Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ / Βάζουν μπροστά τα προσωπικά δεδομένα για να αποφύγουν τα POS
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ / Βάζουν μπροστά τα προσωπικά δεδομένα για να αποφύγουν τα POS

Μετά τους δικηγόρους, ένσταση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκανε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υποχρεώνει τους γιατρούς να προμηθευτούν POS (τερματικά αποδοχής καρτών για τις συναλλαγές τους με το κοινό).

Υπενθυμίζεται ότι στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσέφυγε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, καθώς οι δικηγόροι στο σύνολό τους αντιτίθενται στην καθιέρωση υποχρεωτικής τοποθέτησης POS. Η Αρχή εξέδωσε γνωμοδότηση και δικαίωσε ομόφωνα τους δικηγόρους επικαλούμενη ένα τυπικό ζήτημα: Ότι στη διατύπωση της επίμαχης ΚΥΑ γίνεται λόγος για «καταναλωτές» και όχι «πελάτες». Ωστόσο, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η υποχρέωση των δικηγόρων για τοποθέτηση POS στα γραφεία τους δεν αντιτίθεται με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα.

Τα επιχειρήματα του ΠΙΣ

Την ίδια γραμμή επιχειρημάτων με τους δικηγόρους επιστρατεύει τώρα και ο ΠΙΣ, αφενός ότι «ο ασθενής δεν έχει την ιδιότητα του καταναλωτή και ο γιατρός δεν είναι 'προμηθευτής'» και αφετέρου ότι «η χρέωση διά μέσου POS είναι ικανή να άρει το ιατρικό απόρρητο». Σύμφωνα με πληροφορίες, ιατρικοί σύλλογοι απευθύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον ΠΙΣ ζητώντας την εξαίρεση των γιατρών από την υποχρέωση εγκατάστασης POS, ενώ ταυτόχρονα μια σημαντική μερίδα των γιατρών τάσσεται υπέρ του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι με το μέτρο, το οποίο αφορά 12 κλάδους, επιδιώκεται να «χτιστεί» ευκολότερα το αφορολόγητο για τα νοικοκυριά αλλά και να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην πιο πρόσφατη μελέτη που διενήργησε η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, ένας στους τέσσερις ασθενείς που επισκέφθηκε ιδιώτη γιατρό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν έλαβε απόδειξη, το 45% των ασθενών που επισκέφθηκαν ιδιώτη οδοντίατρο δεν έλαβε απόδειξη για το σύνολο ή μέρος της δαπάνης που κατέβαλε, ενώ απόδειξη δεν έλαβε και ένας στους τρεις ασθενείς που επισκέφθηκε ιδιώτη επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Οι αντιστάσεις μεγάλης μερίδας των γιατρών στην εγκατάσταση POS ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το μέτρο. Αναφανδόν κατά της χρήση POS έχει δηλώσει και ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας, ο ΙΣΑ, ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση του μηχανήματος «θα αποτελέσει μια ακόμα σημαντική επιβάρυνση για τον επαγγελματία της Υγείας, που θα πρέπει να πληρώσει την προμήθεια του 2% στις τράπεζες καθώς και το κόστος αγοράς του», και να δηλώνει ευθέως ότι οι γιατροί μπορεί να «εξαναγκαστούν να μετακυλίσουν το κόστος στον ασθενή».

Το ιατρικό απόρρητο

Το επιχείρημα που, σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ, αξίζει προσοχής και σοβαρής διευθέτησης είναι εκείνο που αφορά το ιατρικό απόρρητο, αφού σύμφωνα με τον ΠΙΣ «στη σχέση ιατρού και ασθενούς, ακόμα και η επιλογή του ειδικευμένου ιατρού και η επίσκεψη σε αυτόν, είναι ικανά να προσδιορίσουν όχι ακριβώς τη φύση της ασθένειας, αλλά ποιο σύστημα του ασθενούς αφορά, π.χ. επίσκεψη σε ιατρό καρδιολόγο, Ωρλ, ψυχίατρο, παθολόγο - ογκολόγο κ.λπ. Επομένως και μόνη η χρέωση διά μέσου POS είναι ικανή να άρει το ιατρικό απόρρητο. Μόνο για την άσκηση δημόσιου φορολογικού ελέγχου επιτρέπεται η επεξεργασία, σε ό,τι αφορά τις δημόσιες αρχές, των εν λόγω ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων» συμπληρώνει.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΠΙΣ προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ζητώντας τη γνωμοδότησή της. Ο σύλλογος δηλώνει ότι «είναι υπέρ της τήρησης της νομιμότητος και της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε το ιατρικό λειτούργημα και οι ιατρικές υπηρεσίες να μεταβληθούν από κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό σε καταναλωτικό αγαθό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL