Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ο ρόλος Σιγανού και Ξυφαρά (επιλογές της νυν κυβέρνησης) που "έτρεξαν" τη συγχώνευση Τ.Τ - Eurobank / Σκάνδαλο με... ουρά μέχρι σήμερα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ρόλος Σιγανού και Ξυφαρά (επιλογές της νυν κυβέρνησης) που "έτρεξαν" τη συγχώνευση Τ.Τ - Eurobank / Σκάνδαλο με... ουρά μέχρι σήμερα!

Σκάνδαλο με... ουρά μέχρι και σήμερα αναφαίνεται από τη δικογραφία της υπόθεσης σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς έχει ασκηθεί ποινική δίωξη μέχρι και στη σημερινή διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου. Η υπόθεση είναι μεγάλη και το κατηγορητήριο περιλαμβάνει πλήθος τραπεζικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο μέχρι... χθες πρόεδρος του Τ.Τ. Χάρης Σιγανός και ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Τ.Τ. Γιώργος Ξυφαράς, οι οποίοι επελέγησαν από την κυβέρνηση Σαμαρά και φέρονται να "έτρεξαν" την υπόθεση της συγχώνευσης Eurobank - Τ.Τ. Σύμφωνα με το πόρισμα ευθύνη φέρουν και οι πρώην διοικητές της τράπεζας Άγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, προσωπικές επιλογές των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς διερωτώνται τι έπραττε όλα αυτά τα χρόνια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος ως διοικητής είχε τον εποπτικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών, ενώ προσθέτουν ότι κατά το επόμενο διάστημα αναμένεται να "ανοίξουν" και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που αφορούν το τραπεζικό σύστημα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Οι ευθύνες...

Μείζον θέμα για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δημιουργείται μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος της διευθύνουσας συμβούλου Αναστασίας Σακελλαρίου για απιστία κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Η δίωξη αφορά το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και έχει σχέση με την αναχρηματοδότηση, τον Ιανουάριο του 2012, των δύο ομολογιακών δανείων προς την επενδυτική και εμπορική εταιρεία ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Την εποχή εκείνη η κ. Σακελλαρίου ήταν μέλος της Επιτροπής Επιχειρηματικών Δανείων του Τ.Τ. και μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, «... ζημίωσαν εν γνώσει τους την περιουσία του ανωτέρω Τραπεζικού Ιδρύματος, καθόσον προέβησαν σε χρηματοδοτήσεις - υπέρογκο δανεισμό εταιρειών του Ομίλου ΔΕΜΚΟ...».

Σκανδαλώδης η στήριξη του Μαξίμου

Το εντυπωσιακό είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου παρέχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο πρόσωπο, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα..., αφού μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν και στην περίπτωση του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλου, στον οποίο είχε ασκηθεί ποινική δίωξη (σ.σ.: θέμα με τη ΔΕΗ), είχε ζητηθεί από τον πρωθυπουργό η παραίτησή του, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην εν λόγω περίπτωση.

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην κυρία Αναστασία Σακελλαρίου δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ΤΧΣ και η Α. Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειες για εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο προσθέτοντας: "Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κ. Σακελλαρίου. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική".

Το... παρελθόν της Σακελλαρίου και η συνεργασία με τον Σιγανό

Το βασικό ζητούμενο είναι πως η εν λόγω κυρία συνεχίζει να κατέχει αυτή τη θέση, ετοιμάζοντας την ΑΜΚ της Eurobank, έχοντας μηδενικό ηθικό πλεονέκτημα. Ποια είναι όμως η κ. Σακελλαρίου; Τον Φεβρουάριο του 2013 η τρόικα την επέλεξε για να την τοποθετήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ως διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αναστασία Σακελλαρίου το 2009 επέστρεψε από το Λονδίνο, όπου εργαζόταν, και εντάχθηκε στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ως ειδική σύμβουλος διοίκησης.

Από τη θέση αυτή αποχώρησε στα μέσα του 2010 και το 2012 προσελήφθη ως σύμβουλος του τότε αντιπροέδρου και νυν επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Χάρη Σιγανού (έχει ασκηθεί και εις βάρος του ποινική δίωξη για το ίδιο αδίκημα και ήταν επιλογή Σαμαρά) για θέματα μεγάλων χρηματοδοτήσεων, θυγατρικών εταιρειών και επενδυτικών προγραμμάτων.

Κατείχε τη θέση της Chief Risk Officer (επικεφαλής επιτροπής εγκρίσεων δανείων), όπου, μεταξύ άλλων, ήταν υπεύθυνη στο έργο απορρόφησης από το Τ.Τ. της Aspis Bank του Π. Ψωμιάδη και στο έργο του ελέγχου από την BlackRock, θεωρούμενη ως ένα από τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για την έγκριση χορήγησης δανείων.

Υπόθεση Γριβέα

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, το 2009 η διοίκηση του Αγγ. Φιλιππίδη λαμβάνει απόφαση για την ίδρυση τριών θυγατρικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η μία εξ αυτών συστάθηκε άμεσα τον Αύγουστο και έλαβε την επωνυμία «Post Bank Green Institute Α.Ε.» για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η ίδρυση της νέας εταιρείας γνωστοποιήθηκε στο επενδυτικό κοινό τον Νοέμβριο του 2009, δηλαδή τρεις μήνες μετά τη σύστασή της, όταν το Τ.Τ. ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ήταν 500.000 ευρώ, με τη συμμετοχή του Τ.Τ. να ορίζεται σε 50%. Το υπόλοιπο 50% των μετοχών απέκτησε τότε ένα νομικό πρόσωπο, η εταιρεία C&C International, συμφερόντων του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα. Ο ίδιος επιχειρηματίας ορίστηκε και διευθύνων σύμβουλος με αποκλειστικό δικαίωμα υπογραφής για τα πάντα.

Ως έδρα της νέας εταιρείας ορίστηκε η Μεταμόρφωση της Αττικής, που αποτελεί έδρα και των άλλων επιχειρήσεων του Κ. Γριβέα. Την ίδια εποχή η εταιρεία C&C λαμβάνει και δύο ομολογιακά δάνεια από το Τ.Τ. Στη συνέχεια όμως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις που είχε με την C&C International, καθώς της είχε χορηγήσει δάνεια πολλών εκατομμυρίων (19.000.000 ευρώ) χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, και η όλη συνεργασία διεκόπη.

Η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προχώρησε στην εξαγορά του 50% της Post Bank Green Institute, ποσοστό το οποίο κατείχε ο Κυριάκος Γριβέας. Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 ανακοινώνεται η εξαγορά του 50% των μετοχών της «Post Bank Green Institute Α.Ε.», η οποία καθίσταται πλέον θυγατρική κατά 100% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ο Κ. Γριβέας φέρεται... κερδισμένος. Παράλληλα την ίδια περίοδο ο Κ. Γριβέας φέρεται να ξεκινά συνεργασία με ιδρύματα στα οποία συμμετείχαν μέλη της οικογένειας Παπανδρέου.

Κοντομηνάς

Η τράπεζα, σύμφωνα με την Π. Παπανδρέου, χορήγησε στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, εις βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης την Τρίτη, δάνεια συνολικού ύψους 110,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012.

Στο πόρισμα αναφέρεται και η υπόθεση της Postcredit εταιρείας πιστωτικών καρτών που δημιούργησε το Τ.Τ. σε συνεργασία με τον Δ. Κοντομηνά, η οποία κατά την εισαγγελική λειτουργό ζημίωσε συνολικά την τράπεζα με τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ! Η υπόθεση της Postcredit ξεκίνησε επί διοίκησης του Άγγ. Φιλιππίδη, οπότε το Τ.Τ. αποφάσισε να επεκταθεί στην αγορά πιστωτικών καρτών. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης αυτής το Τ.Τ. προχώρησε στην απόκτηση του 50% της εταιρείας Best Line, θυγατρικής της Demco Επενδυτική και Εμπορική, ιδιοκτησίας του κ. Κοντομηνά, με τίμημα περίπου 19 εκατ. ευρώ!

Λαυρεντιάδης

Επίσης και για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για τον οποίον προτείνεται η άσκηση δίωξης για ξέπλυμα, το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «...Το κοινό ομολογιακό δάνειο, το οποίο μεταφέρθηκε αρχικά σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, η οποία δεν υπαγόταν στον όμιλο Alapis, κατέληξε σε προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία.... Όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά τουναντίον κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου... προσποριζόταν εισόδημα ξεπλένοντας χρήματα που του δόθηκαν».

Μάλιστα επισημαίνεται ότι τα χρήματα κατέληγαν σε λογαριασμό του στη Millenium και στην εταιρεία Blue Island Properties, ανώνυμη εμπορική και κτηματική εταιρεία. Οι υπεύθυνοι της τράπεζας κατηγορούνται ότι δεν παρακολούθησαν την πορεία της μετοχής της Alapis για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της τράπεζας όταν η μετοχή έφθινε...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL