Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Τεχεράνη: Η ΕΕ δεν προστάτευσε την συμφωνία για τα πυρηνικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεχεράνη: Η ΕΕ δεν προστάτευσε την συμφωνία για τα πυρηνικά

Το Ιράν επέκρινε σήμερα τις χώρες της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα ότι απέτυχαν να τη διασώσουν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτή πέρυσι και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πρακτικά, απτά μέτρα από τους Ευρωπαίους για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν (…) Η Τεχεράνη δεν θα συζητήσει κανένα θέμα πέραν της πυρηνικής συμφωνίας», δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τη συμφωνία που υπέγραψε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα και ότι σε αυτή δεν περιλαμβάνεται το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν ή ο ρόλος του στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι χώρες της ΕΕ που την έχουν υπογράψει –η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία—προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία, όμως συμμερίζονται κάποιες από τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν και τις δραστηριότητές του στην περιοχή.

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έφτασε χθες Κυριακή στο Ιράν στο πλαίσιο της προσπάθειας των Ευρωπαίων να διατηρήσουν τη συμφωνία σε ισχύ και να αποκλιμακώσουν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον.

«Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να συζητήσει άλλα ζητήματα πέραν της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν», τόνισε ο Μουσαβί.

Από την πλευρά του ο Μάας ζήτησε σήμερα από το Ιράν να τηρήσει τη συμφωνία του 2015.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια οικονομικά πλεονεκτήματα που υποσχεθήκαμε στο Ιράν και τα οποία είναι δύσκολο να υλοποιηθούν χωρίς τους Αμερικανούς», σχολίασε.

«Όμως πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα στη διατήρηση αυτής της συμφωνίας και άρα στον διάλογο με την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει η Τεχεράνη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- dpa

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL