Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Συρία: Στρατιωτική επιχείρηση της Δαμασκού για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία: Στρατιωτική επιχείρηση της Δαμασκού για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ

Μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της επαρχίας Ιντλίμπ και των γύρω περιοχών της βορειοδυτικής Συρίας από τους αντάρτες, ετοιμάζει η Δαμασκός που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η περιοχή θεωρείται το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των βομβαρδισμών των κυβερνητικών και συμμαχικών δυνάμεων που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και έχουν στόχο την επαρχία Ιντλίμπ σύμφνωα με αξιωματούχο του ΟΗΕ.

«Έχουμε μεγάλη ανησυχία λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας που έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 30.000 και πλέον ανθρώπων. Μεταξύ της 1ης και της 9ης Σεπτεμβρίου, καταγράψαμε 30.542 γυναίκες, παιδιά, αλλά και άνδρες που εκτοπίστηκαν από το νότιο και το νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ, καθώς και από το βόρειο και το βορειοδυτικό τμήμα της γειτονικής επαρχίας Χάμα και κατευθύνθηκαν σε διάφορες περιοχές πέραν της Ιντλίμπ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UNOCHA), Ντέιβιντ Σουάνσον.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι «η πλειοψηφία των εκτοπισμένων έφθασε στο βόρειο τμήμα της Ιντλίμπ, κοντά στα τουρκικά σύνορα».

Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην εν λόγω περιοχή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ και γειτονικές μικρές περιοχές των επαρχιών της Λαττάκειας, της Χάμας και του Χαλεπίου.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι από την Παρασκευή έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους, κυρίως στη βόρεια αγροτική περιοχή της Χάμας και στις νότιες αγροτικές περιοχές της Ιντλίμπ.

Η μάχη της Ιντλίμπ μπορεί να γίνει "η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή" του 21ου αιώνα", προειδοποίησε σήμερα στη Γενεύη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εκτοπισθέντες κατευθύνθηκαν σε καταυλισμούς, το 29% μένει μαζί με οικογένειες, το 14% εγκαθίσταται σε πρόχειρους καταυλισμούς και το 10% σε ενοικιαζόμενα καταλύματα.

«Το SPD δεν πρόκειται να συμφωνήσει»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής ανάμιξης της Γερμανίας στην επιχείρηση στο Ιντλίμπ, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «δεν έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου πρέπει να ληφθεί μια απόφαση», και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση του κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, δήλωσε σήμερα πως το κόμμα της δεν πρόκειται να εγκρίνει οποιαδήποτε συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο στη Συρία.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, του οποίου ηγούνται οι Συντηρητικοί, εξετάζει ενδεχόμενες επιλογές για τη σύμπραξή του με δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας σε οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική δράση αν η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL