Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Βαρουφάκης: Η φοροδιαφυγή μέσω τριγωνικών συναλλαγών στο στόχαστρο της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαρουφάκης: Η φοροδιαφυγή μέσω τριγωνικών συναλλαγών στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή μέσω τριγωνικών συναλλαγών υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο του νόμου, να ακυρωθεί η τεράστια απώλεια χρημάτων» που προήλθε από τροπολογία της προηγούμενης κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά για διαγραφή προστίμων σε εταιρείες πετρελαιοειδών.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου, για το πότε θα ακυρωθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «δεν θα παρανομήσουμε» κι ότι οποιαδήποτε απόφαση και τροπολογία προωθηθεί «θα είναι στο πλαίσιο νόμου» κατακεραυνώνοντας την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που «παρανομούσαν εν γνώσει τους» διαγράφοντας πρόστιμα κι αφήνοντας στην συνέχεια την τελική απόφαση στα δικαστήρια.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω τριγωνικών συναλλαγών και φορολογικών παραδείσων. Από αυτή την αναδρομή προέκυψε ότι η πρώτη προσπάθεια για καταπολέμηση αυτού του τύπου της φοροδιαφυγής έγινε το 2010 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν οι δαπάνες από τριγωνικές συναλλαγές δεν αναγνωρίστηκαν κι αποτέλεσαν μη μαχητό τεκμήριο.

Στην συνέχεια όμως με αλλεπάλληλες νομοθετικές αλλαγές έγιναν τροποποιήσεις στην αρχική διάταξη το 2011 και το 2013, με αποκορύφωμα την σχετική εγκύκλιο του τότε γενικού γραμματέα Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, τον Αύγουστο του 2013 για την οποία όμως χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση, η οποία και προωθήθηκε.

Ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι η τότε κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορθή κι ότι ο στόχος της ρύθμισης ήταν να σβηστούν πρόστιμα σε μεγάλους πετρελαϊκούς κι επιχειρηματικούς ομίλους και να εξαιρεθούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών από τις τριγωνικές συναλλαγές.

Ο Β. Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι είτε η κυβέρνηση κι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο για τις καταγγελίες του κατά της τροπολογίας και θα φέρει διάταξη που θα την καταργεί ή θα αναγνωρίσει ότι δικαίως η προηγούμενη κυβέρνηση απάλλαξε τις εταιρείες πετρελαιοειδών από τα πρόστιμα, καθώς συγκεκριμένες δραστηριότητες είχαν φορολογηθεί διπλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL