Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
"Αλαλούμ" στις εφορίες. Ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αλαλούμ" στις εφορίες. Ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες

"Ποδαρικό" με... μπόλικη ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογούμενους επιφύλαξε το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ να λειτουργήσουν χθες και σήμερα οι εφορίες, αλλά μόνο με προσωπικό ασφαλείας και για πολύ περιορισμένες συναλλαγές, προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση και πανικό στους πολίτες, αντί να εξυπηρετήσει όσους είχαν ανάγκη να πληρώσουν χθες για πινακίδες και τέλη κυκλοφορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα τέλη κυκλοφορίας απομένουν πάνω από 150.000 οδηγοί, ενώ για το 2013 οι καταθέσεις πινακίδων ξεπέρασαν τις 110.000 φτάνοντας κοντά στο νούμερο της προηγούμενης τριετίας (γύρω στις 150.000-200.000). Όλα τα παραπάνω δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο την οικονομική κατάσταση χιλιάδων Ελλήνων, οι οποίοι είναι θύματα της μνημονιακής "λαίλαπας", υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Πως εκτυλίχθηκε το "χάος"

Σχετικά με το χθεσινό αλαλούμ, στις υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχουν κανονικά χθες οι ΔΟΥ, δημιουργήθηκαν προβλήματα γιατί διεκόπη η λειτουργία του Taxis μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, αλλά και επειδή οι περισσότεροι έφοροι έλειπαν για να παρακολουθήσουν σεμινάριο για τις αλλαγές που ισχύουν από προχθες στο καθεστώς λειτουργίας τους. Έτσι ούτε και το προσωπικό ασφαλείας επαρκούσε τελικά για να εξυπηρετήσει τον κόσμο που προσήλθε στις εφορίες.

Το "χάος" ξεκίνησε από το πρωί, με τεράστιες ουρές, επειδή πολύς κόσμος πίστευε ότι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στις ΔΟΥ για τέλη και πινακίδες. Όπως είχε ανακοινώσει όμως από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το υπουργείο, τα τέλη έπρεπε να πληρωθούν στις τράπεζες και τα σήματα να τυπωθούν από το Ίντερνετ. Αποτέλεσμα του σκηνικού αυτού ήταν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης να παίρνει τηλέφωνα στις υπηρεσίες για να ζητήσει να "διώξουν" τον κόσμο, ώστε να εξυπηρετηθούν μόνον αυτοί για τους οποίους γίνονταν σήμερα συναλλαγές.

Η διακοπή λειτουργίας του Taxis όμως, παρ' ότι ήταν προγραμματισμένη εδώ και 10 μέρες προκειμένου να αναβαθμιστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα από σήμερα για τις αλλαγές στις φορολογικές υπηρεσίες, δεν επέτρεπε σε όσους θέλανε να πάρουν πινακίδες να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης, παρά μόνο χειρόγραφα. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσαν να παραλάβουν πινακίδες, ενώ σε κάποιες εφορίες το προσωπικό έδιωχνε τον κόσμο, αν και μπορούσε να εκδώσει χειρόγραφο σημείωμα υπολογίζοντας και εισπράττοντας με "χαρτί και με μολύβι" το ποσό που θα πληρώσει κάθε ενδιαφερόμενος.

Την ίδια ώρα, υπήρξαν προβλήματα και στις τράπεζες με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, επειδή κάποια υποκαταστήματα δεν είχαν ενημερωθεί για την παράταση της προθεσμίας μέχρι και σήμερα.

Ας σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί, εάν ο κ. Θεοχάρης είχε δώσει μεγαλύτερη παράταση, αποφεύγοντας... σαδιστικές λογικές, καθώς και σήμερα αναμένεται να υπάρξουν ατελείωτες ουρές. Από Δευτέρα όμως, όποιος πάρει τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να τα πληρώσει στο διπλάσιο, με πρόστιμο 100% επί της αξίας τους.

Π. Κουρουμπλής: "Συνεχίζεται η πολιτική της αυτοκαταστροφής"

Για τη μικρή παράταση, κατά την οποία καλούνται όσοι δεν έχουν προλάβει, κυρίως λόγω αδυναμίας καταβολής του αντιτίμου, να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η πολιτική της αυτοκαταστροφής από μια ανίκανη κυβέρνηση συνεχίζεται. Η έλλειψη βούλησης να επιβάλει αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης υποκαθίσταται με την τιμωρία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Απτό παράδειγμα η πολιτική της απέναντι στο αυτοκίνητο, όπως υψηλά κόστη τελών κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας ανάλογα με τον κυβισμό και όχι την εργοστασιακή τιμή, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πινακίδες να κατατεθούν τα τελευταία χρόνια και αποκορύφωμα τις μέρες αυτές». «Μπορεί να πει ο κ. Στουρνάρας και οι συν αυτώ στον ελληνικό λαό πόσα κέρδισε και πόσα χάνει το κράτος από αυτές τις αλόγιστες και παράλογες εξωπραγματικές πολιτικές;».

Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρει: «Επιτέλους δώστε μια λογική χρονική παράταση, επιτέλους αντιληφθείτε ότι με αυτές τις πολιτικές το κράτος μόνο χάνει (από μη είσπραξη τελών, από φόρους σε βενζίνες και ανταλλακτικά που θα καταναλώνονταν κ.λπ.)».

"Έκρηξη" στα ληξιπρόθεσμα

"Ολοκαίνουργια" ληξιπρόθεσμα χρέη 1 δισ. ευρώ προστέθηκαν τον Νοέμβριο στα κρατικά ταμεία, με αποτέλεσμα οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές να φτάνουν πλέον τα 61,4 δισ. ευρώ! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τον Νοέμβριο το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος (αυτό που βεβαιώθηκε εντός του 2013) διαμορφώθηκε στα 8,263 δισ. ευρώ έναντι 7,284 δισ ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο, στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι η φοροδοτική ικανότητα πολλών πολιτών έχει εξαντληθεί, εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβάλει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Βέβαια, από την αρχή του έτους στο ταμείο της εφορίας έχουν εισρεύσει έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως από τα 1,184 δισ. ευρώ βεβαιωμένους φόρους και πρόστιμα κατόπιν φορολογικών ελέγχων οι εισπράξεις είναι μόλις 12,7 εκατ. ευρώ από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επαναξέτασης.

Οι κρίσιμες φορο-ημερομηνίες

Σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο θα εξοφληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος για όσους έχουν περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, το βασικό έντυπο Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα υποβληθεί φέτος από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2014 και η εξόφληση των φόρων εισοδήματος θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη στα τέλη Ιουλίου. Η εκκαθάριση των δηλώσεων θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή τους.

Η υποβολή του εντύπου Ε5 από τις επιχειρήσεις ΟΕ, ΕΕ ΕΠΕ θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου 2014, τα έντυπα Ε2 για τη δήλωση των εισοδημάτων από ενοίκια και το Ε3 για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να υποβληθούν από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2014, ενώ το Ε9 για όσους έχουν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα γίνει από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου.

Ειδικότερα:

* Δήλωση φορολογίας εισοδήματος ( Ε1)
Υποβολή: από 20 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου.

Εκκαθάριση: με την υποβολή.

Εξόφληση φόρων: σε τρεις δόσεις. Έως 31 Ιουλίου, έως 30 Σεπτεμβρίου, έως 30 Νοεμβρίου.

* Έντυπα Ε2 (εισοδήματα από ενοίκια) και Ε3 (εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα)

Υποβολή: από 3 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου.

* Βεβαιώσεις αποδοχών:

Υποβολή: από 27 Ιανουαρίου έως 28 Μαρτίου.

* Ε9 (δήλωση ακινήτων) για το 2014

Υποβολή: από 17 Φεβρουαρίου έως 30 Μαΐου.

Εκκαθάριση: 1-30 Ιουνίου

Εξόφληση φόρων ακινήτων (ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός): Σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου και η τελευταία έως το τέλος Δεκεμβρίου.

* Τέλη κυκλοφορίας

Έναρξη εκτύπωσης ειδοποιητηρίων: από την 1η Νοεμβρίου.

Πληρωμή: από 1η Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL