Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
ΗΠΑ: Ο Τραμπ χρησιμοποιεί το Ιράν για να πουλήσει βόμβες στη Σαουδική Αραβία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Ο Τραμπ χρησιμοποιεί το Ιράν για να πουλήσει βόμβες στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ένταση με το Ιράν για να πουλήσει βόμβες στη Σαουδική Αραβία, αν και το Κογκρέσο μπλοκάρει εδώ και μήνες την πώληση αυτού του εξοπλισμού εξαιτίας των ανησυχιών για τους θανάτους αμάχων στην Υεμένη, δήλωσε χθες Τετάρτη ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι.

«Ο Τραμπ ενδέχεται να εκμεταλλευθεί ένα παραθυράκι στη νομοθεσία περί Ελέγχου των Όπλων και να προχωρήσει σε μια νέα, μεγάλη πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία (αυτές που ρίχνουν στην Υεμένη) με έναν τρόπο που δεν θα επιτρέπει στο Κογκρέσο να την εμποδίσει. Μπορεί να συμβεί αυτή την εβδομάδα», προειδοποίησε ο Μέρφι στο Twitter.

Σύμφωνα με κάποια άρθρα της νομοθεσίας αυτής, που θέτει τους κανόνες για τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό, επιτρέπεται στον πρόεδρο να εγκρίνει μία πώληση χωρίς αυτή να εξεταστεί από το Κογκρέσο σε περίπτωση εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Τραμπ ενδέχεται να επικαλεστεί την αυξανόμενη ένταση με το Ιράν ως λόγο για να προσφέρει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία, την οποία θεωρεί σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή. Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία ως μέσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους εξοπλισμός θα πουληθεί στη Σαουδική Αραβία ή πότε ενδέχεται να γίνει αυτό.

Ωστόσο τα σχέδια αυτά του Τραμπ είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αντίσταση στο Κογκρέσο, τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς.

Μικρή ομάδα των Ρεπουμπλικάνων πρόσφατα ψήφισε μαζί με τους Δημοκρατικούς σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ξεπεράσουν το βέτο που είχε ασκήσει ο Τραμπ σε μια απόφαση που θα τερμάτιζε τη στήριξη των ΗΠΑ προς τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό που επεμβαίνει στην Υεμένη.

Πολλοί κοινοβουλευτικοί και από τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει επίσης την οργή τους για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Τραμπ, δήλωσε στο CNN ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα του Αμερικανού προέδρου να παρακάμψει το Κογκρέσο, επικαλούμενος τη δολοφονία Κασόγκι. «Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα μέχρι να αντιμετωπιστεί το θέμα», τόνισε ο Γκράχαμ.

Πηγή: ΑΜΠΕ - Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL