Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Διορθώσεις στα ακραία πρόστιμα της εφορίας μετά την κατακραυγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διορθώσεις στα ακραία πρόστιμα της εφορίας μετά την κατακραυγή

Ανέκρουσε πρύμναν ενώπιον της καθολικής αντίδρασης στα υπερβολικά πρόστιμα που είχε αποφασίσει αρχικά η κυβέρνηση για καθυστερήσεις ΦΠΑ και άλλων φόρων, αλλά και για τις γονικές παροχές.

Την ηπιότερη στάση σε σχέση με αρχική αυστηρότητα των προστίμων, που ήταν έξω και πέρα από κάθε λογική για μια χώρα σε σκληρή λιτότητα, ύφεση και με περιορισμένους τζίρους στο εμπόριο και ανύπαρκτη ρευστότητα, προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται ο Σ. Κεδίκογλου παρέπεμψε στις προχθεσινές αναφορές του Α. Σαμαρά κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. ότι «υπάρχουν και λάθη που έχουν γίνει» και ότι αυτά «θα διορθωθούν». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναπροσαρμογές που επεξεργάζεται ήδη το επιτελείο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη αφορούν, μεταξύ άλλων, το πρόστιμο των 1.000 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ (2.500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις), που συναντούν ήδη τις έντονες αντιδράσεις των λογιστών και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, μελετώνται αλλαγές στο ύψος των προστίμων που προβλέπονται για τη μη έκδοση αποδείξεων. Εξετάζεται συγκεκριμένα η καθιέρωση ενός πλαφόν στο πρόστιμο των 1.000 ευρώ που προβλέπεται για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται, ώστε το συνολικό ποσό να μην αυξάνεται απεριόριστα.

Διορθώσεις εξετάζονται και στη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει την υποθήκευση ακινήτου από την πλευρά του φορολογούμενου στην περίπτωση που θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή ακίνητο στα παιδιά του και έχει χρέη προς το Δημόσιο ακόμη και αν αυτά έχουν ρυθμιστεί και πληρώνονται κανονικά. Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η διάταξη να μην ισχύει για μικρά ποσά οφειλών.

Στο μεταξύ, στις 23 Μαΐου, αναμένεται να υποβληθούν οι μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014, παρότι με τον νέο φορολογικό νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν σε μηναία βάση καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, για τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία. Αυτό οφείλεται στο ότι τόσο οι φορολογούμενοι όσο και ο φορολογικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα έτοιμοι για τη μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, διευκρίνισε χθες μέσω twitter πως όλα πάνε πιο μετά για την αρχική υποβολή και πως οι φορολογούμενοι θα έχουν τον χρόνο που χρειάζονται.

Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες πως με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή απαλλάσσεται από το ΦΠΑ η δωρεάν διάθεση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων και άλλων αγαθών σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς φορείς, προκειμένου τα αγαθά αυτά στη συνέχεια να διανεμηθούν για την εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL