Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κυβερνητική φορολογική πολιτική: συνώνυμη της φορολογικής αδικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητική φορολογική πολιτική: συνώνυμη της φορολογικής αδικίας

Πολύπλοκο, άδικο και πάντως εκτός της συνταγματικής πρόβλεψης για συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνατότητές τους αποδεικνύεται το ισχύον σύστημα φορολόγησης, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τον νόμο 4110/2013.

Η επιστημονική συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Μπούρα, η οποία στελεχώνει και την Ομάδα φορολογικής πολιτικής του κόμματος, εξηγεί με αναλυτικό τρόπο και παραδείγματα στην "Αυγή" τις αδικίες της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής.

Η "Αυγή" θα δημοσιεύσει σε δύο μέρη την εργασία - παρουσίαση της Παναγιώτας Μπούρα. Στο σημερινό φύλλο θα παρουσιαστεί το πρώτο μέρος και ειδικά το σκέλος που αφορά στις κλίμακες φορολόγησης. Στο αυριανό φύλλο θα δημοσιευθεί το δεύτερο σκέλος που δείχνει τις στρεβλώσεις αναφορικά με τα τεκμαρτά εισοδήματα.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΟΥΡΑ

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών (για ενοίκια, ιατρικά έξοδα τα οποία αφαιρούνται μόνο εάν υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος, για στεγαστικά δάνεια, δίδακτρα κ.λπ.), του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων για τα παιδιά και ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας, σε συνδυασμό με την απώλεια της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους και την καθιέρωση ειδικής κλίμακας για τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα εισοδήματα από ενοίκια, οδηγεί σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ή κέρδη.

Ο νόμος 4110/2013, βάσει του οποίου φορολογούνται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013, καθιέρωσε διαφορετικό τρόπο φορολόγησης ανάλογα με την κατηγορία από την οποία προέρχεται το εισόδημα (πηγή). Ο νέος τρόπος που δεν φορολογεί το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου, αλλά υπολογίζει τον φόρο χωριστά για το εισόδημα από κάθε πηγή, πολλαπλασιάζει την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας, ενώ οδηγεί και σε πρωτοφανείς στρεβλώσεις και αδικίες που αντίκεινται στο Σύνταγμα της χώρας, σύμφωνα με το οποίο «οι πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου προκύπτει ότι:

- Φορολογούμενοι που δηλώνουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα μόνο από μία πηγή (π.χ. μόνο μισθούς) οφείλουν περισσότερο φόρο από άλλους που δηλώνουν υψηλότερο εισόδημα, που όμως προέρχεται από διαφορετικές πηγές (π.χ. σύνταξη και ενοίκια).

Παράδειγμα 1ο:

Μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ προερχόμενο αποκλειστικά από μισθούς επιβαρύνεται με φόρο 1.200 ευρώ.

Φορολογούμενος με μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα, π.χ. 20.000 ευρώ, από το οποίο όμως τα 10.000 ευρώ προέρχονται από ενοίκια και τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ προέρχονται από μισθούς, επιβαρύνεται με φόρο 1.100 ευρώ, δηλαδή λιγότερο φόρο κατά 100 ευρώ!

- Φορολογούμενοι που δηλώνουν ίσο ποσό εισοδήματος, αλλά από διαφορετικές πηγές, δεν θα πληρώνουν τον ίδιο φόρο.

Παράδειγμα 2ο:

Για εισόδημα 14.000 ευρώ.

Ο μισθωτός οφείλει φόρο 980 ευρώ.

Ο επαγγελματίας οφείλει φόρο 3.640 ευρώ

Όποιος εισπράττει ενοίκια οφείλει φόρο 1.860 ευρώ.

Σημείωση: υπολογίζεται μόνο ο κύριος φόρος, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες κλίμακες, χωρίς την προκαταβολή φόρου και τον συμπληρωματικό φόρο που βαρύνει τα εισοδήματα από ενοίκια.

Η φορολογική επιβάρυνση των επαγγελματιών με λίγα κέρδη και όσων έχουν χαμηλό εισόδημα από ενοίκια είναι τεράστια σε σχέση με το 2012, ενώ ωφελημένοι είναι όσοι δηλώνουν υψηλά εισοδήματα από ενοίκια και κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα εάν τα εισοδήματά τους προέρχονται από διαφορετικές πηγές.

Οι κλίμακες φορολογίας που ισχύουν το 2013 είναι τρεις:

Α. Μισθωτοί-συνταξιούχοι-εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις

Η νέα κλίμακα αποτελείται από τρία (3) κλιμάκια (αντί των 8 που ίσχυαν) με ανώτερο συντελεστή 42%, ο οποίος εφαρμόζεται για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ (αντί του 45% που εφαρμοζόταν για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ). Εμφανίζεται στον πίνακα (1).

Β. Ατομικές επιχειρήσεις - ελεύθεροι επαγγελματίες (πίνακας 2)

Γ. Εισοδήματα από ενοίκια - κινητές αξίες (που με την παρακράτηση δεν εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, πίνακας 3)

Σημειώνεται, αναφορικά με τα εισοδήματα αυτά, ότι με τον νόμο 4172/2013, που ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2014, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου αυξάνεται από 10% σε 11%, αυξάνοντας την επιβάρυνση μόνο για τα χαμηλά εισοδήματα έως 12.000.

Από τη σύγκριση των τριών κλιμάκων φορολογίας προκύπτει ότι:

Για ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ οι επαγγελματίες πληρώνουν περισσότερο φόρο σε σύγκριση με όλες τις άλλες κατηγορίες!

Η επιβάρυνση των επαγγελματιών είναι αντιστρόφως ανάλογη του εισοδήματος που δηλώνουν. Στα πολύ χαμηλά εισοδήματα η διαφορά του φόρου είναι πολύ μεγάλη, ενώ κοντά στα 40.000 ευρώ οι διαφορές είναι μικρές.

Οι επαγγελματίες που δηλώνουν υψηλά κέρδη ή εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ πληρώνουν για το ίδιο εισόδημα λιγότερο φόρο από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, ενώ όσο αυξάνεται το ύψος του εισοδήματος τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση έχουν οι μισθωτοί.

Η "φορολογική μεταρρύθμιση" της συγκυβέρνησης επεδίωξε να αυξήσει τη φορολογική βάση, βάζοντας περισσότερους να πληρώσουν, ώστε οι λίγοι προνομιούχοι να πληρώσουν λιγότερα αφού για πρώτη φορά φορολογείται και η φτώχεια. Μέχρι το 2012 όλοι -μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, εισοδηματίες- είχαν αφορολόγητο 5.000 ευρώ.

Οι αδικίες γίνονται εμφανείς και στον πίνακα (4) όπου φαίνεται η άνιση φορολογική επιβάρυνση για το ίδιο εισόδημα, με το φορολογικό σύστημα που επέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL