Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
"Αποχαιρετά" τις φοροελαφρύνσεις με το... καλημέρα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αποχαιρετά" τις φοροελαφρύνσεις με το... καλημέρα!

Ακόμη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να επιφυλάσσει "ψυχρολουσία" σε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά και επαγγελματίες, που ματαίως αναμένουν εδώ και 13 μήνες, αφότου δηλαδή ανέλαβε η Ν.Δ. την εξουσία, φορολογικές ελαφρύνσεις.

Και αν η εξαπάτηση μέσω του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο συνίστατο στις "ελαφρύνσεις" για τους λίγους και μειώσεις φόρων κατά... 17 ευρώ για το μεγαλύτερο κομμάτι μισθωτών και συνταξιούχων, σήμερα η κυβέρνηση επικαλείται το άλλοθι του κορωνοϊού για να βρει επιχείρημα και να αναβάλει τις υπεσχημένες ελαφρύνσεις.

Χαρακτηριστική είναι εν προκειμένω η χθεσινή πρώτη δήλωση του Θεόδωρου Σκυλακάκη, ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, πως "όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα".

Ταυτόχρονα όμως με την "ελέω κορωνοϊού" διαφαινόμενη αναδίπλωση όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις, η "επόμενη ημέρα" της πανδημίας εργαλειοποιείται και αυτή προκειμένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη να "νομιμοποιήσει" τις ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές που είχε κατά νου. Αυτό καταμαρτυρεί άλλωστε και το ακραιφνές νεοφιλελεύθερο συνταγολόγιο που προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη, το οποίο περισσότερο παραπέμπει σε οιονεί Μνημόνιο και λιγότερο σε στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

Και μέτρα και μείωση φόρων;

Την πρώτη του συνέντευξη ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έδωσε χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλοκαίρι Μαζί" ο Θόδωρος Σκυλακάκης και ανέφερε: "Το ποιοι και πόσοι φόροι θα μειωθούν θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα".

Διευκρίνισε πάντως ότι όσο υπάρχει ο κορωνοϊός είναι πιθανό να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα, γι’ αυτό θα είναι πολύ προσεκτικός στις δεσμεύσεις του και στην εισήγηση για μείωση φόρων. "Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα" εξήγησε. "Κάθε φορά που πάμε να σηκώσουμε κεφάλι έρχεται κάτι που μας πατάει..." πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των πόρων που απέσπασε η Ελλάδα από την τελευταία σύνοδο κορυφής, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ορκίστηκε χθες, είπε πως "τα χρήματα που θα απορροφήσουμε θα φέρουν μεγάλες επενδύσεις" και σημείωσε ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να διανεμηθεί μέσα σε έξι χρόνια. Πρόσθεσε δε ότι η διαφορά στην τσέπη των πολιτών θα υπάρξει μόλις έρθουν τα πρώτα χρήματα.

Για το πώς θα διανεμηθούν τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης είπε: "Το πεδίο είναι ευρύ, το 30% θα πάει για σκοπούς της πράσινης Ευρώπης, που περιλαμβάνουν και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και νερού".

Παράλληλα σημείωσε ότι το σχέδιο Πισσαρίδη θα αποτελέσει εργαλείο για την πορεία ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι τα 2 δισ. από το ταμείο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης αναμένονται το φθινόπωρο.

Αλ. Χαρίτσης: Παρωχημένες και αποτυχημένες οι λογικές του σχεδίου Πισσαρίδη

"Το σχέδιο Πισσαρίδη επαναφέρει παρωχημένες και αποτυχημένες πολιτικές που μεταφέρουν το βάρος της κρίσης στην κοινωνική πλειοψηφία" τόνισε σε συνέντευξή του ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή "Newsroom".

Επεσήμανε ότι έχουμε μπροστά μας τρεις "τεράστιες", όπως τις χαρακτήρισε,  προκλήσεις: την υγειονομική, την οικονομική, αλλά και τα ελληνοτουρκικά, "που καθόλου δεν έχουν υποχωρήσει", για να προσθέσει: "Σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα στην κυβέρνηση, αλλά οι πολιτικές που ακολουθούνται".

Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό δήλωσε χαρακτηριστικά: "Δεν είδαμε ανασχηματισμό. Τρεις φορές τον είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να τον κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν του το επέτρεψαν οι εσωτερικές ισορροπίες στη Ν.Δ. και οι πιέσεις από διάφορα κέντρα".

Σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, που καθυστερημένα και εν μέσω θέρους δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: "Μας επαναφέρει στα παλιά, σε λογικές παρωχημένες και αποτυχημένες. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα μας πάει μπροστά και δεν θα μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στην κοινωνία. Αναμένουμε να γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή".

Ν. Παππάς: Μνημόνιο ανοσίας αγέλης στην οικονομία

"Μνημόνιο Μητσοτάκη" και "ευαγγέλιο ανοσίας αγέλης στην οικονομία" χαρακτήρισε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς το περιβόητο σχέδιο Πισσαρίδη με συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο τέως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, έρχονται "αντιδραστικές ραγδαίες και αντικοινωνικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, ‘συγχωροχάρτι’ στις τράπεζες, που άφησαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός χρηματοδοτήσεων, και ευχολόγιο ανάπτυξης".

Ο Νίκος Παππάς πρότεινε "μια τεράστιων διαστάσεων δημόσια παρέμβαση στο οικονομικό πεδίο και όχι ανοσία αγέλης, που αφήνει αβοήθητες τις επιχειρήσεις να ζήσουν το αδιέξοδό τους".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL