Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Και ακόμη είμαστε στην αρχή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και ακόμη είμαστε στην αρχή...

Έντονη είναι η δυσωδία που αναδίδεται από την υπόθεση του Τ.Τ., καταδεικνύοντας τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. την πιο υγιή, βάσει των ενδεδειγμένων χρηματοοικονομικών δεικτών, τράπεζα της χώρας μας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η εν λόγω υπόθεση ανακινήθηκε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος και αποτελεί απόρροια των πιέσεων των δανειστών της χώρας περί "ξεκαθαρίσματος" των εγχώριων επιχειρηματικών και τραπεζικών κύκλων, οι οποίοι λυμαίνονται την ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι κατά το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις σε αντίστοιχες υποθέσεις.

Πάντως, η αποδόμηση της τράπεζας ξεκίνησε από το 2006, οπότε άρχισε να συνάπτει επιχειρηματικά δάνεια χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία από το τότε δυναμικό. Είναι επίσης βέβαιο ότι σε όλη αυτή την ιστορία έχει ευθύνες και η ΤτΕ, καθώς αποτελούσε και αποτελεί τη μόνη εποπτική αρχή.

Το πόρισμα και τα ποσά...

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πορίσματα της ΤτΕ, τα οποία βασίστηκαν στην περυσινή έκθεση της BlackRock, γίνεται λόγος για προβληματικά δάνεια θεμελιώνοντας έτσι και τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους εμπλεκόμενους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για δάνεια - μαμούθ που χορηγήθηκαν σε επιχειρηματίες, με πλέον ενδεικτικές τις εξής περιπτώσεις δανειοδοτήσεων:

* Στο ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα δόθηκε δάνειο ύψους 17 εκατ. ευρώ.

* Στον προφυλακισμένο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δόθηκε δάνειο 100 εκατ. ευρώ.

* Στον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά χορηγήθηκε δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια δίνονταν χωρίς εγγυήσεις, για επιχειρηματικούς δήθεν λόγους, αλλά δε διατέθηκαν ποτέ για τους σκοπούς για τους οποίους εκταμιεύθηκαν.

Ο Γριβέας, οι επισφάλειες και οι σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο επικοινωνίας και συνεδρίων, ενώ φήμες ήθελαν τον ίδιο Κυριάκο Γριβέα να συνεργάζεται με τους Αντρίκο και Νίκο Παπανδρέου, αδελφούς του πρώην πρωθυπουργού, σε διάφορα project. Ο συγκεκριμένος έλαβε 10 εκατ. ευρώ και άλλα 7 εκατ. ευρώ η γυναίκα του από το Τ.Τ. επί εποχής Φιλιππίδη για ανάπτυξη εργασιών, όταν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν 3 εκατ. ευρώ. Όμως τα 15 εκατ. ευρώ εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν εταιρείες προσωπικών συμφερόντων που διατηρούσαν ο ίδιος και η γυναίκα του στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα ο εν λόγω επιχειρηματίας συμφώνησε με το Τ.Τ. επί διοίκησης Φιλιππίδη για τη σύσταση μεικτής εταιρείας με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη! Τα δάνειά του καταγγέλθηκαν από το Τ.Τ. το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το "Postbank Green Institute", άλλη εταιρεία που φέρεται να είναι του ιδίου, ιδρύθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ, από το οποίο η "C&C" κατέβαλε το ποσοστό της με δανεισμό από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα με το πόρισμα τις χρηματοδοτήσεις της από την τράπεζα η προαναφερθείσα εταιρεία PBGI εκταμίευσε προς μικρής επιφάνειας εταιρείες συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα έναντι υπηρεσιών ή δήθεν υπηρεσιών διαφημιστικής προβολής, χορηγιών, οργάνωσης εκδηλώσεων κ.λπ., τις οποίες παρείχαν ή δήθεν παρείχαν προς την PBGI. Οι εταιρείες αυτές καρπώθηκαν το ποσό της δεύτερης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.

Τέλος, ενώ η PBGI είχε αρνητική θέση, η τράπεζα στις 30.11.2011 με μια καταφανώς ζημιογόνο ενέργεια εξαγόρασε επιπλέον το ποσοστό της C&C στην εταιρεία αυτή αντί 500.000 ευρώ.

Οι "κάρτες" και ο Κοντομηνάς

Στην περίπτωση του επιχειρηματία Κοντομηνά, σύμφωνα με εργαζόμενους του Τ.Τ., η εταιρεία του Demco φαίνεται να είχε δανειστεί μεγάλα ποσά, αν και φέρεται να είναι ασφαλιστική εταιρεία, κάτι το οποίο, όπως προσέθεταν άλλες πηγές στην "Αυγή", σίγουρα δεν αποτελεί συνήθη διεθνή πρακτική, ενώ ανέφεραν και ενστάσεις σε σχέση με το κατά πόσο μια τέτοια κίνηση είναι νόμιμη.

Από εκεί και πέρα φέρεται να ελέγχεται και η υπόθεση της Post Credit, εταιρεία του ιδίου επιχειρηματία, η οποία παρείχε τις πιστωτικές κάρτες του Τ.Τ. Οι εργαζόμενοι με τους οποίους συνομίλησε η εφημερίδα ανέφεραν ότι στην εν λόγω εταιρεία υπήρχε συνιδιοκτησία του επιχειρηματία με την τράπεζα, γεγονός που "ανάγκασε" τη δεύτερη να... βάλει 18,9 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία εκκρεμεί...

Λαυρεντιάδης...

Σημειώνεται ότι το Τ.Τ. είχε χορηγήσει δάνεια τόσο στις εταιρείες του ομίλου Καρούζου, όσο και στην Alapis, περιπτώσεις που ερευνώνται επίσης από τη Δικαιοσύνη. Προφανώς, τα παραπάνω βρίσκονται στην bad bank του Τ.Τ., ενώ τα 100 εκατ. ευρώ που "λογίζονται" ως δάνειο στον Λ. Λαυρεντιάδη φαίνεται να μην εξυπηρετήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η υπόθεση και οι ζημιές από τα CDS

Εκτός της δικογραφίας φαίνεται ότι είναι η γνωστή υπόθεση με τα CDS, η οποία, σύμφωνα με εργαζόμενους του Τ.Τ., με τους οποίους συνομίλησε η "Αυγή", αγγίζει τόσο την περίοδο διοίκησης Φιλιππίδη όσο και αυτήν του Κλέωνα Παπαδόπουλου, οι οποίοι υπήρξαν προσωπικές επιλογές των πρώην πρωθυπουργών Καραμανλή και Παπανδρέου αντίστοιχα.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο διοικήσεις είχαν στα "χέρια" τους ασφάλιστρα κινδύνου από τον Μάρτιο του 2009 έως και περίπου τα τέλη της ίδιας χρονιάς, λίγο πάνω από το 900 εκατ. ευρώ. Εκτός από το γεγονός ότι φαίνεται πως κάποιοι "πόνταραν" στη χρεωκοπία της χώρας έναν χρόνο πριν έρθει το Μνημόνιο πωλήθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη "χασούρα" στο Δημόσιο. Ειδικότερα, εργαζόμενος στο Τ.Τ. ανέφερε στην "Αυγή" πως εάν δεν είχε υπάρξει η πώλησή τους, τότε δεν θα δημιουργούνταν καμιά "τρύπα" μετέπειτα στην τράπεζα και θα ήταν αυτάρκης!

Το δάνειο στους συγγενείς του Βενιζέλου

Ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι, όπως ανέφεραν εργαζόμενοι του Τ.Τ. στην εφημερίδα μας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενέκρινε το 2011 ομολογιακό δάνειο 1 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, σε εταιρεία ειδών υγιεινής (Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε.), εξ αγχιστείας συγγενών τού τότε υπουργού Οικονομικών και νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες είχαν σταματήσει τις χορηγήσεις δανείων. Το δάνειο έχει περίοδο χάριτος 6 μηνών και επιτόκιο αγοράς 7,6%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση των υιών Μπακατσέλου δεν τα... κατάφερε εν τέλει και υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο γνωστό άρθρο 99 το καλοκαίρι του 2012 και δεύτερη αίτηση το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, που περιλάμβανε αίτηση διατήρησης των μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της, αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο, καθώς έκρινε ότι δεν υφίστανται βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης. Σημειώνεται ότι παραμένει άγνωστο αν αυτή η υπόθεση εμπεριέχεται στην εν λόγω δικογραφία, ενώ πηγή από το Τ.Τ. ανέφερε πως από το συγκεκριμένο δάνειο δεν έχει αποπληρωθεί ούτε ένα ευρώ!

Εργαζόμενοι: Οι ευθύνες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΤτΕ

Για τις εξελίξεις εξεδόθη και ανακοίνωση από τους εργαζόμενους του Τ.Τ. η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: "...Η πλειοψηφία των ίδιων προσώπων, που διορίστηκαν και εκτελούσαν εντολές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., και σήμερα διώκονται από τη Δικαιοσύνη, οδήγησαν με τις ενέργειες και τις υπογραφές τους το Τ.Τ. στην Eurobank. Η απαξίωση του Τ.Τ. ξεκίνησε το 2002 με την μετατροπή του από δημόσια υπηρεσία σε Ανώνυμη Εταιρεία, στη συνέχεια με την εισαγωγή του στο Χ.Α και τη σταδιακή ιδιωτικοποίησή του".

Ακόμη προσθέτουν πως το Τ.Τ. βρισκόταν στην καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά τις επισφάλειες δανείων σε σχέση με τις υπόλοιπες καθαρά ιδιωτικές τράπεζες (13,9%), αναφέροντας ότι προκαλεί ερωτήματα η επιλογή του χαρίσματος του Τ.Τ. σε μία τράπεζα που εμφανίζει διπλάσιες επισφάλειες στα χορηγούμενα δάνειά της (26,4%).

"Ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα προκαλεί ο χρόνος που επελέγη για τη δημοσιοποίηση των διώξεων" αναφέρει η ανακοίνωση σχετίζοντας τις εξελίξεις με την επικείμενη ΑΜΚ της Eurobank, ενώ καταλήγει: "...Φανταζόμαστε ότι το επόμενο βήμα είναι να ελεγχθεί και ο 'εποπτικός' ρόλος της ΤτΕ, η οποία από τη μία έκανε τόσο καιρό τα στραβά μάτια για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ από την άλλη φρόντιζε να απαξιώνει σε κάθε ευκαιρία το Τ.Τ. (Ασπίδα, CDS, κούρεμα ομολόγων, σπάσιμο τράπεζας), προς ικανοποίηση των θιασωτών των Μνημονίων".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL