Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Υπ. Οικονομικών: Δεν έχει συζητηθεί θέμα περαίωσης / Με γοργούς ρυθμούς οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπ. Οικονομικών: Δεν έχει συζητηθεί θέμα περαίωσης / Με γοργούς ρυθμούς οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις

Περισσότεροι από 200 φορολογούμενοι σε κέντρο Αθήνας, Ηλιούπολη και Κηφισιά και Α.Ε. με έδρα Πειραιά είδαν τον τελευταίο μήνα να υφίστανται οι καταθετικοί τους λογαριασμοί "κατασχέσεις - εξπρές". Οι αρμόδιες ΔΟΥ που μετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του e-κατασχετηρίου εξέδωσαν σε τρεις εβδομάδες περισσότερα από 200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια.

Η πλήρης εφαρμογή του μέτρου από όλες τις ΔΟΥ και τα τελωνεία αναμένεται έως το τέλος Μαρτίου. Στο μεταξύ, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 13% στη διακίνηση ακτοπλοϊκώς των φορτηγών αυτοκινήτων (ο συντελεστής για επιβάτες είναι 13%) συζητήθηκε μεταξύ Γ. Στουρνάρα και υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί μεν να συζητηθεί, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα.

Φόρο υπεραξίας 15% θα πληρώνουν από εφέτος οι ιδιοκτήτες που προχωρούν σε μεταβίβαση ακινήτου. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος υποβολής δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας καθίσταται, ο συμβολαιογράφος της μεταβίβασης.

Την άποψη ότι ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μέτρου της περαίωσης θα έπρεπε να συνοδεύεται και από επιβολή φόρου της τάξης του 25% εξέφρασε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι το όλο θέμα δεν έχει συζητηθεί στους κόλπους του υπουργείου και η άποψή του είναι "προσωπική". Υπενθυμίζεται ότι ζήτημα περαίωσης περιουσίας έθεσαν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο 10.000 πολίτες προσήλθαν εφέτος στις εφορίες για να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. οχημάτων τους συγκριτικά με 230.000 πέρυσι.

Επίσης, υπέρογκα ποσά προστίμων και τόκων θα επιβαρύνουν από Φεβρουάριο επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με λάθη στις χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις. Η υποβολή των χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων θα μπορεί να γίνεται πλέον χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή του ποσού των 10 ευρώ ή οποιουδήποτε άλλου μεγαλύτερου ποσού φόρου.

Εάν από την τροποποιητική δήλωση προκύπτει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου της αρχικής δήλωσης, τότε ο φορολογούμενος υποχρεούται να πληρώσει το νέο αυξημένο ποσό της τροποποιητικής. Αν όμως η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης γίνει εκπρόθεσμα, τότε ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί:

* Με αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής 1.000 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 2.500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

* Με τόκους επί ολόκληρου του οφειλόμενου φόρου αν δεν έχει πληρώσει καθόλου τον αρχικό φόρο ή επί της επιπλέον διαφοράς αν έχει εξοφλήσει τον αρχικό φόρο. Οι τόκοι θα «τρέχουν» με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής ολόκληρου του φόρου μέχρι την ημερομηνία εξόφλησης.

* Με πρόστιμο:

- 10% επί του οφειλόμενου ποσού εάν έχουν παρέλθει 2 μήνες από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής

- 20% επί του οφειλόμενου ποσού εάν έχουν παρέλθει 12 μήνες από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής

- 30% επί του οφειλόμενου ποσού εάν έχουν παρέλθει 2 χρόνια από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας καταβολής

* με προσαύξηση 2% επί του οφειλόμενου ποσού!

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL