Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Αποπληρωμή φόρων έως και 24 δόσεις λόγω φοροδοτικής αδυναμίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποπληρωμή φόρων έως και 24 δόσεις λόγω φοροδοτικής αδυναμίας

Αποπληρωμή όλων των φόρων σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις δικαιούνται οι οφειλέτες της εφορίας οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φοροδοτικές υποχρεώσεις τους με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία επεκτείνει ρυθμίσεις που ισχύουν ήδη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Με εγκύκλιο του γενικού Γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη, η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο επεκτείνεται και σε όλους τους φόρους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Έτσι, όποιος φορολογούμενος αδυνατεί να εξοφλήσει τους φόρους για τα εισοδήματα ή την περιουσία του (για τα ακίνητα, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα κ.λπ.) στον περιορισμένο αριθμό των δόσεων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (από 3 έως 6 δόσεις) αποκτά το δικαίωμα να ρυθμίσει την εξόφλησή τους σε 12 μηνιαίες δόσεις πολύ πριν οι οφειλές του αρχίσουν να γίνονται ληξιπρόθεσμες. Το ίδιο δικαίωμα προβλέπεται και για οποιονδήποτε άλλον φόρο, όπως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου, ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής και ο ΦΠΑ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι:

α) Επιβάλλονται τόκοι στα υπόλοιπα των οφειλών που καθίστανται εκ των υστέρων ληξιπρόθεσμα, αλλά η επιβάρυνση είναι μικρή, ιδίως αν συγκριθεί με τη διευκόλυνση που παρέχεται στους φορολογουμένους.

β) Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ (εφόσον είναι επιτηδευματίες) της τελευταίας 5ετίας.

γ) Σε 24 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν μόνο οφειλές προερχόμενες από έκτακτη αιτία, δηλαδή χρέη από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής κ.λπ. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ισχύει το όριο του 12μήνου. Διευκρινίζεται πως στο ίδιο πρόγραμμα ρύθμισης μπορούν να υπάγονται οφειλές για τις οποίες χορηγούνται μέχρι 12 δόσεις και οφειλές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 και μέχρι 24 δόσεις. Στην περίπτωση αυτή ρυθμίζονται κατά προτεραιότητα αυτές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 δόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL