Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Αμηχανία σε Λονδίνο και Βρυξέλλες: Μεγαλύτερος από ποτέ ο κίνδυνος Brexit χωρίς συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμηχανία σε Λονδίνο και Βρυξέλλες: Μεγαλύτερος από ποτέ ο κίνδυνος Brexit χωρίς συμφωνία

Πυρετός διεργασιών σημειώνεται τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Λονδίνο με αντικείμενο το Brexit. Χτες η αρχηγός των Τόρις  δοκίμασε μια ιστορική ήττα, με διαφορά χωρίς προηγούμενο, στην προσπάθειά της να εγκριθεί η συμφωνία που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Το ακανθώδες ζήτημα του πώς θα διασφαλιστεί το Brexit έθεσε σήμερα και πάλι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

"H ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει μια διαφορετική συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ αν το Λονδίνο αλλάξει τις υπάρχουσες "κόκκινες γραμμές", αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας", δήλωσε σήμερα.

Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ μετά την χθεσινή καταψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

"Η απόφασή μας παραμένει να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο αλλά είναι χρέος μας να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Αυτός είναι ο λόγος που από την δική μας πλευρά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

To Λονδίνο θα πρέπει να μας πει τι θέλει, λέει ο ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε σήμερα ότι εξαντλείται ο χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και κάλεσε τους Βρετανούς να αποφασίσουν τι θέλουν.

"Τώρα οι Βρετανοί θα πρέπει να πουν τι θέλουν", είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους στη Χάγη αντιδρώντας στη χθεσινή ψηφοφορία στο βρετανικό κονοβούλιο που απέρριψε συντριπτικά τη συμφωνία για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

"Έχουμε λίγο ακόμη χρόνο, αλλά πραγματικά είμαστε στο παρά πέντε".

"Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε συμφωνία προτού αποχωρήσουν (από την ΕΕ) στο τέλος Μαρτίου", είπε ο Ρούτε.

Η Ολλανδία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως με στενούς δεσμούς με την βρετανική οικονομία, είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις διακυμάνσεις του διεθνούς εμπορίου.

"Μια έξοδος χωρίς συμφωνία είναι σαφώς χειρότερη από ένα Brexit με συμφωνία. Αυτό που κάνει η Ολλανδία είναι ότι προσπαθεί να διασφαλίσει τη μικρότερη δυνατή ζημιά", είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι αμετακίνητες απαιτήσεις της Βρετανίας για τον τρόπο εξόδου της από την ΕΕ δείχνουν ότι "αυτή είναι η μοναδική δυνατή συμφωνία επί του παρόντος".

"Αν μετακινούνταν από αυτές τις απαιτήσεις θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε την επίτευξη άλλης συμφωνίας, αλλά αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτή είναι η μοναδική μας επιλογή".

DUP: Δεν είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση στην περίοδο που προβλέπει το Άρθρο 50, δηλώνει ο βουλευτής του βορειοϊρλανδικού κόμματος Ντοντς

To βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δεν θεωρεί πως είναι απαραίτητη μια παράταση της περιόδου που προβλέπεται για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος αυτού Νάιτζελ Ντοντς.

"Πιστεύω ότι μπορεί να αποφευχθεί (μια παράταση του Άρθρου 50), καθώς αυτό δεν είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητο, επειδή η ΕΕ μπορεί να ενεργήσει όταν θέλει (...) Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και θυμηθείτε, όσον αφορά το backstop, ότι οι άνθρωποι θέλουν να δουν ότι δεν έχουμε παγιδευτεί σε αυτό", δήλωσε ο Ντοντς στο BBC.

«Η Τ.Μέι δεν φαίνεται ξεκάθαρη σχετικά με τα επόμενα βήματα»

H πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν εμφανίζεται ξεκάθαρη για το τι θα συμβεί μετά, ως προς την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

«Η Τ.Μέι» δεν δείχνει να έχει σαφή ιδέα για το ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα και...δεν μου φάνηκε έτοιμη να εγκαταλείψει ή να μετακινηθεί από τις "κόκκινες" γραμμές της προκειμένου να υπάρξει χώρος για νέες ιδέες», δήλωσε η Στέρτζον μία ημέρα μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στο κοινοβούλιο.

Η ίδια, συνοψίζοντας το περιεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο γυναικών χθες το βράδυ,πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή το λιγότερο που θα έπρεπε να εξετάζουμε είναι η επέκταση του άρθρου 50».

Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει στη Βρετανία περισσότερο χρόνο για το Brexit, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει στη Βρετανία να παρατείνει την επίσημη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει στη χώρα περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσει το πώς θέλει να αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει πρόσθετο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί μια ξεκάθαρη θέση από το κοινοβούλιο και τον λαό της Βρετανίας», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο ραδιόφωνο του BBC. «Προσωπικά, αυτό θα το θεωρούσα λογικό αίτημα».

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι απλά μια "υπόθεση", δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit είναι επί του παρόντος απλά μια "υπόθεση", δήλωσε σήμερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, στον απόηχο των αντιδράσεων μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit.

"Επί του παρόντος αυτό είναι απλά μια υπόθεση", είπε η Λουαζό μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Η Λουαζό είπε ότι δεν γνωρίζει αν η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει ένα "Plan B". Πρόσθεσε ότι ούτε η Μέι ούτε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν μιλήσει αποφασιστικά υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο δεν βλέπει περιθώριο για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει καμία δυνατότητα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit αφού το βρετανικό κοινοβούλιο την απέρριψε χθες απερίφραστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL