Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δίνουν την Eurobank στις... εκπτώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίνουν την Eurobank στις... εκπτώσεις

Μιας και ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα οι... εκπτώσεις στην ελληνική αγορά, υψηλόβαθμα στελέχη του καναδικού fund Fairfax είπαν να βρεθούν στην Αθήνα, για να έχουν σειρά επαφών με τη διοίκηση της Eurobank και του ΤΧΣ με αφορμή τη μετάθεση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας για την... άνοιξη. Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε μετά και τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις τόσο του Ταμείου όσο και της τράπεζας. Οι Καναδοί φέρονται να είναι ανήσυχοι λόγω των εξελίξεων και της καθυστέρησης... Και πώς θα μπορούσε να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΤΧΣ ετοιμαζόταν να προσφέρει μισοτιμής (!) την ελληνική τράπεζα, σε σχέση με το ποσό που "ξόδεψε" το Ελληνικό Δημόσιο για να την ανακεφαλαιοποιήσει το προηγούμενο καλοκαίρι.

Το "δώρο"

Από την πλευρά τους, η διοίκηση της Eurobank υπό τον Χρήστο Μεγάλου που συνάντησε τη Fairfax και η Αναστασία Σακελλαρίου του ΤΧΣ (σ.σ.: παραμένει στη θέση της...) που συνάντησε τη διοίκηση του Fairfax αργότερα το απόγευμα, καθησύχασαν το καναδικό fund υποστηρίζοντας ότι αυτή η μετάθεση είχε σκοπό να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν η ΑΜΚ θα είναι 2 με 2,5 δισ. ευρώ, η καναδική Fairfax θα μπορούσε να συμμετάσχει ακόμη και με 1 δισ.. ευρώ στην αύξηση καλύπτοντας σχεδόν το 50% της αύξησης, όταν το περασμένο καλοκαίρι το Ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει 5,8 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα. Πρόκειται φυσικά για άλλο ένα "δώρο" της κυβέρνησης Σαμαρά σε ιδιώτες....

Έρχεται η ΑΜΚ της Geniki

Τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου των 250 με 280 εκατ. ευρώ της Geniki bank και η οποία θα καλυφθεί από ξένους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως η γνωστή και μη εξαιρετέα... (σ.σ.: swaps λόγω Σημίτη) Goldman Sachs.

Το ποσοστό της Πειραιώς, που είναι ο βασικός μέτοχος με συντριπτικό ποσοστό, θα υποχωρήσει οριακά κάτω του 20% ώστε να μην ενοποιεί.

Ο σχεδιασμός είναι για αύξηση κεφαλαίου των 250 με 280 εκατ. ευρώ τα οποία μαζί με τα υφιστάμενα κεφάλαια, δηλαδή 384 εκατ. ευρώ, θα διαμορφώσουν τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στα 634 εκατ.

ΕΤΕ

Σημαντικά περιθώρια αξιοποίησης της γης στην Ελλάδα διαπιστώνει η Εθνική Τράπεζα, όπως επισημαίνει στο νέο τεύχος των περιοδικών εκδόσεων για κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η τράπεζα υπολογίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει ετήσιες απώλειες ύψους 8 δισ. ευρώ λόγω των στρεβλώσεων που υπάρχουν στον κλάδο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Όπως αναφέρει, αν οι στρεβλώσεις όσον αφορά τη διαχείριση γης διορθωθούν, ποιο θα είναι το όφελος για την ελληνική οικονομία; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕ, οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά γης ώστε να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα θα οδηγούσαν σε επιπλέον ετήσια τουριστικά έσοδα της τάξης των 8,1 δισ. ευρώ ετησίως (6,3 δισ. ευρώ σε επιπλέον τουριστικές εισπράξεις και 1,8 δισ. ευρώ σε επιπλέον τουριστικές επενδύσεις).

Devriendt αντί Μπερούτσου στο ΤΧΣ

Νέο μέλος έχει από χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε, ο οικονομολόγος Wouter Devriendt διορίζεται στη θέση του κ. Αντρέα Μπερούτσου, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, με τις πληροφορίες να αποδίδουν την εξέλιξη σε διαφωνία του δεύτερου σχετικά με τη σκανδαλώδη συμφωνία Εθνικής-Πανγαία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL