Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Κολομβία: Τον ELN «βλέπει» πίσω από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κολομβία: Τον ELN «βλέπει» πίσω από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο η κυβέρνηση

Την ανταρτική οργάνωση ELN βλέπει πίσω από τη χθεσινή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικής ακαδημίας, ο υπουργός Άμυνας, Γκιγέρμο Μποτέρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης κάνει λόγο για 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης πλέον καθίσταται απίθανο το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες κυβέρνησης - ELN.

Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χοσέ Αλντεμάρ Ρόχας, σύμφωνα με της αρζές της Κολομβίας, πέρασε από σημεία ελέγχου ασφαλείας και έφθασε στο κτίριο της Σχολής «Στρατηγός Σανταντέρ» πριν ανατιναχθεί πέφτοντας πάνω στο κτίριο του γυναικείου κοιτώνα.

«Μια τρομοκρατική ενέργεια του ELN πήρε τις ζωές αυτές», δήλωσε ο Γκ.Μποτέρο σε δημοσιογράφους.

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), ο οποίος αποτελείται από περίπου 2.000 μαχητές και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες τον Φεβρουάριο 2017 με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, όμως αυτές ανεστάλησαν από τον νέο πρόεδρο Ιβάν Ντούκε μέχρι ο ELN να απελευθερώσει όλους τους ομήρους του και να σταματήσει τις επιθέσεις.

Ο Χ.Α.Ρόχας, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την επίθεση, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ελ Μότσο Κίκο», «Ο μονόχειρας», καθώς είχε χάσει το χέρι του κατασκευάζοντας βόμβες, ταξίδευε συχνά στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Μποτέρο.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Νεστόι Ουμπέρτο Μαρτίνες, το αυτοκίνητο, ήταν παγιδευμένο με 80 κιλά της εκρηκτικής ύλης πεντολίτης, η οποία είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί από Κολομβιανούς αντάρτες.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο ELN σχηματίσθηκε το 1964. Η μεγαλύτερη προηγούμενη επίθεση που είχε πραγματοποιήσει ήταν τον Ιανουάριο του 2018, όταν βόμβα εξερράγη στο βόρειο λιμάνι Μπαρανκίγια, σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς και τραυματίζοντας δεκάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL