Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
ΗΠΑ: Διχάζουν τους Ρεπουμπλικανούς οι κυρώσεις κατά του Μεξικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Διχάζουν τους Ρεπουμπλικανούς οι κυρώσεις κατά του Μεξικού

Η απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή νέων εμπορικών κυρώσεων σε βάρος του Μεξικού διχάζει τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, σχολιάζει το “Politico.”

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία έχουν απειλήσει με την καταψήφιση του μέτρου, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ προχωρήσει στην εφαρμογή του, χρησιμοποιώντας τις εξουσίες που έχει για την επιβολή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Από την άλλη μεριά, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, υποστηρίζουν ότι οι συνάδελφοί τους κάνουν λάθος να υπονομεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο με την καταψήφιση ενός μέτρου που έχει κεντρική θέση στην πολιτική του ατζέντα.

“Είμαι απογοητευμένος από το γεγονός ότι τόσοι συνάδελφοί μου ανακοίνωσαν την αντίθεσή τους, τόσο γρήγορα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κέβιν Γκρέινερ από την Βόρεια Ντακότα.

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα αυτό εμπεριέχει τον πραγματικό κίνδυνο ενός ουσιαστικού πολιτικού διχασμού μεταξύ του προέδρου Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων ενόψει του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Η επιβολή δασμών φαίνεται ότι διχάζει το κόμμα, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να τους επιβάλει.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού τίθεται ένα σημαντικό ζήτημα στρατηγικής. Μερικοί γερουσιαστές ελπίζουν ότι θα πιέσουν τον Τραμπ, υπό την απειλή του ξεσπάσματος μιας πολιτικής ανταρσίας στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που θα αντιταχθούν στην επιβολή των δασμών, θα είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους δέκα και πλέον που αντιτάχθηκαν στην κήρυξη μιας κατάστασης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Τραμπ, τον περασμένο χειμώνα.

Από την άλλη μεριά, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι προτείνουν μία ηπιότερη προσέγγιση στο όλο ζήτημα των δασμών.

Οι δύο παραπάνω απόψεις διαμορφώνουν και τις αντικρουόμενες τοποθετήσεις των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των τοποθετήσεων των γερουσιαστών Τζόνι Ερνστ και Τομ Τίλις.

Οι δύο γερουσιαστές είναι υποψήφιοι για την επανεκλογή τους σε πολιτείες (Αϊόβα, Βόρεια Καρολίνα) που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ η στάση τους είναι διαφορετική για τις επιλογές του προέδρου Τραμπ.

“Δεν το εγκρίνω. Ο πρόεδρος πρέπει να το ξανασκεφτεί,” προειδοποίησε ο Έρνστ που υποστήριξε την κήρυξη της κατάστασης ανάγκης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ. “Ο πρόεδρος χρειάζεται να καταλάβει ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτούς τους δασμούς. Δε νομίζουμε ότι πρόκειται για μία έξυπνη κίνηση. Ο πρόεδρος έχει την δική του άποψη, είναι άνθρωπος των δασμών και νομίζω ότι υπάρχουν αρκετοί που είναι αντίθετοι σε αυτό,” τόνισε ο Έρνστ.

Από την πλευρά του ο Τίλις διαφώνησε ξεκάθαρα με την θέση του συναδέλφου του.

“Κάνουμε λάθος, αν εναντιωθούμε στους δασμούς. Βλέπουμε ήδη μία θετική δυναμική,” είπε ο Τίλις που αρχικά ήταν αντίθετος στην κήρυξη της κατάστασης ανάγκης, αλλά τελικά ψήφισε την εφαρμογή της.

Οι δασμοί εξελίσσονται στην πιο σοβαρή διαφωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των Ρεπουμπλικάνων (κυρίως των γερουσιαστών),

Ο πρόεδρος Τραμπ προτείνει την επιβολή δασμών 5% κάθε μήνα, μέχρι το Μεξικό να ενισχύσει αποτελεσματικά την ασφάλεια στα σύνορά του.

Πολλοί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα του μέτρου της επιβολής των δασμών κι αρκετοί είναι αυτοί που θα συνταχτούν με τους Δημοκρατικούς, καταδικάζοντας το ενδεχόμενο κήρυξης μιας νέας κατάστασης ανάγκης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Κατά της επιβολής νέων δασμών στο Μεξικό τάσσεται και ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι. “Νομίζω ότι οι νέοι δασμοί είναι μια κακή ιδέα και πιστεύω ότι υπάρχει μια πιθανότητα καταψήφισης τους,” παρατήρησε ο ίδιος.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν έχουν συντονιστεί μεταξύ τους για να στείλουν στον πρόεδρο Τραμπ ένα κοινό μήνυμα για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην περίπτωση που ο ίδιος προχωρήσει στην επιβολή των δασμών.

Πολιτικές επιπτώσεις αναμένεται ότι θα υπάρξουν ακόμη και στην περίπτωση, που η Γερουσία συγκεντρώσει τις 67 ψήφους που απαιτούνται ώστε να ανατραπεί η άσκηση προεδρικού βέτο.

Από την άλλη μεριά, μία τέτοια κίνηση δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα αν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση και υποστηρίξουν την επιβολή των δασμών στο Μεξικό.

“Θα υπάρξουν μερικοί Ρεπουμπλικάνοι [που θα ψηφίσουν κατά του προέδρου Τραμπ] αλλά δεν θα προσεγγίσουν τον αριθμό των 55 γερουσιαστών,” δήλωσε ο Μάρκ Μίντοους πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας Freedom Caucus στην Βουλή των Αντιπροσώπων κι ένας από τους πολιτικούς συμμάχους του προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο. “Σίγουρα όχι,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ δεν έκρυψε χθες το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Γερουσία, μετά την συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, σχετικά με τους δασμούς. Στην διάρκεια μιας χθεσινής συνέντευξης του στο Fox News ο ίδιος έδωσε έμφαση “στην έλλειψη ενθουσιασμού μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία γι’ αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φόρων για την εργατική τάξη,” είπε ο ίδιος αναφερόμενος στην επιβολή δασμών στα μεξικανικά προϊόντα.

Πηγή: Politico - αμπε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL