Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Έως 30/11 η εισήγηση για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου / Συστάθηκε η ομάδα εργασίας για τις νέες αντικειμενικές αξίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έως 30/11 η εισήγηση για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου / Συστάθηκε η ομάδα εργασίας για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Η βάση δεδομένων της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων θα αποτελέσει το κύριο "εργαλείο" της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε και επισήμως στο υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων. Η ομάδα θα παρουσιάσει την εισήγησή της για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αντικεμεινικές έως τις 30 Νοεμβρίου, ώστε οι αναθεωρημένες αξίες που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές να δημοσιοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι επιμέρους εργασίες

Η 17μελής ομάδα καλείται να φέρει εις πέρας τις εξής επιμέρους εργασίες:

Πρώτον, να αξιοποιήσει τη βάση δεδομένων (Τράπεζα Αξιών Ακινήτων) που δημιουργήθηκε μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος "Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων – ΨΥΔΗΠΕΕΚ", προκειμένου να συγκεντρώσει τα στοιχεία που θα αποτελέσουν το υπόβαθρο ενός ψηφιακού συστήματος μαζικής εκτίμησης ακινήτων. Μέσω του τελευταίου αυτού συστήματος θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.

Δεύτερον, να διαχειριστεί και να συντονίσει όλες τις ενέργειες που αφορούν την προετοιμασία, τη συγκέντρωση δεδομένων, την επεξεργασία και τη γεω-κωδικοποίησή τους σε χάρτη.

Τρίτον, να προχωρήσει σε πιλοτικές εφαρμογές σε επιλεγμένες περιοχές, ώστε να εντοπιστούν η μεθοδολογία και τα δεδομένα για μαζική εκτίμηση των φορολογητέων αξιών ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Τέταρτον, να αξιολογήσει την αξιοπιστία και την πληρότητα των δεδομένων που συλλέγονται, αλλά και να διερευνήσει τη δυνατότητα ασφαλούς διεξαγωγής μαζικής εκτίμησης ακινήτων από ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να επιτευχθεί η αναθεώρηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων.

Πέμπτον, να υποβάλει έως τις 30 Νοεμβρίου εισήγηση για τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις τροποποίησης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας ακινήτων που θα προβλέπουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του αποτελέσματος της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων και ειδικά για τις τιμές ζώνης που θα ισχύσουν το 2018.

Η Ομάδα Εργασίας καλείται να καταθέσει στον υπουργό Οικονομικών πόρισμα σε χρόνο που θα επιτρέπει τη δημοσίευση των αναθεωρημένων φορολογητέων αξιών ακινήτων έως 31 Δεκεμβρίου.

Η Ομάδα Εργασίας

Την Ομάδα Εργασίας στελεχώνουν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου οι:

Αικατερίνη Λίτινα (γραφείο υφυπουργού Οικονομικών, συντονίστρια), Αντώνιος Παπαποστόλου (ΓΓΔΠ). Βασιλική Κόττα (ΓΓΔΠ). Περικλής Λιασκοβίτης (ΓΓΠΣ), Λάζαρος Μήτσης (ΓΓΠΣ) Χρυσούλα Κρικώνη (ΓΓΠΣ), Μαρία Μενούνου (ΑΑΔΕ), Άννα Αδάμ - Κόλλια (ΑΑΔΕ) με αναπληρωτή τον Γεώργιο Μακρή (Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου), Γραμματική Τσερεμέγκλη (ΑΑΔΕ) με αναπληρωτή τον Γρηγόριο Κρασοπουλάκο, Αγγελική Κωνσταντινοπούλου (ΑΑΔΕ), Καλλιόπη Ακαντζιλιώτου (ΤτΕ) με αναπληρώτρια τη Βασιλική Βλαχοστεργίου. Δήμος Λούκας (ΕΛΣΤΑΤ), Δημήτριος Λυμπερόπουλος (ΕΛΣΤΑΤ) Ελένη - Μαρία Θεοδωράκη (ΕΛΣΤΑΤ), Ευάγγελος Δήμας (ΕΚΧΑ). Δημήτρης Κλαπανάρης (γραφείο Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας), Δημήτρης Τσιμπινός (γραφείο υπουργού Οικονομικών), Μαρίνος Παπαδάκης (ΓΓΔΠ, γραμματέας της ομάδας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL