Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Προϋπόθεση, να εξοφλούν οι οφειλέτες το σύνολο του χρέους προς το Δημόσιο με τα χρήματα που θα έχουν εισπράξε / Υπ. Οικονομικών: Πουλήστε ακίνητα περιουσιακά για να ξεχρεώσετε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προϋπόθεση, να εξοφλούν οι οφειλέτες το σύνολο του χρέους προς το Δημόσιο με τα χρήματα που θα έχουν εισπράξε / Υπ. Οικονομικών: Πουλήστε ακίνητα περιουσιακά για να ξεχρεώσετε

"Πουλήστε το σπίτι σας για να ξεχρεώσετε" είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών στους οφειλέτες του Δημοσίου.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα μπορούν να πωλούν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, υπό τον όρο όμως ότι πρώτα θα εξοφλούν το σύνολο της οφειλής προς το Δημόσιο με τα χρήματα που θα έχουν εισπράξει. Στην περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης δεν καλύψει την οφειλή του, θα πρέπει να φροντίσει με κάποιον άλλον τρόπο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να κλείσει τις εκκρεμότητές του με το Δημόσιο. Στο εν λόγω πλαίσιο, χαρακτηριστική και γνωστότερη στην κοινή γνώμη παράδειγμα, είναι η περίπτωση του γνωστού σχεδιαστή μόδας Λάκη Γαβαλά, ο οποίος όντας φυλακισμένος για χρέη προς το Δημόσιο καλούσε επανειλημμένα το υπουργείο Οικονομικών να συμψηφίσει τις οφειλές του με ακίνητα.

Σύμφωνα με την απόφαση, οφειλέτης ο οποίος βρίσκεται σε αδυναμία να καταβάλει φόρο μπορεί να υποβάλει αίτηση πληρωμής αυτού, μερικώς ή ολικώς, με μεταβίβαση εξ επαχθούς αιτίας της πλήρους κυριότητας ακινήτου του σε τρίτο και ταυτόχρονη εκχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο μέρους ή του συνόλου του χρηματικού τιμήματος.

Στην αίτηση, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, δηλώνονται το ύψος του τιμήματος, καθώς και τα στοιχεία:

α) του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί και του αγοραστή.

β) αυτά που αποδεικνύουν την οικονομική αδυναμία του οφειλέτη να καταβάλει τον φόρο.

Επί της αίτησης δύναται να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας ή βεβαίωση οφειλής σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, τα οποία επέχουν θέση πράξης αποδοχής της αίτησης. Στο συμβόλαιο μεταβίβασης γίνεται υποχρεωτικά μνεία της εκχώρησης του τιμήματος στο Ελληνικό Δημόσιο.

Με την απόδοση του παρακρατούμενου ποσού ο φόρος εξοφλείται μέχρι του ύψους του τιμήματος. Σε περίπτωση που υφίστανται και μη φορολογικές οφειλές κατά την απόδοση του τιμήματος, πιστώνονται κατά προτεραιότητα οι υποχρεώσεις από φόρο.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της νομοθεσίας δεν μπορεί πλέον να γίνει καμία μεταβίβαση ακινήτου εάν προηγουμένως δεν προσκομιστεί από τον υπόχρεο πιστοποιητικό από την αρμόδια Εφορία, που θα βεβαιώνει ότι ο φορολογούμενος, κατά τα πέντε προηγούμενα χρόνια, έχει εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το ακίνητο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι εφορίες, πριν προχωρήσουν στην έκδοση του υποχρεωτικού πλέον πιστοποιητικού μεταβίβασης ακινήτου, θα προχωρούν στον έλεγχο πληρωμής όλων των χαρατσιών που έχουν επιβληθεί κατά την τελευταία πενταετία πριν τη μεταβίβαση.

ΘΑΝ.ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL