Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Μακελειό σε δύο τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας – Τουλάχιστον 49 νεκροί από επίθεση ακροδεξιών (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακελειό σε δύο τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας – Τουλάχιστον 49 νεκροί από επίθεση ακροδεξιών (Video)

Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Νωρίτερα σε επίσημη ενημέρωση η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν μίλησε για 40 νεκρούς.

Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά. Περίπου 48 άνθρωποι, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Τα τραύματά τους ποικίλουν από ελαφρά έως και σοβαρά, διευκρίνισαν οι αρχές.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.  Αυστραλός, «εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς» ο οπλοφόρος στο Κράιστσερτς, αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Όπως αναφέρει η αστυνομία ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα «Brenton Tarrant». Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς και ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήδη οι άρχες έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας.     

Ο ένοπλος όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής , αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα» για πράξεις «τόσο ακραίας βίας», δηλώνει η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

 

Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε έναν ύποπτο, αλλά δεν είναι βέβαιη αν και πόσοι άλλοι ένοπλοι υπάρχουν. Ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα. «Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι. Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

https://www.youtube.com/embed/Qn_mAY5MePA

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

 

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβολων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Αυστραλός, «εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς» ο οπλοφόρος στο Κράιστσερτς, αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, είναι Αυστραλός, δήλωσε πριν από λίγο ο Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ», ανέφερε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

«Ως μέλη της οικογένειας των νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο μουσουλμανικός κόσμος καταδικάζει τις επιθέσεις

Μουσουλμάνοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες σε όλη την Ασία εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη σημερινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

Ο χρόνος που επιλέχθηκε για την επίθεση στα τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής, αλλά και η απευθείας μετάδοση της επίθεσης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από έναν από τους δράστες έχει εντείνει την οργή.

«Η Ινδονησία καταδικάζει έντονα το μακελειό, κυρίως σε έναν χώρο λατρείας στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής», επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι η Μαρσούντι επεσήμανε πως έξι Ινδονήσιοι βρίσκονταν μέσα στο τέμενος όταν σημειώθηκε η επίθεση, εκ των οποίων τρεις κατάφεραν να ξεφύγουν και τρεις αγνοούνται.

Ο πρεσβευτής της Ινδονησίας στη Νέα Ζηλανδία, ο Ταντόουι Γιαχία, δήλωσε στο Reuters ότι διεξάγονται έρευνες για να εξακριβωθεί αν πολίτες της χώρας του ήταν παρόντες στα τεμένη την ώρα του μακελειού.

Στη Μαλαισία ο Άνουαρ Ιμπραχίμ, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι ένας Μαλαισιανός τραυματίστηκε στην επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «μια μαύρη τραγωδία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η παγκόσμια ειρήνη».

«Έχω λυπηθεί βαθιά από αυτή την απολίτιστη ενέργεια, που αντίκειται στις ανθρωπιστικές αξίες και η οποία κόστισε τη ζωή πολιτών», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

«Απευθύνουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και τον λαό της Νέας Ζηλανδίας», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «έντονα» την επίθεση «που διαπράχθηκε εναντίον μουσουλμάνων που προσεύχονταν στη Νέα Ζηλανδία και καταριέμαι όσους τη διέπραξαν», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν καταδίκασε τη «ρατσιστική και φασιστική επίθεση». «Αυτή η επίθεση δείχνει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η εχθρότητα και η επιθετικότητα απέναντι στους μουσουλμάνους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Καλίν.

«Έχουμε δει πολλές φορές ο ισλαμοφοβικός λόγος εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων να μετατρέπεται σε μια διεστραμμένη και δολοφονική ιδεολογία. Ο κόσμος πρέπει να υψώσει τη φωνή του ενάντια σε αυτό τον λόγο και πρέπει να πει “τέλος” στην ισλαμοφοβική, φασιστική τρομοκρατία», τόνισε.

Ο ιδρυτής του All India Muslim Personal Board, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης λογίων στην Ινδία, ο Καμάλ Φαρούκι δήλωσε ότι η επίθεση είναι «απολύτως καταδικαστέα».

«Ένας αντιμουσουλμανικός ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», τόνισε. «Άνθρωποι όλων των θρησκειών θα πρέπει να ανησυχούν πολύ».

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι, ο Ουαχιντουλάχ Ουαΐσι, έγραψε στο Twitter ότι τρεις Αφγανοί έχουν τραυματιστεί στην επίθεση.

«Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του αφγανικής καταγωγής ανθρώπου που σκοτώθηκε σε αυτό το φρικτό συμβάν», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, ο Μοχαμάντ Φάισαλ, καταδίκασε την επίθεση χρησιμοποιώντας το hashtag #pakistanagainstterror (το Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας).

Πρόξενος της Ελλάδας στη Ν.Ζηλανδία:Δεν υπάρχει ελληνικό όνομα στη λίστα με τα θύματα

Ίσως είναι η πιο μαύρη μέρα στη χώρα που ζούμε, στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία, Γιώργος Νεονάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM». Εάν μπορούμε να πούμε κάτι θετικό, είναι ότι «δεν υπάρχει ελληνικό όνομα ή επίθετο μέσα στη λίστα με τους πληγέντες. Είναι κάτι που είναι επιβεβαιωμένο. Αναφέρεται ότι δεν έχουμε κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον» προσέθεσε. Aνέφερε, ωστόσο, ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι συγκεχυμένη, οι πληροφορίες πολλές και διαφορετικές και μόνο η Αστυνομία γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση.

Σε ερώτηση για την εικόνα που έχει σχηματίσει για τον δράστη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται, ο κ. Νεονάκης είπε: «Η εικόνα αυτή που έχω -και μας έχει δώσει και η αστυνομία, αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Νέα Ζηλανδία- είναι ότι το παιδί -ας το πούμε παιδί- είναι ένας ακροδεξιός 28 ετών. Ορισμένα πρακτορεία έχουν δώσει και το όνομά του, δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να το ξαναπούμε, έχει πει ότι είναι Αυστραλός. Πριν από δύο μέρες -αυτό βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί- είχε κάνει ένα μικρό βίντεο, το οποίο είχε αναρτήσει σε μία ιστοσελίδα, μέσα στο youtube και έλεγε ακριβώς τι ήθελε να κάνει. Αυτό το οποίο είναι το λυπηρό, συγκλονιστικό, μπορώ να πω, είναι ότι όσο κυκλοφορούσε με τα όπλα είχε και μία φορητή κάμερα απάνω του και κατέγραφε ακριβώς όσα έκανε».

Σχετικά με το αν ήταν θρησκευτικό το κίνητρο, δηλαδή αν πυροβόλησε αυτούς τους ανθρώπους λόγω της θρησκείας τους ή το ενδεχόμενο να ήταν παράφρονας, ο κ. Νεονάκης, απάντησε: «Είπατε τη σωστή λέξη παράφρων. Από όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, από τα μέσα ενημέρωσης και από την ενημέρωση της αστυνομίας, είναι ακροδεξιός, είναι λευκός μέσα σε εισαγωγικά, ήταν εναντίον μουσουλμάνων. Και ας το πούμε αυτό που έκανε: μπήκε μέσα στο τέμενος, άρχισε να πυροβολεί και αφού τελείωσαν οι σφαίρες, η πρώτη δεσμίδα, γύρισε πίσω ξαναπήρε δεύτερο όπλο και άδειασε τη δεύτερη δεσμίδα. Μετά έφυγε από το πρώτο τέμενος, οδήγησε το αυτοκίνητό του από το ένα μέρος στο άλλο και άρχισε να πυροβολεί και στο δεύτερο τέμενος. Ξέρουμε και από τα βίντεο ότι δεν πυροβόλησε έξω από το τέμενος. Άρα, με το μυαλό μου λέω ότι στόχος του ήταν άτομα τα οποία βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην ώρα της προσευχής».

Σε ερώτηση αν η σύλληψη του συγκεκριμένου ατόμου έγινε αμέσως μετά την επίθεση στο δεύτερο τέμενος ή χρειάστηκε ανθρωποκυνηγητό, ο πρόξενος της Ελλάδας ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα βίντεο που κυκλοφορούν, ο δράστης παραδόθηκε στην ουσία, χωρίς να υπάρχει αντίσταση.

Ο κ. Νεονάκης επισήμανε ότι κατοικούν αρκετοί Έλληνες, γενικά στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και στη συγκεκριμένη περιοχή. Το Κράιστσερτς είναι η τρίτη μεγάλη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, με περίπου 300 με 350 χιλιάδες κατοίκους, μετά το Όκλαντ και το Ουέλινγκτον που είναι και η πρωτεύουσα. Το Κράιστσερτς έχει χαρακτηριστεί ως «το Εδιμβούργο του νότιου ημισφαιρίου» και ήταν μια πολύ όμορφη πόλη, όπως είπε, αλλά ο σεισμός πριν από 4 χρόνια την ισοπέδωσε σχεδόν.

Καταλήγοντας, ο κ. Νεονάκης εξέφρασε την ευχή να μην αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών, λέγοντας: «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να ευχηθούμε και να προσευχηθούμε γι' αυτό. Είναι, δυστυχώς, μια συγκλονιστική στιγμή»

Πηγή: αμπε - bbc - reuters - AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL