Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Προς απελευθέρωση πλειστηριασμών με ΠΝΠ και ανοχή της τρόικας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς απελευθέρωση πλειστηριασμών με ΠΝΠ και ανοχή της τρόικας

Σε μονομερή ρύθμιση, "αλλά όχι σε συγκρουσιακό κλίμα με την τρόικα", προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών, καθώς οι διά ζώσης επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών μάλλον κλείνουν με "βήματα προσέγγισης" και "πρόοδο", αλλά όχι τελική συμφωνία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, εφόσον τελικά προχωρήσει σε μονομερή ρύθμιση, να νομοθετήσει έως το τέλος της εβδομάδας στο πλαίσιο του τελευταίου πριν από το κλείσιμο της Βουλής προς ψήφιση νομοσχεδίου -που αφορά τη φορολογία ακινήτων. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμαναν ότι, ακόμα κι αν "δεν προλάβουν", το θέμα θα διευθετηθεί μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Το δε "μη συγκρουσιακό πλαίσιο" πρέπει να βρίσκει σύμφωνους και τους δύο εταίρους της κυβέρνησης, ενώ ήδη ενήμερος φέρεται ο πρωθυπουργός.

Πάντως, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη ή και την Πέμπτη, τηλεφωνικά ή μέσω e-mail, καθώς είναι προτιμητέο να υπάρξει συμφωνία.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν θέμα διασφάλισης της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, γι' αυτό και στη συνάντηση που έγινε χθες το απόγευμα με τους Κ. Χατζηδάκη και Γ. Στουρνάρα συμμετείχε και κορυφαίο στέλεχος της ΤτΕ.

Το Σαββατοκύριακο έγιναν άλλες τρεις συναντήσεις με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών, υπό τον Κ. Χατζηδάκη, με την τελευταία της Κυριακής να λήγει άκαρπη και τους εκπροσώπους της τρόικας να φέρονται εκτός δικαιοδοσίας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους προϊσταμένους τους. Διαμηνυόταν δε ότι υπήρχε μεγάλη απόσταση στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Νωρίτερα χθες ο Κ. Χατζηδάκης δήλωνε ότι "πρόθεσή μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε σε ό,τι μας φέρουν, με κάθε τίμημα", ενώ τόνιζε πως "για να μην κλείνουμε το θέμα, προφανώς προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο" προσθέτοντας ότι "είναι εύκολο να συμφωνήσεις, αλλά μετά θα πρέπει να διαχειριστείς τις κοινωνικές συνέπειες". Επανέφερε δε τη γνωστή επωδό της "οριζόντιας ρύθμισης", που καλύπτει μέχρι σήμερα αξίες ακινήτων έως 450.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέτει ως όριο για την προστασία της κύριας κατοικίας αξία 180.000-200.000 ευρώ, όταν η τρόικα φέρεται να "ανεβαίνει" μέχρι κοντά στις 160.000 ευρώ, ενώ ως προς το εισοδηματικό κριτήριο η κυβέρνηση συζητά 25.000-30.000 οικογενειακό εισόδημα, έναντι των 16.000 ευρώ που θέτει η τρόικα. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση συζητά μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου, αν η τρόικα ανεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Επίσης, τίθεται από την τρόικα ως προϋπόθεση και η καταβολή ενός ποσού έναντι της μηνιαίας δόσης εντός του 2014. Ο νόμος Κατσέλη φαίνεται ότι παραμένει και συζητείται επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων καθώς σχετικές δικάσιμοι ορίζονται έως και το 2023, ενώ από το 2015 θα ισχύσει νέο σύστημα με βάση το ιρλανδικό μοντέλο.

Προς απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων

Σε σχέση με την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, που αναμένεται να οδηγήσει σε μαζικές εξώσεις μικρομεσαίων, ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι η νέα ρύθμιση που προωθείται επικεντρώνεται στο "να μην αδικούνται ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε οι ενοικιαστές" προσθέτοντας: "Θεωρώ ότι δεν απέχουμε πολύ στο θέμα αυτό με την τρόικα". Όπως ανέφερε για τις υφιστάμενες μισθώσεις, σε περίπτωση που αποχωρήσει ένας ενοικιαστής με δική του υπαιτιότητα, η αποζημίωση προς τον ιδιοκτήτη θα είναι τρία μισθώματα - ενοίκια (από ένα), κάτι που θα ισχύει και αν ο ιδιοκτήτης καταγγείλει τη σύμβαση (από 24 ενοίκια). Σε σχέση με τις νέες μισθώσεις επισήμανε ότι προβλέπεται τριετής προστασία του ενοικιοστασίου και για τα επιπλέον χρόνια θα υπάρχουν όροι στο συμφωνητικό, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή.

Σημειώνεται ότι σήμερα ισχύει 12ετής προστασία των επαγγελματιών (που μπορεί να παραταθεί και μέχρι 16 χρόνια) με την τριετία που έχει προτείνει ως "εναλλακτική" ο υπουργός να μειώνει τουλάχιστον στο ένα τέταρτο τον χρόνο, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο, για τις νέες μισθώσεις. Σε σχέση με τις υφιστάμενες - "παλαιές" εμπορικές μισθώσεις, όπως προαναφέρθηκε, θα υπάρχουν "ρήτρες" με αναπροσαρμογή των ενοικίων, που πρέπει να καταβληθούν ως αποζημίωση, με αύξηση κατά δύο ενοίκια για τους ενοικιαστές και μείωση κατά 21 ενοίκια για τους ιδιοκτήτες...

ΓΣΕΒΕΕ: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής χαρακτήρισε την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, τη στιγμή που έχουν χαθεί τα εισοδήματα αλλά και οι αξίες των ακινήτων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μπαταχτσήδες, που δεν ξεπερνούν τις 10.000-15.000, και οι τράπεζες μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να τους βρουν, "ρίχνοντας λάσπη σε όλους τους δανειολήπτες" για να προχωρήσει η άρση του "παγώματος" των πλειστηριασμών. Οι τράπεζες, σημείωσε, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους "πώς και πού δάνειζαν", ενώ έχουν ήδη πάρει 202 δισ. και σύμφωνα με την έκθεση της Blackrock έχουν πάρει χρήματα και για τα "κόκκινα δάνεια". Άλλωστε, πρόσθεσε, η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά τους ιδιώτες και τις τράπεζες, όχι το δημόσιο. Παράλληλα, ζήτησε προστασία των μικρομεσαίων και από επαπειλούμενες μαζικές κατασχέσεις της ακίνητης περιουσίας τους σε περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο, σημειώνοντας ότι το 2014 αναμένεται μεγάλη αδυναμία πληρωμών, με ήδη 380.000 ανασφάλιστους μικρομεσαίους.

Ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ (μεσίτες) Γ. Ρεβύθης τόνισε ότι δεν συμφέρουν κανέναν οι πλειστηριασμοί, ούτε τις τράπεζες που αν χάσουν χρήματα θα πρέπει πάλι η κυβέρνηση να βρει τρόπο να τις πληρώσει σε βάρος του ελληνικού λαού.

Απαξίωση των ακινήτων για να τα "χαρίσουν" σε αγοραστές του εξωτερικού

Για σχέδιο σκόπιμης απαξίωσης των ακινήτων, ιδιαίτερα των αστικών, των ιδιωτικών αλλά και "φιλέτων" του Δημοσίου, προκειμένου να τα "χαρίσουν" τελικά σε αγοραστές του εξωτερικού, έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΟΜΑΣΕ.

Σημείωσαν δε ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 έως σήμερα υπερασπίζονται συμφέροντα εκτός Ελλάδας, αναφέροντας ότι από τα τέλη του 2007, οπότε άρχισε η κρίση στα ακίνητα μέχρι σήμερα, η αξία των ακινήτων έχει μειωθεί κατά 35%-50% κυρίως στα αστικά κέντρα, ενώ εκτιμάται ότι σε περίπτωση μεγάλες ανάγκης κυρίως μικροϊδιοκτητών μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω πτώση τιμών έως 20%-25%.

Ο Γ. Ρεβύθης επισήμανε ότι σε μια διαλυμένη αγορά η κυβέρνηση βάζει πρόσθετους φόρους με προφανή στόχο "να έρθουν ξένοι και να πάρουν κοψοχρονιά ακίνητα", κάτι που διαπιστώνεται καθώς παράλληλα με τον ενιαίο φόρο από το 2014 μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης από το 10% στο 3%, ενώ προστίθεται και φόρος υπεραξίας. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, δεν μπορεί να καθοριστεί η αξία των ακινήτων, ιδίως των παλαιών, καθώς οι αντικειμενικές αξίες είναι ψεύτικες και "όλοι το ξέρουν αυτό και ο Γ. Στουρνάρας και η τρόικα", αλλά, συμπλήρωσε, όπως έχει ομολογήσει και δημόσια ο Χ. Θεοχάρης, "ξέρουμε ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλές αλλά αν τις μειώσουμε θα χάσουμε έσοδα".

Ρεπορτάζ: Αντιγόνη Ζούντα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL