Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες - Νεκροί από κατάρρευση κτιρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες - Νεκροί από κατάρρευση κτιρίων

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν, από τον σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών που έπληξε τη νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων σήμερα, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο δεκάδες άνθρωποι να έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια ενός εμπορικού κέντρου που κατέρρευσε.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή 60 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της χώρας Μανίλα κι είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες και να προκληθούν ζημιές σε κτίρια και άλλες υποδομές.

Η επαρχία Παμπάνγκα επλήγη περισσότερο. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους 20 τραυματίστηκαν, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters, η κυβερνήτης της επαρχίας Λίλια Πινέντα, επικαλούμενη πληροφορίες από αξιωματούχους των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών.

Διασώστες χρησιμοποιούν βαρύ εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά επιχειρώντας να φθάσουν στους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα, μετά την κατάρρευση του τετραώροφου κτιρίου, πάνω στο σούπερ μάρκετ, που βρισκόταν στο ισόγειο, περιέγραψε η κυβερνήτης.

«Μπορούμε να τους ακούσουμε να κλαίνε από τους πόνους» αφηγήθηκε η αξιωματούχος.

«Δεν θα είναι εύκολη η διάσωσή τους».

Αρχικά, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και οι σεισμολογικές αρχές των Φιλιππίνων έκαναν λόγο για έναν σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών, αργότερα αυτό το μέγεθος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στους 6,1 βαθμούς.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Παμπάνγκα στο Κλαρκ, μια πρώην αμερικανική βάση, έκλεισε και πτήσεις ακυρώθηκαν, έπειτα από τις ζημιές που υπέστησαν τμήματα των εγκαταστάσεων, μεταξύ αυτών οι χώροι τσεκ ιν.

Ρωγμές διακρίνονται σε δρόμους του επαρχιακού δικτύου και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν.

Οι ομάδες διάσωσης στη Μανίλα προετοιμάζονται για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις στη Παμπάνγκα, την ώρα που η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, καθώς οι φήμες για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων και καταστροφές ολοένα και φουντώνουν στο Διαδίκτυο.

Στη Μανίλα, ο σεισμός, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, έκανε τα κτίρια να σειστούν για αρκετά λεπτά.

«Μας προκάλεσε νευρικότητα, ζαλιστήκαμε. Έτρεξα από τις σκάλες κάτω, κρατώντας τρία παιδιά» είπε η Αρλίν Πούνο, μια οικιακή βοηθός στην επιχειρηματική συνοικία Μακάτι.

Πηγή: ΑΜΠΕ - AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL