναποφασίσουμε όλοι ότι η Ν.Δ. από τούδε και εφεξής στα νομοσχέδια δεν θα μπαίνει ποτέ στην ουσία. Δεν θα μπαίνει καθόλου. Θα συζητάει μόνο για την ανακολουθία ή μη του ΣΥΡΙΖΑ αντλώντας επιλεκτικά διατυπώσεις. Για παράδειγμα: Τοποθέτηση της Ν.Δ. επί των κόκκινων δανείων; Καμία. Την περιμένω" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας σημειώνοντας ότι "η δημαγωγία έχει το όριό της".

"Μεταξύ δημαγωγών ειλικρίνεια" είπε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος κάνοντας λόγο για "εξευτελιστική διαδικασία υποτέλειας και ξεπουλήματος περιουσιών Ελλήνων". "Μάθαμε ότι παιρνόμαστε, πλάκωσαν και οι Αθίγγανοι και έρχονται τώρα τα κοράκια που είχαν κλείσει τα γραφεία τους γιατί δεν είχαν δουλειά" είπε.

"Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρωθεί -προς Θεού όχι από εμάς, εμείς θέλουμε να κυβερνήσετε τέσσερα χρόνια- τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, να ξέρετε ότι, αν προτείνουμε να είναι οι όλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, είναι γιατί δεν θέλουμε κανένα κόμμα που ήταν στον αντιμνημονιακό χώρο να ξαναγίνει αντιμνημονιακό. Αυτό δεν θα σας το επιτρέψουμε εμείς" ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στους αυτοκινητοδρόμους είπε: "Πριν από λίγο ακούσατε τη φρασεολογία της Χρυσής Αυγής. Είναι ίδια με αυτή που χρησιμοποιούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ"!

"Στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που έχει διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Και με το δίκιο τους διαμαρτύρονται οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους άφησε να ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους" σχολίασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εκτιμώντας ότι για τα δάνεια "ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για να πάρουν τα διάφορα funds όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τις κατοικίες των λαϊκών στρωμάτων".

"Ζούμε την εποχή του κυνισμού. Για να μείνετε στην εξουσία θα κάνετε τα πάντα. Να το πείτε όμως στον ελληνικό λαό. Κάνουμε ό,τι κάνουμε όχι γιατί το πιστεύουμε -αυτό το λέτε- αλλά για να μείνουμε στην εξουσία που είναι γλυκιά - αυτό το κρύβετε" ανέφερε ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης καταγγέλλοντας ότι δίνονται 20 χρόνια αύξηση σε κάθε μετακλητό υπάλληλο που δουλεύει δίπλα σε γενικό γραμματέα. "Δεν είναι τυχαίο που φοράω μαύρα" ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

"Η κυβέρνηση Σαμαρά από το 2014 και μετά δεν ήθελε να δώσει λύση στις τράπεζες, αλλά να σώσει τις τράπεζες χωρίς να δώσει λύση" επεσήμανε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, που καθησύχασε ότι "καμία τράπεζα δεν θέλει να πουλήσει στο 10%. Φανταστείτε τους μετόχους που θα γράφουν στους ισολογισμούς χασούρα 90%. Θα θέλουν πάλι ανακεφαλαιοποίηση".

Ενστάσεις και διαφωνίες κατέγραψαν οι κοινωνικοί φορείς που κλήθηκαν εκτάκτως. "Υποχωρεί ο ρόλος του κράτους σε μία περίοδο που απαιτείται έλεγχος. Απορρυθμίζεται η αγορά" είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ενώ ο διευθυντής της ΕΣΕΕ Αντώνης Μέγγουλης σημείωσε ότι "μας ανησυχεί η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, διότι, αν δεν υπάρξει ρύθμιση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, θα πουληθούν και τα δάνεια των μικρομεσαίων που είναι στο ΤΕΜΠΜΕ". Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης παραδέχθηκε ότι "υπάρχουν μικρές αυξήσεις" στις αποδοχές, αλλά κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Χρ. Σπίρτζης:

Λιγότερα χρήματα στους εθνικούς εργολάβους

Νέες συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων Πελοποννήσου, Κεντρ. Ελλάδας

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι νέες συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους της Πελοποννήσου ("Μωρέας") και της Κεντρικής Ελλάδος (Ε65) δίνουν λιγότερα χρήματα στους εθνικούς εργολάβους, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στον αυτοκινητόδρομο "Μορέας" (Κόρινθος - Καλαμάτα - Σπάρτη) οι δαπάνες αποζημίωσης για την περίοδο 2013 - 2015 είναι 56,5 εκατ. ευρώ, την στιγμή που η εκτίμηση του ανεξάρτητου μηχανικού ήταν 77 εκατ. ευρώ για μικρότερη περίοδο (2013 - 2014).

Μάλιστα ο υπουργός κατήγγειλε ότι επί υπουργίας Σουφλιά δόθηκαν στους εργολάβους 70 εκατ. ευρώ επειδή καθυστέρησε για έξι μήνες να υπογράψει την σύμβαση.

Ακόμη οι νέες συμβάσεις προβλέπουν:

* Με το πέρας του έργου, που προβλέπεται να γίνει τον Αύγουστο του 2016, θα ενταχθεί υβριδικό σύστημα διοδίων με δαπάνη του παραχωρησιούχου.

* Κλιμακωτές εκπτώσεις έως και 70% για συχνούς χρήστες του δρόμου.

* Ελεύθερη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία.

* Όπου δεν υπάρχει παράπλευρο οδικό δίκτυο, η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων θα είναι ελεύθερη εντός του καλλικρατικού δήμου και με μειωμένο αντίτιμο στους όμορους.

* Δεν θα πληρώνουν διόδια οι ψηφοφόροι όταν διεξάγονται εκλογές.

* Στη Μεσσηνία ο παραχωρησιούχος υποχρεώνεται να συντάξει μελέτες ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Ν.Δ. εστίασε στη διαφωνία Σπίρτζη για τη σύμβαση των περιφερειακών αεροδρομίων. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης ρώτησε τον υπουργό: Πως αισθάνεστε που υπογράψατε αυτολεξεί το δική μας σύμβαση;". Ο Χρ. Σπίρτζης απάντησε πως η σύμβαση είναι έργο της Ν.Δ. και μνημονιακή υποχρέωση και ο Κ. Χατζηδάκης φώναζε "ντροπή" και "πόσα θέλετε να μας τρελάνετε". "Είπαμε ότι πονάμε, αλλά θα το κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση" εξήγησε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL