Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Προθεσμία 30 ημερών στις κατασχέσεις ακινήτων με σκοπό την ένταξη σε ρύθμιση της εφορίας / Κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και ενοικίων χωρίς προειδοποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προθεσμία 30 ημερών στις κατασχέσεις ακινήτων με σκοπό την ένταξη σε ρύθμιση της εφορίας / Κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και ενοικίων χωρίς προειδοποίηση

Απροειδοποίητα θα "βάζει χέρι" η εφορία σε καταθέσεις και μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου. Ειδικότερα, θα προχωρά, ακόμη και χωρίς προηγούμενη προς τούτο ειδοποίηση, σε κατάσχεση μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων, απαιτήσεων από προμηθευτές και γενικά απαιτήσεων στα χέρια τρίτων. Μόνο για τις κατασχέσεις ακινήτων θα δίνει στον υπόχρεο μια προθεσμία 30 ημερών ώστε να ενταχθεί ο οφειλέτης σε κάποια ρύθμιση.

Εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη προβλέπει ότι, στην περίπτωση της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, θα κοινοποιείται στον οφειλέτη ή στο συνυπόχρεο πρόσωπο ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής - υπερημερίας για τις καθυστερούμενες οφειλές προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε πράξη εκτέλεσης «πλην της κατάσχεσης χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου». Ως εκ τούτου, ειδοποιητήρια θα αποστέλλονται ουσιαστικά μόνο όταν μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές ακίνητα του οφειλέτη. Από την ημερομηνία της κοινοποίησης ατομικής ειδοποίησης σε οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να προβαίνουν σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εντός 30 ημερών. Τέτοια μέτρα θα λαμβάνονται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση σε περίπτωση απώλειας προγράμματος ρύθμισης οφειλών.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, ενώ δεν θα επιβάλλονται κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ. Ωστόσο, δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει η εφορία σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ξαφνικά ότι "λείπουν χρήματα" από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ακόμη, στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι φορολογικές αρχές θεωρούν ότι συντρέχει ενδεχόμενο να μην εισπραχθούν βεβαιωμένοι φόροι σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις, θα μπορούν να προχωρούν "προληπτικά" -ήτοι προτού καν λήξουν οι σχετικές προθεσμίες πληρωμής- σε συντηρητική κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Αυτό προβλέπεται άλλωστε και στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Όπως αναφέρουν σχετικά πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η διάταξη αυτή θα εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις εντοπισμού μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής για τις οποίες βεβαιώνονται σημαντικά πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι. Στις περιπτώσεις αυτές θα δεσμεύεται και στη συνέχεια θα κατάσχεται η κινητή και ακίνητη περιουσία του φοροφυγά στον οποίο έχουν βεβαιωθεί οι φόροι.

Επίσης, όταν κάποιος φορολογούμενος οφείλει περισσότερα από 150.000 ευρώ στην εφορία δεν θα μπορεί να πουλήσει ή να μεταβιβάσει κανένα ακίνητο, ενώ η εφορία θα του δεσμεύει άμεσα το 50% από τις καταθέσεις και από ό,τι έχει τοποθετήσει σε τραπεζικές θυρίδες.

Θ.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL