Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ν.Μαδούρο: Λιποτάκτες μισθοφόροι συνωμοτούν για να διχάσουν τον στρατό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Μαδούρο: Λιποτάκτες μισθοφόροι συνωμοτούν για να διχάσουν τον στρατό

«Λιποτάκτες στρατιωτικοί, που έχουν μετατραπεί σε μισθοφόρους, συνωμοτούν από τη γειτονική Κολομβία για να διχάσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τον στυλοβάτη του καθεστώτος» υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ενώπιον 2.500 στρατιωτικών.

Η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να κατέβει και πάλι σήμερα στους δρόμους, απαιτώντας την αποχώρηση του Μαδούρο, ο οποίος προσπάθησε σήμερα να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όχι όμως και προεδρικές.

Όπως σημειώνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, στόχος της αντιπολίτευσης είναι επίσης να πείσει τον στρατό να εγκαταλείψει τον Μαδούρο και να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ και κάποιες λατινομαερικανικές και ευρωπαϊκές χώρες.

«Θα ήταν πολύ καλό να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα μας προσέφερε μια καλή μορφή πολιτικής συζήτησης, θα έδινε μια λύση μέσω της λαϊκής ψήφου. Θα συμφωνούσα και θα το υποστήριζα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, απαντώντας στην έκκληση, κυρίως εκ μέρους των Ευρωπαίων, για διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ο ίδιος, πρόσθεσε όμως ότι οι προεδρικές εκλογές έγιναν πριν από 10 μήνες και ότι «αν οι ιμπεριαλιστές θέλουν να διεξαχθούν νέες, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2025», όταν και λήξει η θητεία του.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήωλσε μέσω twitter, ότι «ο Μαδούρο είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τη διακοπή των πετρελαϊκών εσόδων. Ο Γκουαϊδό στοχοποιείται από το Ανώτατο Δικαστήριο», έγραψε, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα "μέχρι νεωτέρας".

Παράλληλα, ο Ντ.Τραμπ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Χουάν Γκουαϊδό, χαιρετίζοντας την "ιστορική" ανάληψη της εξουσίας εκ μέρους του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Τραμπ και Γκουαϊδό συμφώνησαν να διατηρήσουν «τακτική επαφή με στόχο να στηρίξουν την επιστροφή της σταθερότητας στη Βενεζουέλα και να σφυρηλατήσουν εκ νέου τις σχέσεις των δύο χωρών», σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN την Τρίτη, ο Χ.Γκουαϊδό είπε ότι έχει μιλήσει με τον Τραμπ αρκετές φορές. Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του, απάντησε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Επίσης την Τρίτη οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα, ενώ η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κινήθηκε νομικά εναντίον του Γκουαϊδό, παγώνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και ξεκινώντας έρευνα σε βάρος του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Ο Μαδούρο στερείται δημοκρατικής νομιμότητας

Ο Νικολάς Μαδούρο στερείται δημοκρατικής νομιμότητας και δεν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Για να είμαστε σαφείς: ο Νικολάς Μαδούρο στερείται δημοκρατικής νομιμότητας. Δεν είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας», είπε ο Μάας, προσθέτοντας ότι θα «πρέπει να διεξαχθούν γρήγορα ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε ομιλία του σε Γάλλους βουλευτές, τόνισε ότι ο Μαδούρο "δεν απάντησε" στο αίτημα των Ευρωπαίων για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών όταν δήλωσε έτοιμος να προκηρύξει βουλευτικές, όχι όμως και προεδρικές εκλογές.

"Θα συνεδριάσουμε αύριο στο Βουκουρέστι, όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών (σ.σ. των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ακριβώς για να εξετάσουμε τι συνέχεια θα δώσουμε στη μη απάντηση του προέδρου Μαδούρο", τόνισε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL