Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Ζήτημα αντισυνταγματικότητας θέτει ο επιχειρηματικός κόσμος και οι λογιστές / Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν τα εξοντωτικά πρόστιμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας θέτει ο επιχειρηματικός κόσμος και οι λογιστές / Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν τα εξοντωτικά πρόστιμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οξύτατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πολιτική της κυβέρνησης να επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Προφανώς και δεν είναι κανείς αντίθετος στην επιβολή κυρώσεων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που αποφεύγουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τις υποχρεώσεις τους, όμως δεδομένου ότι τρόικα και κυβέρνηση έχουν από κοινού προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, κάποιες ποινές θα έπρεπε να είναι πιο επιεικείς και να μη στοχεύουν στην καίρια πλήξη των μικρομεσαίων.

Εγείρεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας

Θέμα αντισυνταγματικότητας των νέων διατάξεων θέτουν οι εκπρόσωποι των λογιστών και των επιχειρήσεων. Δεν αποκλείουν μάλιστα προσφυγές στη δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται τόσο από την πλευρά των λογιστών όσο και από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, με το νέο επαχθές καθεστώς χρηματικών ποινών που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών (Ν. 4174/2013):

1) Εγείρεται θέμα επιβολής διπλής, τριπλής ή ακόμη και τετραπλής επιβάρυνσης για την ίδια φορολογητέα ύλη, παραβιάζοντας έτσι τη συνταγματική αρχή της φορολογικής ισότητας που καθιερώθηκε με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος.

2) Η επιβολή διπλής, τριπλής ή και τετραπλής φορολογίας επί της ίδιας φορολογητέας ύλης και για την ίδια αιτία στο ίδιο δημοσιονομικό έτος αντίκειται και στο άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) σύμφωνα με το οποίο «παν φυσικό πρόσωπο δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του».

ΕΕΑ: Το 71% θεωρεί τα πρόστιμα εξοντωτικά

Την ίδια ώρα, το 71% των επαγγελματιών θεωρεί ότι τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά. Ειδικότερα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πραγματοποίησε δημοσκόπηση για τα πρόστιμα - φωτιά από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών.

Σε δείγμα 1.262 απαντήσεων στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από τις 21.1.2014 έως τις 23.1.2014:

* Το 71% θεωρεί ότι τα πρόστιμα της εφορίας είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις και το 27% ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα στη μάχη της φοροδιαφυγής

* Για τη μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων που συντομεύει τον χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων σε 15 μέρες, το 93% πιστεύει ότι είναι προθεσμία εξοντωτική για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές.

Δ. Γελαλής: Όσοι μικρομεσαίοι επιβίωσαν από την κρίση και τα Μνημόνια κινδυνεύουν από τα εξωπραγματικά πρόστιμα

Ένα τρανό παράδειγμα των παραπάνω αποτελεί ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος προβλέπει δυσβάσταχτα πρόστιμα, ενώ εμπεριέχει και πλήθος αδικιών. Για το εν λόγω ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση ο υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής της ΕΚΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γελαλής, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: "Αφού απέτυχαν να εισπράξουν έσοδα από τη φοροδιαφυγή κάνοντας μηδαμινούς ελέγχους σε off shore εταιρείες, αφού δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για τον έλεγχο των λιστών Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, των 54.000 φορολογουμένων με εμβάσματα στο εξωτερικό, των φορολογουμένων με ακίνητα στο Λονδίνο ή με σκάφη στην Ολλανδία, αφού διαλύουν καθημερινά όσους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς έχουν απομείνει, αποφάσισαν να 'μεταρρυθμίσουν' και τα πρόστιμα".

Ακόμη, προσθέτει ότι τα νέα πρόστιμα εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της μικρομεσαίας επιχείρησης αλλά και των λογιστών - φοροτεχνικών και θα οδηγήσουν τη συγκέντρωση της αγοράς στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, ενώ αναφέρει: "Όσοι μικρομεσαίοι επιβίωσαν από την κρίση και τα Μνημόνια κινδυνεύουν από τα εξωπραγματικά πρόστιμα. Κανείς δεν αρνείται ότι πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις όπως μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την αντιμετώπιση της αμέλειας σαν έγκλημα. Δεν συγχωρούν ούτε τα ανθρώπινα λάθη!"

Τα παραδείγματα της αδικίας

Ειδικότερα, αναφέρει κάποια τρανταχτά παραδείγματα λαθών και αδικίας όπως:

* Αν μία επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία καθυστερήσει μία μέρα να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και να αποδώσει φόρο 20 ευρώ και μία άλλη επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία καθυστερήσει 50 μέρες να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και να αποδώσει φόρο 1.000.000 ευρώ, το πρόστιμο και στις δύο περιπτώσεις είναι 1.000 ευρώ συν τους τόκους 8,76% επί του φόρου ετησίως. Αν οι παραπάνω επιχειρήσεις τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία, το πρόστιμο γίνεται 2.500 ευρώ και για τις δύο συν τους τόκους. Είτε μία επιχείρηση δεν πληρώσει 20 ευρώ, είτε 1.000, είτε 100.000, είτε 1.000.000 φόρο, το πρόστιμο είναι το ίδιο. Καμία αναλογικότητα, καμία φορολογική δικαιοσύνη!

* Στην περίπτωση της ίδιας παράβασης εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού και για τις δύο επιχειρήσεις, δηλαδή 2.000 ευρώ συν τόκους αν τηρούν απλογραφικά βιβλία και 5.000 ευρώ συν τόκους αν τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

* Σε περίπτωση που για τρίτη φορά μία επιχείρηση αμελήσει να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου, δηλαδή 4.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, συν τους τόκους. Η ίδια τιμωρία σε εκείνον που φοροδιαφεύγει για εκατομμύρια ευρώ και σε εκείνον που έχει παραλείψει για μία μέρα να υποβάλει δήλωση, είτε από λάθος, είτε από αμέλεια, είτε από αδυναμία. Στην πραγματικότητα τιμωρούν το ίδιο τις πράξεις φοροδιαφυγής με τα ανθρώπινα λάθη ή την αμέλεια!

* Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ για μη αναγραφή κάθε εργαζόμενου στην ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση), έστω κι αν ο εργαζόμενος έχει προσληφθεί κανονικά, έχει καταχωρηθεί στον πίνακα προσωπικού και στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και έχουν εξοφληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές στο ακέραιο.

* Αλλά ακόμα και ο απλός φορολογούμενος, μισθωτός και συνταξιούχος, έχει να αντιμετωπίσει αυστηρές ποινές. Έστω ότι κάποιος ξέχασε ένα πληροφοριακό στοιχείο στη φορολογική του δήλωση και αποφασίζει να το δηλώσει εκ των υστέρων, το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση είναι 100 ευρώ, ακόμα κι αν δεν προκύπτει καθόλου φόρος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL