Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
ΗΠΑ: Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να μην πλήξει τους Κούρδους της YPG
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να μην πλήξει τους Κούρδους της YPG

Στη συνέχιση των συνομιλιών με την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα για τους Κούρδους της Συρίας, αναφέρθηκε με σημερινές του δηλώσεις ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα τα οποία θα αποδεχτούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία.

Ο Τζ.Μπόλτον, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ντ.Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί «να μην πλήξει τους Κούρδους που πολέμησαν μαζί μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

«Αυτό που επιδιώκουμε σε αυτές τις συνομιλίες είναι να συμφωνηθούν οι εγγυήσεις και οι διαδικασίες ώστε η Άγκυρα, να μην πλήξει τους Κούρδους της Συρίας. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες, θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και θα παράξουν αποτελέσματα αποδεκτά και από τις δύο πλευρές».

Ωστόσο, η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το ξεκάθαρο μήνυμα που έδωσε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ότι η χώρα του «θα θάψει στα χαρακώματα τους τρομοκράτες»,αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

«Όταν έρθει η ώρα και ο τόπος, οι τρομοκράτες εδώ θα θαφτούν στα χαρακώματα που έσκαψαν, όπως έγινε και σε προηγούμενες επιχειρήσεις», είπε ο Τούρκος υπουργός σε ομιλία του στους στρατιώτες, αναφερόμενος στις δύο προηγούμενες στρατιωτικές εκστρατείες της Άγκυρας στο συριακό έδαφος.

«Μπροστά μας έχουμε την πόλη Μάνμπιτζ από τη μία πλευρά και την ανατολική όχθη του Ευφράτη από την άλλη. Οι προετοιμασίες μας συνεχίζονται εντατικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην Ουάσινγκτον τουρκική αντιπροσωπεία για τη Συρία

Τούρκοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ στις 5 Φεβρουαρίου προκειμένου να συζητήσουν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους το ζήτημα της Συρίας.

Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ, θα συζητήσει σειρά θεμάτων, όπως τον αγώνα εναντίον της "Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ" (σ.σ. όπως αποκαλεί η Άγκυρα το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν) και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

Χθες, η Τουρκία διαμήνυσε ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας δεν εξαρτάται από την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζον Μπόλτον έχει ξεκαθαρίσει ότι η προστασία των YPG αποτελεί προϋπόθεση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα με τη Συρία η Άγκυρα

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η Άγκυρα ενίσχυσε τη στρατιωτικής της παρουσία με άνδρες των ειδικών δυνάμεων και θωρακισμένα οχήματα στην επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία.

Η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή έφτασε στην περιφέρεια Γιαϊλανταγί της Χατάι.

Ξεκίνησε η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία

Η έναρξη της αποχώρησης από τη Συρία του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους ανακοινώθηκε σήμερα. Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, συνταγματάρχης Σον Ράιαν δήλωσε ότι «ο συνασπισμός άρχισε τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία».

«Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας δεν θα συζητήσουμε για προθεσμίες, περιοχές ή κινήσεις των στρατευμάτων», σημείωσε ο ίδιος, έναν μήνα μετά την αιφνίδια αναγγελία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι θα αποχωρήσουν από τη Συρία περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την απόφαση Τραμπ, Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους δύναμη στο συριακό έδαφος. Επίσης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε χθες πως η Γαλλία θα αποσυρθεί στρατιωτικά από τη Συρία «όταν εξευρεθεί πολιτική λύση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL