Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Στις ελληνικές καλένδες τα δήθεν σχέδια του ΥΠΟΙΚ για πάταξη της φοροδιαφυγής / Στο... πόδι το μέτρο των αποδείξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις ελληνικές καλένδες τα δήθεν σχέδια του ΥΠΟΙΚ για πάταξη της φοροδιαφυγής / Στο... πόδι το μέτρο των αποδείξεων

Στο "πόδι" φαίνεται ότι πραγματοποιείται ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών στο μέτωπο πάταξης της φοροδιαφυγής. Μετά το ανεπανάληπτο "αλαλούμ" που έλαβε χώρα, σχετικά με το τι θα γίνει με τη συλλογή αποδείξεων για τη φετινή χρονιά (σ.σ.: ακόμη δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις), κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η αξία των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα θα προσμετράται στο 50% (πέρυσι στο 100%), προκειμένου να μαζευτούν από μισθωτούς και συνταξιούχους αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους, με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ, όταν πέρυσι το ποσοστό ήταν στο 25%.

Η φοροδιαφυγή και τα "bonus"

Είναι ξεκάθαρο πως η μείωση του απαιτούμενου ποσοστού από το 25% στο 10% συνεπάγεται συγκέντρωση των αποδείξεων με μεγαλύτερη ευκολία από όλους, κάτι το οποίο θα έπρεπε να συμβαίνει σε μικρού και μεσαίου εισοδήματος μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς λόγω της μνημονιακής λαίλαπας των τελευταίων 3,5 και πλέον ετών έχουν δει το διαθέσιμο εισόδημά τους να εκμηδενίζεται... Όμως τι γίνεται σε μεγαλύτερες κλίμακες;

Για παράδειγμα μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να συλλέξει αποδείξεις 2.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δαπανά 333 ευρώ τον μήνα σε σούπερ μάρκετ και βενζίνη, άρα κατ' έτος 4.800 ευρώ, και μετράνε στο 50%, απευθείας υπερκαλύπτει το απαιτούμενο ποσό κατά 400 ευρώ. Μόνο και μόνο από το σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα -τα οποία επί το πλείστον εκδίδουν αποδείξεις, άρα δεν "χτυπιέται η φοροδιαφυγή"- έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν πως... ακόμη «εξετάζονται οι δημοσιονομικές και τεχνικές δυνατότητες για την αλλαγή της φιλοσοφίας στο ζήτημα συλλογής των αποδείξεων και τη μετάβαση σε ένα σύστημα επιβράβευσης των φορολογουμένων». Πρόκειται για τα περίφημα "bonus" που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομικών και... χάθηκαν στη διαδρομή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL