Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Βενεζουέλα: Αμφιταλαντεύσεις από Ευρώπη, επιμονή από Μεξικό-Ουρουγουάη με στόχο την αποκλιμάκωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα: Αμφιταλαντεύσεις από Ευρώπη, επιμονή από Μεξικό-Ουρουγουάη με στόχο την αποκλιμάκωση

Του Αργύρη Παναγόπουλου 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μια πλευρά και το Μεξικό και η Ουρουγουάη από την άλλη πλευρά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία διεθνών ομάδων επαφής για να επιλυθεί η κρίση στη Βενεζουέλα με φαινομενικά δυο αντίθετες κατευθύνσεις, που μπορεί όμως να συναντηθούν πολύ σύντομα, ενώ οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και αυτές που αυτοανακηρυχθέντος Πρόεδρου Χουάν Γκουαϊδό ετοιμάζονται να αναμετρηθούν το Σάββατο στους δρόμους έχοντας συγκαλέσει διαδηλώσεις και πορείες. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης την Τετάρτη στο Καράκας είχε μια δυναμική χαμηλότερη των εκτιμήσεων.

Λίγες ώρες μετά την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας» από την πλειοψηφία της δεξιάς, των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια διαμεσολαβητική Ομάδα χωρών, στην οποία θα συμμετέχει μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βολιβία και ο Ισημερινός.

Η Ομάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μετά από 90 ημέρες, εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος, ενώ θα μπορεί να εξετάσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο, όπως τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βουκουρέστι.

Η Ομάδα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα, με την ΕΕ να είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα και τις γειτονικές χώρες, όπως συμπλήρωσε η Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι βρέθηκε στο στόχαστρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, που απείχαν από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με πέντε ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μανίλο Ντι Στέφανο και ηγετικά στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων έκαναν δηλώσεις κατά της ανάμειξης στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, ενώ δεν έλειψε και η κριτική στον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε που ήθελε να ταυτιστεί η Ιταλία με την «ισχυρή ομάδα» της Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας εναντίον του Μαδούρο. 

Η πρωτοβουλία Μεξικού και Ουρουγουάης

Από την πλευρά τους το Μεξικό και η Ουρουγουάη ζήτησαν από τις χώρες που κρατούν μια ουδετερότητα μπροστά στην κρίση της Βενεζουέλας να συμμετάσχουν σε μια διεθνή διάσκεψη στο Μοντεβιδέο για την κατάσταση στην χώρα την επόμενη Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου για να διευκολύνουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και τον διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αλλά και ο ίδιος ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δεν απέκλεισαν στην Ομάδα να συμμετέχει το Μεξικό ή ακόμη και το ίδιο το Βατικανό.

O πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο προσφέροντας στην ΕΕ να αποτελέσει την έδρα που θα φιλοξενούσε τη διάσκεψη για διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στην Βενεζουέλα. Ο Βάσκες ενημέρωσε μάλιστα την Μογκερίνι, η οποία απέρριψε την πρόταση τονίζοντας στον πρόεδρο της Ουρουγουάης ότι «ντε φάκτο» στην Ευρώπη δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ο Βάσκες αντιπρότεινε στην Μογκερίνι να οργανωθεί η διάσκεψη στο Μοντεβιδέο, προσκαλώντας την ίδια να συμμετάσχει για λογαριασμό της ΕΕ. 

Οι κυβερνήσεις της Ουρουγουάης και του Μεξικού στοχεύουν «να θέσουν τις βάσεις για έναν μηχανισμό διαλόγου που με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Βενεζουέλας θα εργαστούν για να επιστρέψει η σταθερότητα και η ειρήνη σε αυτή την χώρα», επαναλαμβάνοντας ότι έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα μια επιδεικτική ουδετερότητα κάνοντας μόνο εκκλήσεις για την ειρήνη και τον διάλογο και στις δύο πλευρές του Καράκας.  Η Ουρουγουάη και το Μεξικό υπολογίζουν στην παρουσία τουλάχιστον δέκα χωρών και διεθνών οργανισμών, αναμένοντας μάλιστα από τον ΟΗΕ να προωθήσει τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η ομάδα «Είμαι η Βενεζουέλα», του πρώην δημάρχου του Καράκας και «εξόριστου» σήμερα στη Μαδρίτη, Αντόνιο Λεντέσμα κατήγγειλε ότι η Κούβα, η Ρωσία, το Μεξικό και η Ουρουγουάη «είναι συνεργάτες και σύμμαχοι της δικτατορίας» και «αναζητούν οξυγόνο και να δώσουν χρόνο στον Μαδούρο».  Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Χωρών Λουίς Αλμάγκρο απέρριψε την πρωτοβουλία των δύο κυβερνήσεων εκτιμώντας ότι «είναι γελοίο» να γίνονται διαμεσολαβήσεις αυτού του τύπου γιατί «δεν  χρειάζεται η διαμεσολάβηση ανάμεσα στα δύο μέρη, αλλά η επανα-δημοκρατικοποίηση της χώρας» και πως η Βενεζουέλα χρειάζεται ένα «κανάλι ανθρωπιστικής βοήθειας, που θα άνοιγε τον δρόμο στην επιβεβαίωση του νόμιμου προσωρινού προέδρου Γκουαϊδό».

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Λόπες Οβραδόρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Πόλη του Μεξικού απέρριψε το αίτημα του Σάντσεθ να συμπεριληφθούν οι δύο χώρες στην ομάδα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης που θα προσπαθήσουν να διευκολύνου τον διάλογο ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη στη Βενεζουέλα εάν δεν υπάρξει πρώτα ένας διάλογος στη Βενεζουέλα.

«Δεν θέλουμε οι ξένοι να ανακατεύονται στα θέματα που αφορούν τους Μεξικανούς, για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην επέμβουμε. Για να μην επέμβουν ούτε άλλοι… Ο διάλογος είναι το πρώτο βήμα, δεν μπορούν να επιβληθούν τα πράγματα, πρώτα θα πρέπει να αρχίσουν τον διάλογοι οι δύο πλευρές», τόνισε ο Λόθες Οβραδόρ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σάντσεθ.

Ο Τραμπ συνομιλητής του… Μαδούρο

Το νέο γεράκι του Λευκού Οίκου που ανέλαβε εκπρόσωπος για την Βενεζουέλα Έλιοτ Άμπραμς επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Μαδούρο ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σχέσεις με την κυβέρνηση του. Δικαιολογώντας τη στάση αυτή των ΗΠΑ μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως «προσωρινού Προέδρου» ο Άμπραμς τόνισε ότι «έχουμε επαφές με την κυβέρνηση Μαδούρο, έχουμε επαφές γιατί ανησυχούμε για θέματα όπως η ασφάλεια των Αμερικανών» στη Βενεζουέλα.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση ο Σύμβουλος για Θέματα Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο της Citgo, της θυγατρικής της PDVSA στις ΗΠΑ, για να διασφαλίσει ότι «ο Μαδούρο και οι φίλοι του δεν θα κλέβουν τους πόρους της Βενεζουέλας». Σε δηλώσεις του στο Fox Business ο Μπόλτον υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ συνομιλεί «με τις μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες… με στόχο να παράγουν το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα», γεγονός που σύμφωνα με τον Μπόλτον επιβάλλει την ανατροπή του Μαδούρο, που θα αποτελούσε «μια ευκαιρία για μπίζνες» στην περιοχή. «Θα αποτελούσε μια μεγάλη διαφορά για τις ΗΠΑ, οικονομικά, εάν μπορούσαμε να πετύχουμε οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύουν και να παράγουν πετρέλαιο» στη Βενεζουέλα, τόνισε ο Μπόλτον συμπληρώνοντας ότι «παίζουμε πολλά και αυτό πρέπει να μας βγει με σωστό τρόπο».

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του τόνισε την «απογοήτευση» των ΗΠΑ για τη στήριξη της Τουρκίας στον Μαδούρο, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από την Τουρκία και άλλες κυβερνήσεις «να συμμεριστούν» τις απόψεις της και «να ενωθούν μαζί μας», αλλά οι Τούρκοι «δεν ανταποκρίθηκαν θετικά ως τώρα», προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τις εμπορικές συναλλαγές της Άγκυρας με το Καράκας και κυρίως τις εξαγωγές χρυσού προς την Τουρκία και κυρίως εάν παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης οι εξαγωγές χρυσού από την Βενεζουέλα προς την Τουρκία έφθασαν τα 900 εκατ. δολάρια το 2018.

Ο Γκουαϊδό κατήγγειλε ότι εδικές αστυνομικές δυνάμεις αναζήτησαν τη σύζυγό του στην κατοικία τους τονίζοντας προς την κυβέρνηση του Μαδούρο ότι «θα σας καταστήσω υπεύθυνους για τον εκφοβισμό του παιδιού, που είναι μόλις 20 μηνών», για να αναχωρήσει με διπλωμάτες για την κατοικία του.  Ο Γκουαϊδό πάντως σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais απέκλεισε την έκρηξη εμφυλίου πολέμου στην χώρα, αλλά προειδοποίησε για τον «κίνδυνο βίας» από την αστυνομία και τους «παραστρατιωτικούς».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα διορίσει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο στην PDVSA και την Citgo, ενώ παρουσίασε ένα «Σχέδιο για την Χώρα» με στόχο την οικονομική ανάκαμψης με άξονα την «ελεύθερη οικονομία». Η κινέζικη PetroChina ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από πετροχημικό σχέδιο 10 δις. δολαρίων που έχει προγραμματίσει με την PDVSA.

Από την πλευρά του πρόεδρος Μαδούρο παρουσίασε το «Σχέδιο Όμορφη Βενεζουέλα», που προβλέπει επενδύσεις 1,2 δισ. δολαρίων για την βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε 62 πόλεις της χώρας στο πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο το πρώτο τρίμηνο με την υλοποίηση 572 σχεδίων για την ανακατασκευή ή κατασκευή 220 λεωφόρων, 183 δημοσίων πλατειών και 169 δρόμων μεγάλης κυκλοφορίας.

Ο πρόεδρος της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης (ANC) Ντιοσλάδο Καμπέγιο προσπαθώντας να διακωμωδήσει και απαντήσει στον Αμερικανό Σύμβουλο για Θέματα Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, που έφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου στον Λευκό Οίκο σημειώσεις για «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», εμφανίστηκε και αυτός κρατώντας σημειώσεις που έγραφαν με σχετικά μεγάλα και ευανάγνωστα γράμματα: «2.000.000 Πολιτοφύλακες» και πως «είναι έτοιμοι».

Κίτρινα Γιλέκα σε Μακρόν: Κάνε εκλογές τώρα

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ απείλησε την κυβέρνηση του Μαδούρο ότι ο πρόεδρος Μακρόν μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδο ως πρόεδρο της χώρας εάν ο Μαδούρο δεν προκηρύξει εκλογές μέχρι την Κυριακή.

Από την πλευρά τους τα Κίτρινα Γιλέκα αυτοανακηρύχθηκαν από το διαδίκτυο πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας και έδωσαν μια εβδομάδα καιρό στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές γιατί… έχει χάσει την συναίνεση του κόσμου και καταναλώνει περισσότερο χρόνο για να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ενώ αδιαφορεί για τις εκκλήσεις χιλιάδων Γάλλων πολιτών που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του. Τα Κίτρινα Γιλέκα ζήτησαν μάλιστα από τον Μακρόν «να λογοδοτήσει για την καταστολή που υπομείναμε κάτω από την θητεία του».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια διακωμώδησε την στάση της Γαλλίας θέτοντας το ερώτημα τι θα γινόταν «εάν η Ρωσία ζητούσε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια συζήτηση για την Γαλλία γιατί βγήκαν στους δρόμους 22.000 Κίτρινα Γιλέκα».

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα διέψευσε τις πληροφορίες ότι θα αναλάβει την φύλαξη 20 τόννων χρυσού από τα αποθέματα της Βενεζουέλας, αξίας 840 εκατ. δολαρίων. Άλλα δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι ρωσικό αεροσκάφος μετέφερε στο Ντουμπάι τον χρυσό και τον αντάλλαξε με 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κυβέρνησης του Μαδούρο.

Δικαστής αποφάσισε την αποφυλάκιση 19 ανηλίκων που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια της 23ης Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν αμέσως στους γονείς τους. Η αστυνομία της Βενεζουέλας συνέλαβε τρεις δημοσιογράφους του ισπανικού πρακτορείου EFE, ενώ η υπεύθυνη της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Δύο Γάλλοι δημοσιογράφου που συνελήφθησαν την Τρίτη αφέθηκαν ελεύθεροι. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL