Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Διαμαρτυρία 15 φορέων για εξοντωτικά φορολογικά πρόστιμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαμαρτυρία 15 φορέων για εξοντωτικά φορολογικά πρόστιμα

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τα εξοντωτικά πρόστιμα και τις ποινές που επιβάλλουν αδιακρίτως "κατά δικαίων και αδίκων" για φορολογικές παραβάσεις οι πρόσφατες διατάξεις των νέων φορολογικών νόμων εκφράζουν 15 παραγωγικοί φορείς σε ψήφισμά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΠΟΜΙΔΑ, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών, Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδας, Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά. Ζητείται συνάντηση ενώ αποτυπώνονται οι προβληματισμοί του παραγωγικού ιστού της χώρας για τα φορολογικά πρόστιμα, τα οποία δεν στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά στην εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης (από τον αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα και τον πάροχο υπηρεσιών έως τον ελεύθερο επαγγελματία και τον μικροκαταστηματάρχη, αλλά και τον ιδιοκτήτη ακινήτου).

Θεωρείται επιτακτική και αδήριτη η ανάγκη ορθολογισμού των πρωτοφανούς αυστηρότητας και πέραν κάθε νομιμότητας προστίμων καθώς, όπως αναφέρεται, είναι αδύνατο και αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου η καθυστέρηση για μία μόλις εβδομάδα υποβολής δήλωσης 4 ευρώ να επιφέρει τριπλή ποινή και πρόστιμο έως 2.500 ευρώ, που σε ετήσια βάση ξεπερνάει τις 43.000 ευρώ.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι η αδιάκριτη επιβολή τριπλών - τετραπλών προστίμων, εκτός του ότι παραβιάζει θεμελιώδεις νομικές και δικαιϊκές αρχές -για τις οποίες παραβάσεις είναι πιθανή η καταφυγή των φορέων στη δικαιοσύνη- καταλύει κάθε έννοια δικαίου και απειλεί την εικόνα της χώρας ως κράτους δικαίου.

Ζητείται άμεση ανάκληση και τροποποίηση των διατάξεων αυτών καθώς και δικαιοσύνη, ισονομία και ορθολογισμός των φορολογικών προστίμων και μέτρων ενώ γίνεται λόγος για απειλούμενη οικονομική γενοκτονία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL