Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Μεξικό: 15.000 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν στα σύνορα με τις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεξικό: 15.000 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν στα σύνορα με τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανέπτυξε περίπου 15.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς στα σύνορα με τις ΗΠΑ εντός των ορίων της συμφωνίας που σύναψε με την Ουάσινγκτον για να ανακοπούν οι ροές αιτούντων άσυλο και μεταναστών προς βορρά, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Λουίς Κρεσένσιο Σαντοβάλ.

«Αναπτύξαμε συνολικά, συνυπολογιζομένων της Εθνοφρουράς και των μελών του στρατού, σχεδόν 15.000 άνδρες στο βόρειο τμήμα της χώρας», ανέφερε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πλάι στον μεξικανό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ερωτηθείς αν ο στρατός και η Εθνοφρουρά, στην οποία συμμετέχουν στρατιωτικοί και ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, αναπτύχθηκαν όχι μόνο για να αναχαιτίζουν τους μετανάστες που προσπαθούν να διέλθουν από τη μεξικανική επικράτεια, αλλά και να τους συλλαμβάνουν όταν προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ, ο υπουργός απάντησε καταφατικά.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η [παράτυπη] μετανάστευση δεν είναι έγκλημα, αλλά πλημμέλημα, τους συλλαμβάνουμε και τους θέτουμε στη διάθεση των αρχών» που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση στο Μεξικό, εξήγησε ο Σαντοβάλ.

Μια φωτογραφία που τράβηξε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου το Σαββατοκύριακο στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ προκάλεσε κύμα επικρίσεων εναντίον της μεξικανικής κυβέρνησης.

Το στιγμιότυπο εικονίζει δύο γυναίκες κι ένα κοριτσάκι καθώς συλλαμβάνονται από μέλη της Εθνοφρουράς την ώρα που προσπαθούν να περάσουν τον Ρίο Μπράβο, τον ποταμό που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Σιουδάδ Χουάρες, στο Μεξικό, με το Ελ Πάσο, στις ΗΠΑ.

Αν και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συλλαμβάνουν συχνά παράτυπους μετανάστες στη μεξικανική επικράτεια, ως τώρα ήταν σπάνιες οι συλλήψεις στα σύνορα.

Το Μεξικό «κάνει τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό των ΗΠΑ» στηλίτευσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο ιερέας Φρανσίσκο Χαβιέρ Καλβίγιο, ο οποίος διευθύνει ένα κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στη Σιουδάδ Χουάρες. «Δεν είναι αυτή η δουλειά του στρατού (...). Αυτή η πολιτική είναι κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατήγγειλε.

«Γίναμε το τείχος», έγραψε εξοργισμένος μεξικανός χρήστης ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στην ανάπτυξη του στρατού στα σύνορα και ταυτόχρονα στην προεκλογική υπόσχεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ύψωνε τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ένας άλλος καταδίκασε τον «αναίσχυντο ρόλο που διαδραματίζει η μεξικανική κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις επιθυμίες του Τραμπ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την πολιτική».

Ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως άλλοι 6.500 άνδρες αναπτύχθηκαν στα νότια σύνορα του Μεξικού, με τη Γουατεμάλα, για να εμποδίζουν τη διέλευση χιλιάδων μεταναστών από την κεντρική Αμερική που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, αφού εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τη βία και την ανέχεια.

Στα τέλη του Μαΐου, ο Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα μεξικανικής πρωτεύουσας που εισάγονται στις ΗΠΑ εάν οι μεξικανικές αρχές δεν ανακόψουν τις ροές των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που περιγράφει με τον όρο «εισβολή».

Την 7η Ιουνίου, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία. Πέραν της ανάπτυξης στρατιωτικών στα σύνορα, το Μεξικό δεσμεύθηκε να υποδέχεται πίσω και να επιταχύνει τον επαναπατρισμό στις χώρες τους των μεταναστών, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν την επεξεργασία των αιτήσεών τους για να τους χορηγηθεί άσυλο από τις αρχές των ΗΠΑ.

Ένας πρώτος απολογισμός των αποτελεσμάτων της συμφωνίας προβλέφθηκε να γίνει έπειτα από 45 ημέρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ - AFP - Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL