Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Τι ισχύει για “φορολογικό διαζύγιο” και φορολογική ενημερότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι ισχύει για “φορολογικό διαζύγιο” και φορολογική ενημερότητα

Για την δυνατότητα χωριστής φορολογικής δήλωσης συζύγων που δίνεται πλέον από το υπουργείο Οικονομικών, το πώς επηρεάζει το να πάρει ο ένας από αυτούς φορολογική ενημερότητα, αλλά και τον κρίσιμο παράγοντα των τεκμηρίων που πρέπει να συνυπολογίσουν πριν την επιλέξουν, μίλησε ο φοροτεχνικός Μαρίνος Μαρκεζίνης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Αναφερόμενος στο λεγόμενο «φορολογικό διαζύγιο», ο κ. Μαρκεζίνης σημείωσε ότι «το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε εναρμόνιση με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και δίνει την δυνατότητα σε συζύγους να κάνουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις».

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να δίδεται προσοχή στο ότι «κατ' αρχήν οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση ... έχουν όμως την δυνατότητα, σε προαιρετική βάση και μόνο εφόσον το δηλώσουν ρητά και ανέκλητα για συγκεκριμένο έτος. Όσοι π.χ. ενδιαφέρονται να κάνουν χωριστές δηλώσεις φέτος, για το φορολογικό έτος 2018, θα πρέπει μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019 να δηλώσει ένας εκ των δύο -οπότε δεσμεύεται κι ο άλλος- ότι θα προχωρήσει στην υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης. Είναι δικαίωμά τους ... πρέπει να γίνει ξεκάθαρο».

Ωστόσο, «δημιουργούνται κάποια θέματα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν πριν προχωρήσει σε αυτή την ανέκλητη δήλωση, όπως τα τεκμήρια που βαρύνουν και τους δύο, καθώς και οικογενειακές δαπάνες, γιατί αλλάζει το καθεστώς υπολογισμού των τεκμηρίων και των οικογενειακών δαπανών», όπως τόνισε.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε», είπε ο κ. Μαρκεζίνης, «ότι και τώρα, που έχουμε καθεστώς κοινών δηλώσεων, η εκκαθάριση για τους δύο συζύγους γίνεται απολύτως χωριστά. Πάνω στο εκκαθαριστικό υπάρχει απολύτως χωριστή εκκαθάριση φόρου».

«Είναι επίσης ανακριβές αυτό που λέγεται, ότι όσοι υποβάλλουν κοινή δήλωση, αν ο ένας σύζυγος οφείλει, δεν μπορεί ο άλλος να πάρει φορολογική ενημερότητα. Μπορεί, αρκεί να επισκεφτεί την ΔΟΥ και να ζητήσει να διαχωριστούν τα ποσά. Αυτό είναι επί της ουσίας και το καινούργιο, σε σχέση με τις οφειλές. Γίνεται και πάλι χωριστή εκκαθάριση, και πάλι αν οφείλει ο ένας σύζυγος στο εκκαθαριστικό, ο άλλος παίρνει ενημερότητα, αλλά ως τώρα χρειάζεται επίσκεψη στην ΔΟΥ, ενώ αν αποφασίσουν να κάνουν χωριστές δηλώσεις, θα έχουν ένα εκκαθαριστικό καθένας», όπως ξεκαθάρισε.

Για το θέμα των τεκμηρίων «μέχρι την κατάργησή τους, γιατί κάποια στιγμή θα καταργηθούν», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Μαρκεζίνης τόνισε ότι «πριν υποβάλουν -ο ένας από τους δύο- την δήλωση για πρόθεση υποβολής χωριστής φορολογικής δήλωσης, να κοιτάξουν τα τεκμήρια, πόσα αντιστοιχούν στον ένα και πόσα στον άλλο. Πρέπει να έχουν βεβαιωθεί ότι καλύπτει ο καθένας χωριστά τα τεκμήρια που τον αφορούν. Είναι σημαντικό και πρέπει να το προσέξουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL