Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Απορρίπτει το τελεσίγραφο της ΕΕ για εκλογές ο Mαδούρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απορρίπτει το τελεσίγραφο της ΕΕ για εκλογές ο Mαδούρο

Την απόρριψη του τλεσιγράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο ζήτησε τη διενέργεια εκλογών εντός οκτώ ημερών, επανέλαβε την Κυριακή ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο,.

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα από κανέναν. Είναι σα να έλεγα εγώ στην ΕΕ: Θα σας δώσω επτά ημέρες για να αναγνωρίσετε τη Δημοκρατία της Καταλονίας, και αν δεν το κάνετε, θα λάβουμε μέτρα», σημείωσε ο ίδιος σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ισπανικό πρόγραμμα Σαλβάδος, προσθέτει ότι «η διεθνής πολιτική δεν μπορεί να βασίζεται σε τελεσίγραφα. Αυτή είναι η εποχή των αυτοκρατοριών, των αποικιών».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατήγγειλε ότι το τελεσίγραφο της ΕΕ ανταποκρίνεται στην παρεμβατική γραμμή που προωθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «η οποία έχει ως στόχο την εκτέλεση ενός πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα».

«Οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να κερδίσουν τις εκλογές. Δεν κερδίζανε τις προεδρικές εκλογές και από τον Ιανουάριο του 2018 διεμήνυσαν στους εκπροσώπους τους ότι δεν θα αναγνωρίσουν καμία εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα και προετοίμαζαν την στρατηγική που τώρα εκτελούν. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες που καταλήγουν να υιοθετούν πειθήνια την αμερικανική στρατηγική βλάπτουν τους εαυτούς τους και τη Βενεζουέλα», σημείωσε ο Ν.Μαδούρο.

Ολοκληρώνοντας, ο Ν.Μαδούρο υπογράμμισε ότι «το κύμα συνείδησης και αλληλεγγύης που ανυψώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δε θα επιτρέψει αυτή την εξουσιαστική κυβέρνηση να επιτεθεί στη Βενεζουέλα».

Αργότερα, μιλώντας σε εκδήλωση στην πολιτεία Αράγκα στο βορρά, στην 27η επέτειο μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ούγκο Τσάβες, ο Ν.Μαδούρο δήλωσε ότι «ορκίζομαι…να υπερασπιστώ με τη ζωή μου αυτή την πατρίδα που βρίσκεται υπό απειλή», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, σε μια οργισμένη αντίδραση εναντίον ευρωπαϊκών χωρών που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Ο Ν.Μαδούρο κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ότι πήρε μια «τραγική απόφαση» αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό. «Αν συμβεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Βενεζούελα, κύριε Πέδρο Σάντσεθ, τα χέρια σας θα βαφτούν για πάντα με αίμα», είπε.

Ο ίδιος επίσης ανακοίνωσε μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον των «παρεμβατικών ενεργειών» των ΗΠΑ, με αφετηρία την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι οι υπογραφές αυτές θα παραδοθούν στον Λευκό Οίκο. «Καλώ το λαό της Βενεζουέλας να υπογράψει…σε όλους τους στρατώνες, τα εργοστάσια, τα σχολεία», τόνισε ο Μαδούρο.

«Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας εκφράζει με τον εμφατικό τρόπο την απόρριψη της στην απόφαση μερικών κυβερνήσεων ευρωπαϊκών κρατών, που επισήμως συμμορφώθηκαν στην στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για ανατροπή της κυβέρνησης», δήλωσε με tweet του ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, προσθέτοντας ότι «για μια ακόμη φορά, ακολουθούν την Ουάσινγκτον».

Παράλληλα, το Καράκας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναθεωρήσει τις διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση «διατυπώνει την εντονότερη απόρριψή της ως προς την απόφαση που υιοθέτησαν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που επισήμως υποτάχθηκαν στη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο».

Νωρίτερα, 14 κράτη-μέλη της ΕΕ -Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Τσεχία, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο- αναγνώρισαν η κάθε μια ξεχωριστά ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL