Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Κ. Χρήστου: Στο "μικροσκόπιο" 1,3 εκατ. ΑΦΜ από τις λίστες - Καθ΄οδόν τα "ραβασάκια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Χρήστου: Στο "μικροσκόπιο" 1,3 εκατ. ΑΦΜ από τις λίστες - Καθ΄οδόν τα "ραβασάκια"

Φορολογικό έλεγχο από το 2002 των δικαιούχων 1,3 εκατ. ΑΦΜ, που μετά την ενοποίηση των διάφορων λιστών εντοπίζονται να έχουν προχωρήσει σε μεγάλα εμβάσματα σε εξωτερικό και εσωτερικό, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς Κωνσταντίνος Χρήστου σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ “Στο Κόκκινο”.

Αποτελεί κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης η αναμέτρηση με τη διαφθορά και αυτό δεν γίνεται με λόγια αλλά με πράξεις, είναι «υποχρέωσή μας να επιβεβαιώνεται καθημερινά», είπε ο κ. Χρήστου, στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδίου κατά της διαφθοράς που περιλαμβάνει 144 δράσεις.

Όπως ανέφερε, στο μέτωπο των λιστών που έχουν περιέλθει στα χέρια της ελληνικής φορολογικής διοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως η λίστα του Λουξεμβούργου, η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς κτλ, «πλέον έχουμε ενοποιήσει όλες αυτές τις λίστες και δουλεύουμε για να έρθουν κι άλλες», με τα στοιχεία που διαθέτουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι τεράστια.

Ελέγχονται 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ

Συνολικά, 1,3 εκατ. ΑΦΜ περιλαμβάνονται σε κάποιες από αυτές τις λίστες, σημείωσε ο κ. Χρήστου, με τα στοιχεία να αφορούν εμβάσματα, είτε άνω των 300.000 ευρώ στο εσωτερικό, είτε άνω των 100.000 ευρώ προς την αλλοδαπή.

Τα όρια αυτά είναι σε ετήσια βάση και δεν αφορούν απαραίτητα μόνο μία κίνηση, ενώ τα στοιχεία πηγαίνουν πίσω μέχρι το 2002 και «μερικές φορές τα νούμερα λένε την αλήθεια», όπως είπε, προσθέτοντας πως με τα στοιχεία από τις λίστες να έχουν ενοποιηθεί, η νέα βάση δεδομένων έχει συνδυαστεί με την φορολογική διοίκηση, για να υπάρχει πλέον αυτοματοποιημένη ελεγκτική διαδικασία.

«Λύθηκαν τα χέρια» των ελεγκτών

Ο ελεγκτής με το ΑΦΜ έχει μία πρώτη εικόνα για τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των καταθέσεων, μετά την απομόνωση των πρωτογενών καταθέσεων, οπότε ενεργοποιείται η διαδικασία πρόσκλησης στον ελεγχόμενο, για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Ήδη το «ραβασάκι» μόνο όσους περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς έχει αποσταλεί σε 1.000 ελεγχόμενους, όπως ανέφερε, τονίζοντας ότι ο έλεγχος δεν περιορίζεται στις καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά και σε αυτές στο εσωτερικό. Ενδεικτικές της επιτυχίας είναι οι συνολικά 13.000 δηλώσεις εθελούσιας αποκάλυψης, με έναν νόμο που όλοι έσπευδαν να πουν ότι θα είναι αποτυχημένος, σημείωσε ο κ. Χρήστου.

Την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε ο γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς, θα υπάρχει η πρώτη εικόνα από τις εκκαθαρίσεις.

Μέχρι το 2014 ο έλεγχος γινόταν... χειροκίνητα

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας «καυτηρίασε» το γεγονός ότι παρά τα χρόνια μνημονίων επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέχρι το 2015 και την ανάληψη της εξουσίας από την σημερινή κυβέρνηση, ο έλεγχος ήταν χειρόγραφος, με τους ανθρώπους των φοροελεγκτικών μηχανισμών να πρέπει να ζητήσουν γραπτώς στοιχεία από τις τράπεζες για κάθε φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία.

Αυτά αποστελλόντουσαν εγγράφως και ενίοτε είχαν όγκο εκατοντάδων σελίδων που ο ελεγκτής σκάναρε και προσπαθούσε να επεξεργαστεί μόνος του, με αποτέλεσμα για έναν έλεγχο να χρειάζονται ως 8 ή 10 μήνες.

Αυτόματος πλέον ο εντοπισμός αποκλίσεων

Από το 2015 έγινε το αυτονόητο, παρά το ότι το πλαίσιο υπήρχε από το 2013. Πλέον, αυτόματα μέσω διαδικτύου ο ελεγκτής έχει ηλεκτρονικά τα στοιχεία σε 24 ώρες.

Το 2016 έγινε ένα βήμα ακόμη και πλέον υπάρχει αυτή η τεράστια βάση δεδομένων με τα 1,3 εκατ. ΑΦΜ. Η φορολογική διοίκηση έχει αναπτύξει μία ελεγκτική εφαρμογή που απομονώνει αυτόματα τις πρωτογενείς καταθέσεις και ο ελεγκτής έχει εικόνα για το τι είναι προς έλεγχο.

Έρχονται ραβασάκια για όλους τους «ενδιαφερόμενους»

Επιπλέον, ο κ. Χρήστου προανήγγειλε ότι σύντομα θα γίνει μαζική αποστολή προσκλήσεων, όπου θα εντοπίζονται οι χρήσεις με σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ τραπεζικών δεδομένων και φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι και για να μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση για την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων.

Μέσα στον Φεβρουάριο, όπως είπε, αυτό θα γίνει για όσους έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων τους, οι οποίοι κατ΄εξαίρεση έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει αντίστοιχη αποστολή για όσους δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο έλεγχος, αλλά η πρόσκληση που θα λάβουν θα περιλαμβάνει τις χρήσεις στις οποίες έχουν εντοπιστεί διαφορές.

Τα έσοδα που θα συλλεχθούν «είναι λίγο νωρίς» να υπολογιστούν, όπως είπε ο ίδιος, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» από τα αποτελέσματα στο πρώτο μικρό δείγμα. «Στο επόμενο στάδιο ... θα πάρει μία πολύ σημαντική δυναμική», προέβλεψε ο κ.Χρήστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL